Розділення набагато страшніше від коронавірусу - митрополит Антоній

Розділення набагато страшніше від коронавірусу - митрополит Антоній«Будь-який вірус можна вилікувати. У стократ складніше вилікувати розділення, що запанувало в людських серцях». Про це сказав Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський та Броварський Антоній, коментуючи ситуацію з евакуацією українців з Китаю, передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Ми багато і часто говоримо про патріотизм. Навколо цього слова зібрано все — і вірність нашій Вітчизні, і готовність віддати за неї свої життя, і турбота про добробут і процвітання рідної землі.

Однак усе це не є справжнім без любові один до одного. Адже як можна цінувати щось спільне, і не цінувати його складові? Це все одно, що намагатися піклуватися про здоров’я всього організму, але при цьому свідомо не помічати проблеми його окремих органів.

Щось подібне відбувається і в ситуації з евакуацією наших співвітчизників з Китаю. Хіба це не наші брати та сестри? Хіба вони не потребують нашої підтримки і розуміння? Хіба не кожен із нас міг опинитись на їхньому місці? І хіба правильно використовувати їх складні обставини для зведення політичних рахунків?

Упевнений, що кожен зможе правильно відповісти на ці питання, якщо почує голос свого сумління і згадає про те, що таке справжній патріотизм. А це ж не красиві гасла, слова або заяви. Це, в першу чергу, реальні справи та вчинки. Тому ми й просимо всіх згадати про те, що тільки спільними зусиллями можна успішно вирішувати найскладніші завдання і проблеми. Не потрібно протистоянь і нагнітання пристрастей. Не потрібно маніпуляцій і створення додаткових ліній розколу в нашому суспільстві. Не потрібно нових вогнищ конфліктів і негараздів.

Зараз важливо тільки одне. Покластися на Бога і своїм виваженим відношенням до ситуації допомогти всім, хто за це відповідає, максимально ефективно забезпечити всі необхідні процедури належного прийому наших співгромадян. Як показує досвід інших країн — за умов правильного підходу все можна вирішити без будь-яких серйозних наслідків.

При цьому всім нам вкрай необхідно пам’ятати одну непорушну істину. Будь-який вірус можна вилікувати. У стократ складніше вилікувати розділення, що запанувало в людських серцях. Саме на боротьбу з цим ми повинні спрямовувати всі свої зусилля. Адже, як відомо, «Кожне царство, поділене супроти себе, запустіє. І кожне місто чи дім, поділені супроти себе, не втримаються» (Мф. 12: 25).