Доповіді

Доповідь Керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви Преосвященного митрополита Бориспільського і Броварського Антонія про підсумки 2021 року

Доповідь Керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви Преосвященного митрополита Бориспільського і Броварського Антонія про підсумки 2021 року

Ваші Преосвященства, всечесні отці, матушка ігуменя, шановні брати і сестри!

 З Божої милості, ми прожили ще один рік — в історію йде 2021 рік. Впродовж року ми продовжували жити в умовах карантинних обмежень. Дякувати Богу, що літургійне життя наших парафій не припинялося. Крім того, в єпархії були молитовно відзначені визначні події, пам’ятні заходи; відбулися кадрові зміни, у вічність відійшли наші клірики. За цими подіями, цифрами стоїть велика ваша праця, натхненна здебільшого не обов’язком, а бажанням підтримати і допомогти ближнім. Які б випробування не траплялися, ми маємо докладати зусилля, щоб вірно служити Богу, спасати себе і ввірену нам паству. Адже Господь сподобив жити у ці дні саме нас, а значить і допоможе гідно пройти цей земний шлях, який приведе до вічності з Богом. Складаю щиру подяку усім вам, дорогі Преосвященні владики, отці благочинні, настоятелі та клірики єпархії, шановне чернецтво і миряни за ваше служіння та труди. 

 

Визначні події 

Однією з визначних подій для Бориспільської єпархії у 2021 році стало прославлення в лику святих подвижника благочестя священномученика Михаїла Под’єльського (1878 – 1937), пресвітера Зазимського. Рішення про причислення до лику святих було ухвалене  на засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви 17 серпня 2021 року. День пам’яті священномученика встановлено 27 листопада на день його мученицької смерті −  день розстрілу у київській в’язниці НКВС в 1937 році за сповідування православної віри. 

23 листопада звітного року у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Бориспіль була звершена Божественна літургія з чином прославлення святого. Торжества очолив Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій. Йому співслужили 31 архієрей, духовенство єпархії та запрошені гості. 

Після малого входу відбувся чин прославлення священномученика Михаїла Под’єльського. За традицією спочатку була звершена остання заупокійна літія. Після цього секретар Священного Синоду УПЦ Преосвященний митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав рішення Синоду щодо встановлення шанування святого, а Преосвященний митрополит Овруцький і Коростенський Віссаріон зачитав його житіє. Священномученику Михаїлу був проспіваний тропар, кондак і величання та відбулось перше поклоніння його образу.

Слід зазначити, що одним з ініціаторів прославлення священномученика Михаїла Под’єльського виступив Центр вивчення спадщини Новомучеників та Сповідників ХХ століття. Зібрані матеріали вивчала Комісія з канонізації сповідників Бориспільської єпархії. Співробітники тривалий час збирали інформацію про пастиря в архівах Київщини та Чернігівщини, а також проводили заходи з вшанування його пам’яті. Зокрема, у с. Зазим’я на Броварщині було проведено вечір пам’яті, присвячений о. Михаїлу Под’єльському, організовано фотовиставку, публікації тощо. 

Як свідчать архівні матеріали, попри тиск місцевої радянської влади о. Михаїл Под’єльський  активно виконував свої пастирські обов’язки, відмовлявся закривати церкву, звершував для місцевих мешканців церковні обряди і таїнства. 19 листопада 1937 р. було виписано ордер на арешт священника М. Под’єльського за звинувачення у «антирадянській агітації». Згідно з протоколами, на допиті о. Михаїл тримався спокійно, заперечуючи всі висунуті обвинувачення, і нікого не обмовив та не зрадив. 20 листопада трійка при Київському облуправлінні НКВС присудила священика до розстрілу з конфіскацією майна. 27 листопада 1937 року рівно опівночі вирок привели у дію. Про це свідчить акт розстрілу. Тіло, як і більшість інших розстріляних, відвезли в Биківнянський ліс. 

Священномученик Михаїл Под’єльський попри численні допити і тортури у в’язниці НКВС, так і не зрікся віри. Все його життя і мученицька смерть пронизані відданістю Христу. Тож прославлення в лику святих новомучеників і вшанування пам’яті цього подвижника віри є вкрай важливим для усіх нас, адже приклади таких пастирів надихають нас так же самовіддано служити Богові і непохитно стояти і берегти Православну віру. 

27 листопада 2021 року, з нагоди першого дня пам’яті священномученика Михаїла Под'єльського, пресвітера Зазимського, з нашого благословення, секретар єпархії Преосвященний єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій та вікарій Бориспільської єпархії Преосвященний єпископ Згурівський Амвросій, у співслужінні духовенства єпархії, звершили Божественну літургію у храмі на честь Воскресіння Христового с. Зазим’я. 

Вшановуючи пам’ять репресованих священиків, щороку на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», на місці масового поховання репресованого духовенства Броварщини та Київської області, духовенство нашої єпархії звершує заупокійні молитви. Цього року, 13 листопада голова Комісії з канонізації сповідників Бориспільської єпархії Преосвященний єпископ Згурівський Амвросій у співслужінні духовенства єпархії, звершив панахиду за священниками Броварщини, розстріляними та закатованими в XX ст. радянською владою. 

Напередодні, 12 листопада у Броварському краєзнавчому музеї відбулись заходи з вшанування пам’яті репресованого духовенства Броварщини, в яких взяли участь Преосвященний єпископ Амвросій, духовенство єпархії та представники місцевої влади, депутати, науковці. 

Організатори заходу наголосили, що оскільки 13 листопада 1937 р. були розстріляні броварські священики, то саме до цієї дати було вирішено провести у м. Бровари ці пам’ятні заходи на їхню честь з метою повернення цих імен із забуття та належного вшанування їхньої пам’яті. Під час  заходів відбулось відкриття документально-історичної фотовиставки «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в радянські часи», на якій вперше представлені маловідомі фотоматеріали та архівні документи з історії репресій проти духовенства на Броварщині та Київщині.

Зазначені події є важливими та пам’ятними для Бориспільської єпархії. Адже на нас лежить обов’язок відродження пам’яті про наших співбратів, щоб передати наступним поколінням приклад стійкості та мужності пастирів, які жили і трудились на цій же землі, на якій живемо і трудимось ми. 

Окрім зазначених подій, духовенство та миряни Бориспільської єпархії були учасниками загальноцерковних заходів. 

Традиційно 27-28 липня брали участь у святкуваннях з нагоди 1033-ї річниці Хрещення Русі та дня пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. Цього року участь у Хресному ході взяло понад 350 тисяч вірян — різних за статусом, вподобаннями, за віком, але їх всіх об’єднувала Православна віра і вірність Українській Православній Церкві.  

28 липня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Успенської Києво-Печерської Лаври. Предстоятелю співслужили Преосвященні владики нашої Церкви, а також гості з Помісних Православних Церков: делегація Антіохійської Православної Церкви на чолі з єпископом Селевкійським Єфремом, секретарем Священного Синоду Антіохійського Патріархату; делегація Сербської Православної Церкви у складі єпископів Ремесіанського Стефана та Топлічського Ієрофея, вікаріїв Святішого Патріарха Сербського; представник Православної Церкви Чеських земель і Словаччини архієпископ Празький Михаїл. За богослужінням молилися тисячі прочан, які приїхали до Києва для спільної молитви з усіх регіонів України та з інших держав.

У своєму слові Блаженніший звернув увагу на значення діяльності святого князя Володимира для духовного життя нашого народу та закликав бути нащадками рівноапостольного хрестителя Русі не тільки по плоті, а й по духу.

Молитва паломників  у Києво-Печерській Лаврі продовжувала лунати всю ніч: безперервно звершувались молебні та акафісти перед святинями, які очолювали Великий Хресний хід. Опівночі була звершена Божественна літургія.

З нашого благословення, з 23 серпня по 24 серпня,  цього року вже в сьомий раз духовенство Другого Вишгородського благочиння на чолі з благочинним, разом з парафіянами звершили щорічний Хресний хід на честь свята Успіння Богородиці. Хресний хід розпочався Божественною Літургією у храмі на честь святителя Спиридона Триміфунтського села Осещина. Впродовж Хресного ходу були піднесені молитви за мир у нашій країні та добробут українського народу. 

Ми живемо і трудимося у сучасному суспільстві, дотримуючись державних законів. Проте, на жаль, деяка законодавча діяльність порушує наші права – права Церкви та Її вірян. Задля захисту своїх конституційних прав миряни збиралися і відстоювали вірність Церкві. 

 22 лютого в Трапезному храмі преподобних Антонія і Феодосія Печерських Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври відбувся з’їзд представників захоплених храмів УПЦ. У конференції взяли участь 338 священнослужителів та вірян з чотирнадцяти областей України, які найбільше постраждали від рейдерських дій прихильників «ПЦУ», серед яких були представники Бориспільської єпархії. Віруючі Української Православної Церкви звернулися до Президента України та інших представників влади з проханням захистити їхні права. А також звернулися до Помісних Православних Церков з закликом про підтримку.

15 червня понад 20 тисяч вірян з різних єпархій Української Православної Церкви знову зібралися у спільній молитві, щоб захистити Церкву від антиконституційних законів та дискримінації. Президенту України та народним депутатам були передані звернення щодо скасування антицерковних законів, а також озвучене прохання до Президента України відкликати запрошення Патріарху Варфоломію приїхати в Україну. 

21 серпня понад 10 тисяч віруючих УПЦ з усіх областей України зібралися біля Верховної Ради. Метою зібрання було свідчення своєї вірності Українській Православній Церкві та її Предстоятелю. Окрім цього, православні українці також хотіли зустрітися з Патріархом Константинопольським Варфоломієм, який у ці дні перебував у Києві. Віряни бажали донести йому правду та розповісти про жахливі наслідки його незаконного втручання в церковну ситуацію в Україні. Проте запрошення зустрітися з вірянами нашої Церкви було проігнороване. 

Завдяки активності духовенства та мирян нашої Церкви, суспільство та міжнародна спільнота дізналися про порушення прав і свобод людини в Україні за релігійної ознакою.  Ми віримо, що такі масштабні молитовні заходи сприятимуть покращенню релігійної ситуації в Україні. 

Складаю подяку усім, хто долучився своєю працею до організації та участі у цих заходах.

Вже другий рік поспіль у Києві проводиться Всеукраїнський форум дружин священнослужителів, куди з’їжджаються представниці з усіх регіонів нашої країни. Цього року форум проходив 9 та 10 березня і зібрав понад 120 учасниць, серед яких були представниці Бориспільської єпархії. До присутніх звернувся Керуючий Бориспільською єпархією, окресливши виклики, з якими сьогодні стикається Українська Православна та відповів на запитання. А також поділився порадами з архіпастирської практики та прикладами з життя Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Онуфрія, якому щодня доводиться стикатися з безліччю ситуацій і конфліктів, але завжди на першому місці і найціннішим для нього залишається кожна християнська душа.

 

Єпархіальні події та служіння Керуючого єпархією 

Впродовж звітного року Керуючий єпархією звершив 122 Божественні літургії. 

29 липня, в 40-й день з дня смерті засновника і намісника Спасо-Преображенського чоловічого монастиря села Княжичі Броварського району архімандрита Софронія (в схимі Спиридона) була відслужена заупокійна Божественна Літургія, яку очолив правлячий архієрей, у співслужінні вікарія Бориспільської єпархії, єпископа Згурівського Амвросія, братії та гостей у священному сані.

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 17 серпня 2021 року новим намісником (ігуменом) Спасо-Преображенського чоловічого монастиря був затверджений Преосвященний єпископ Амвросій. 11 вересня, в день свята Усікновення глави святого славного Пророка Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна, у Спасо-Преображенському чоловічому монастирі с. Княжичі Броварського району була звершена Божественна літургія. Очолив богослужіння керуючий єпархією у співслужінні ректора Київської духовної академії і семінарії єпископа Білогородського Сильвестра, єпископа Згурівського Амвросія та духовенства обителі. Під час Літургії новопризначеному наміснику був вручений ігуменський жезл. 

19 вересня, в день пам’яті Чуда Архістратига Михаїла в Хонах, Керуючий єпархією очолив урочисту Божественну літургію у храмі на честь святого великомученика Пантелеімона міста Яготин, з нагоди 10-ліття освячення храму. 

26 вересня звершена Божественна літургія в храмі на честь святих благовірних князів Бориса і Гліба м.  Вишгород. Після Літургії настоятеля храму протоієрея Димитрія Денисенка привітали з 60-літтям.

20-21 жовтня у приміщенні Свято-Покровського кафедрального собору м. Бориспіль для духовенства Бориспільської єпархії були прочитані богословсько-практичні лекції. Викладачі Київської духовної академії і семінарії прочитали лекції на теми канонічного права, історії Церкви, літургічної практики звершення таїнств. Планується й надалі щороку проводити подібні лекції, які покликані підвищити богословський рівень, збагатити досвід священників та допомогти відповідати на сучасні запити суспільства до Церкви.

2 лютого відбулося відкриття п’ятої сесії дев’ятого скликання Верховної Ради України. З благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, Українську Православну Церкву представляв Керуючий справами УПЦ.

24 серпня 2021 року, у 30-у річницю незалежності України, Керуючий єпархією разом з Предстоятелем Української Православної Церкви взяли участь в урочистих заходах до Дня незалежності України.

1 вересня керуючий єпархією у Києво-Печерській Лаврі взяв участь у відкритті виставки «Українська Православна Церква: молитва за Батьківщину. До 30-річчя Незалежності України». Експозиція показувала роль Церкви в доленосному процесі державотворення України, подвиг її молитви за Батьківщину. 

 11 листопада Керуючий єпархією був учасником  Міжнародної науково-практичної конференції на тему: «Соборність Церкви: богословські, канонічні та історичні виміри». Організатором конференції виступила Українська Православна Церква. Науковий форум був присвячений богословсько-канонічному осмисленню принципу соборності Церкви та питання першості серед Помісних Православних Церков. Участь у конференції, крім богословів та науковців з Української Православної Церкви, брали представники з семи Помісних Православних Церков: Антиохійської, Руської, Сербської, Болгарської, Польської, Православної Церкви Чеських земель і Словаччини та Православної Церкви в Америці.

В управлінні єпархією керуючому допомагають секретар єпархії Преосвященний єпископ Діонісій, а також вікарний єпископ Преосвященний Амвросій, єпископ Згурівський та отці благочинні єпархії.

Преосвященний єпископ Діонісій, разом з головою юридичного відділу Бориспільської єпархії мали робочі зустрічі з керівництвом Київської обласної державної адміністрації з різносторонніх питань, зокрема і щодо внесення змін до діючих та реєстрації нових Статутів парафій Бориспільської єпархії. Також впродовж року брали участь у засіданнях Київської обласної Ради церков і релігійних організацій при Київській облдержадміністрації. 

23 серпня з нагоди Дня державного прапора України у парку культури та відпочинку «Перемога» в м.Бровари відбулося підняття найбільшого у Київській області державного прапора України. В офіційному заході взяло участь керівництво області, депутати Київської обласної ради, делегації районних адміністрацій Київщини. З нашого благословення у заході взяли участь - секретар Бориспільської єпархії єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, благочинний Першого Броварського благочиння та духовенство єпархії.

 

 Статистичні дані

Відповідно до статутних документів Української Православної Церкви, Бориспільська єпархія має свою структуру, що включає єпархіальні установи, благочиння, парафії, монастирі. 

В єпархії діє Єпархіальна рада, Єпархіальний суд, Ставленицька комісія та 13 відділів.

Внаслідок адміністративно-територіальної реформи кількість районів в межах Бориспільської єпархії зменшилася до трьох. Кількість благочинь залишилась сталою: 13 благочинь — 12 територіальних 1 профільне Монастирське. 

15 вересня 2021 року новим благочинним Першого Бориспільського благочиння було призначено протоієрея Олександра Бондара.

На кінець 2021 року в Бориспільській єпархії продовжує діяти 185 парафій та 7 монастирів: 5 чоловічих і 2 жіночих.

На парафіях та в монастирях звершують своє служіння 234 клірики, серед яких: 198 священиків, 20 дияконів та 16 монастирських кліриків.

У монастирях несуть своє служіння 24 ченці та 9 черниць.

За звітний період для Бориспільської єпархії було звершено 1 священицьку та 1 дияконську хіротонії.

У сан священика рукопокладено:

  • диякона Андрія Денисенка — призначений у храм Різдва Божої Матері с.  Гоголів Броварського району.

У сан диякона:

  • Григорія Петровича Пономарьова — призначений у Спасо-Преображенський чоловічий монастир с.  Княжичі Броварського району.

У клір Бориспільської єпархії прийнято 7 кліриків:

  • ігумен Феогност (Радков);
  • ієромонах Арсеній (Носа);
  • ієрей Ігор Палун;
  • ієрей Діонісій Арендарук; 
  • ієрей Серафим Росоха;
  • ієрей Василій Пріц;
  • диякон Георгій Мусієнко.

За власним бажанням, відповідно до поданого прохання 3 клірики почислено за штат Бориспільської єпархії, з правом переходу в іншу єпархію:

  • ієрей Ігор Чух;
  • ієрей Сергій Заболотний;
  • ієрей Вадим Пархоменко.

За ухилення в розкол, грубе порушення присяги священнослужителя, ієрей Євгеній Зотов заборонений у священнослужінні без права причастя Святих Христових Таїн.

З сумом констатуємо, що у 2021 році померло 6 кліриків єпархії:

  • ієрей Анатолій Лужанский (+27 лютого), клірик храму святих благовірних князів Бориса і Гліба м.  Вишгород;
  • ієродиякон Єлевферій (Білай) (+11 червня) насельник Спасо-Преображенського чоловічого монастиря с. Княжичі Броварського району;
  • архімандрит Софроній (Шинкаренко) (+20 червня) намісник Спасо-Преображенського чоловічого монастиря с.  Княжичі Броварського району; 
  • ієромонах Климент (Мотирний) (+19 жовтня) заштатний клірик єпархії;
  • протоієрей Анатолій Міхневич (+20 жовтня) клірик чоловічого монастиря на честь ікони Божої Матері «Живоносне Джерело» м. Бориспіль;
  • протоієрей Петро Саранюк (+08 листопада) настоятель Свято-Миколаївського храму с. Гнідин Бориспільського району.  

Вічна їм пам’ять!

Звітного року в єпархії освячено 2 нових храми та одне місце для будівництва храму. Зокрема:

21 травня — храм на честь святителя Миколая у селі Русанів Другого Броварського благочиння.

7 листопада — храм на честь ікони Божої Матері "Живоносне Джерело" у с. Рихта Вишгородського району. Слід зазначити, що храм знаходиться на території реабілітаційного центру «Територія тверезості», яким, з благословення Блаженнішого митрополита Київського та всієї України Онуфрія, опікується заступник голови Синодального відділу у справах молоді УПЦ протоієрей Миколай Могильний. Проект заснований з особистої ініціативи нарко- та алкозалежних людей.

Окрім того, 

21 травня закладено  капсулу в будівництво нового храму на честь прп. Лаврентія Чернігівського в с. Погреби Броварського району.

14 червня свячено місце під будівництво храму на честь свт. Миколая Чудотворця в с. Новосілки Вишгородського району.

29 липня звершено чин освячення накупольного хреста храму, який будується на честь преподобного Льва Оптинського у відроджуваному Спасо-Преображенському Межигірському чоловічому монастирі. Після освячення хрест встановлено на центральному куполі храму.

 

Робота Єпархіальних відділів 

 У звітному році вдалось відновити роботу Єпархіальних відділів, яка була частково обмежена через карантинні умови. На багатьох парафіях відновили діяльність Недільні школи, молодіжні зібрання. 

В 2021 році робота Відділу релігійної освіти і катехізації була акцентована на моделюванні проекту поступового налагодження навчальної і виховної діяльності на парафіях. Даний документ ґрунтується на вимогах раніше затвердженого Керуючим єпархією положенні про «Недільні школи (для дітей)». 

Літургійною комісією була завершена робота з  підготовки до друку «Посібника для вірян з тлумаченням, коментарями та українським перекладом літургії, спрямованого на поглиблення літургічної грамотності та катехізації віруючих мирян».

За сприяння Молодіжного відділу молодь брала участь у Стрітенському з'їзді православної молоді єпархії, що відбувалася в м. Бориспіль. А також у молодіжному фестивалі «Ортофест», що проходив біля м. Ірпінь. До дня Перемоги разом з начальниками відділів опіки ветеранів м.  Бровари та Броварського району, вітали ветеранів зі святом. На запрошення молодіжного відділу Вінницької єпархії, молодь взяла участь у православному літньому балі, що проходив з благословення митрополита Вінницького і Барського Варсонофія. Вже втретє молодь нашої єпархії були учасниками "Стрітенського балу" православної молоді в м. Кременчук, який проводиться з благословення митрополита Полтавського і Кременчуцького Филипа. За сприяння молодіжного відділу Херсонської єпархії, для православної молоді нашої єпархії вже вчетверте був організований відпочинок на Чорному морі. Цього року відпочили сімдесят осіб, серед них діти з малозабезпечених сімей.

Сімейним відділом було організовано привітання дітей в інтернатних закладах та дитячих будинках до Різдвяних та новорічних свят, людей похилого віку з днем Світлого Христового Воскресіння. Проведена благодійна акція «Частинка доброти для бідної сироти», форум «Парафіяльна сім’я», або «Я – це частина УПЦ». Також налагоджена співпраця з соціальними районними службами з опіки над дітьми.

Парафії нашої єпархії духовно окормляють та надають допомогу (фінансову, продуктами харчування, одягом) різним соціальним установам і закладам, малозабезпеченим сім’ям, багатодітним родинам, ветеранам та учасникам війни. Зокрема опікуються:

12 геріатричиними центрами (будинками престарілих) , в яких перебуває 291 особа;

12 школами-інтернатами та іншими навчальними закладами для дітей-сиріт, дітей з інвалідністю, в яких проживає і навчається 88 дітей;

6 медичним закладам і хоспісам надана допомога на суму понад 25000 грн.;

5 центрами духовно-психологічної допомоги людям, які мають алкогольну, ігрову, наркотичну та інші залежності.

Окрім того, матеріальна допомога була надана 247 багатодітним та малозабезпеченим сім’ям, в яких виховується понад 428 дітей; понад 170 ветеранам і учасникам війни. При 16 храмах єпархії діють пункти по роботі з безхатченками.   

 Адресна допомога особам на лікування чи для вирішення важких життєвих ситуацій була надана на суму понад 100 000 гривень.

Духовенство єпархії опікується Бориспільською виправною колонією №119. Кліриками Другого Бориспільського благочиння там звершуються богослужіння, проводяться бесіди з засудженими та надається допомога продуктами харчування. 

Також ведеться робота у військовій частині А2860, м.  Бровари, на території якої діє храм на честь св. вмч. Георгія Побідоносця. При Центрі реабілітації ветеранів війни та учасників бойових дій, що в с. Циблі Переяслав-Хмельницького району, обладнана молитовна кімната. Духовенство єпархії з духовно-гуманітарною місією перебували в зоні проведення Операції об'єднаних сил на сході України.

З відомостями про життя та діяльність Бориспільської єпархії можна ознайомитися на офіційному сайті Бориспільської єпархії. Єпархіальний сайт залишається практично на тих позиціях в інтернеті, як і раніше, з такими ж статистичними показниками. Загальна кількість матеріалів сайту на сьогодні складає 5476 публікацій. Відвідуваність за 2021 рік склала близько 50000. У порівнянні з попередніми роками спостерігається збільшення відвідування із соціальних мереж і пошукових систем. Збільшилось кількість користувачів сайту, які заходять із мобільних приладів. Щоденна відвідуваність сайту сьогодні в середньому 160 унікальних заходів. Географія відвідувачів — це Україна 85%, зокрема близько 67% Київська область.

Головною ідеєю цьогорічного Хресного ходу до дня Хрещення Русі стала вірність Православ’ю. Якщо зазирнути на сторінки року, що минає, можна прослідкувати, що ця ідея стала однією з головних засад для всієї Української Православної Церкви. Цьогорічні численні неодноразові молитовні стояння стали свідченням вірності Святій Церкві у ситуації, коли в Україні здійснюється спроба наділити привілейованим становищем одну конфесію, ігноруючи мільйони вірян канонічної УПЦ.

Українці вже багато століть є дітьми Божими — православним народом. Саме вірність Православній вірі додає нашому народові сили та мужності у подоланні випробувань. Навіть життя новопрославленого священномученика Михаїла Под’єльського свідчить про відданість нашого народу Христу. Тому, судячи з давньої і новітньої історії, можна з впевненістю констатувати, що всі, хто бореться з Українською Православною Церквою, борються з її народом. 

А тому закликаю усіх вас, дорогі Преосвященні владики та отці, впевнено стояти на засадах Православного віровчення, роз’яснювати істину, доносити до своєї пастви правдиву інформацію, спростовуючи оманливі факти окремих ЗМІ. 

Релігійне життя дуже важливе для людини, для якої віра не якась абстракція або теорія, а живий досвід життя. А тому, окрім власне літургійного життя, організовуйте позабогослужбове спілкування з парафіянами, молоддю, дітьми. Щоб головним дороговказом у їхньому житті було Святе Письмо, основи Православної віри, на яких базувалась Православна Церква протягом усієї своєї історії. Адже, за словами святителя Іоанна Златоустого, Церква — це не стіни і дах, а віра і життя.

Щиро бажаю, щоб Милосердний Господь почув наші молитовні прохання, дав злагоду і мир у державі, та допоміг всім нам плідно трудитись на славу Української Православної Церкви та на благо Українського народу. 

Також вітаю усіх вас з грядущим святом Різдва Христового та Новим роком. Хай цей рік буде благословенним Богом!   

 

Митрополит Антоний (Паканич): Семейные ценности становятся полем борьбы

Митрополит Антоний (Паканич): Семейные ценности становятся полем борьбыЗащита семьи должна стать приоритетной задачей каждого проповедника Слова Божия.

Детальніше...

Керуючий справами УПЦ Президентові: «Втручання релігійних лідерів у політичну сферу – шлях до загострення суспільних протиріч»

Керуючий справами УПЦ Президентові: «Втручання релігійних лідерів у політичну сферу – шлях до загострення суспільних протиріч»Слово керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія під час зустрічі Президента України Петра Порошенка з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, що відбулася 17 лютого 2015 року.

Детальніше...

Доповідь Митрополита Антонія на V міжнародній науково-практичній конференції «Духовна і світська освіта: історія взаємовідносин - сучасність - перспективи» (22-23 жовтня 2013р)

Реформирование системы духовного образования Украинской Православной Церкви на современном этапе 

Нынешний год богат на юбилеи. В течение 2013 г. мы отмечали 1700-летие Миланского эдикта, 1150-летие начала Моравской миссии святых братьев Кирилла и Мефодия, 1025-летие Крещения Руси. Все эти памятные даты являются для нас хорошим поводом, чтобы задуматься не только над историческим путем Церкви Христовой, но и над перспективами миссии Церкви в современном мире.

Детальніше...

Доклад Архиепископа Антония на международной научной конференции "Православие и современность: опыт встречи" (1 мая 2009 г.).

«Православие и современность: опыты встречи» – в самом названии темы конференции уже расставлены акценты. «Опыты встречи» – так говорится, когда сближение только намечается, когда делаются первые шаги к нему. Так было в 9 – 10 веках: первые «опыты встречи» христианства с Русью происходят при князе Аскольде и при княгине Ольге. Но при святом равноапостольном Владимире Святославовиче эта встреча уже состоялась, и с 11-го столетия начинается совсем другой опыт. И пусть деревня еще долго коснеет в язычестве – христианство становится неотъемлемой частью народного сознания, преображая культуру, по-новому одухотворяя весь строй жизни восточных славян. На многие столетия Русь превращается в христианскую страну, христианскую цивилизацию. Пока её не постигает беда – революция.

Детальніше...