Доповідь керуючого Бориспільською єпархією Української Православної Церкви митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на річних Єпархіальних зборах 15 грудня 2020 р., м. Бориспіль

 Ваші Преосвященства, всечесні отці, матушка ігуменя, 

шановні брати і сестри!

Вітаю усіх вас на сьогоднішньому підсумковому зібранні Бориспільської єпархії. Події 2020 року внесли значні корективи у наше життя: як загальносуспільне, так і в особисте. І сьогоднішнє зібрання, яке ми вже вшосте проводимо, цьогоріч вперше проходить у нашому кафедральному Свято-Покровському соборі. Найперше, на чому хотілося б наголосити і подякувати Вам, за неприпинення літургічного життя на ввірених вам парафіях під час пандемії, викликаної COVID-19. Знаю, що всім було важко, тим більше, що вірус не припинився, проте ми навчились жити і діяти в нових умовах, відповідати на абсолютно незнайомі виклики. Головним орієнтиром є і залишається для нас любов до Бога та людей, відданість своєму покликанню, ревне звершення пастирських обов’язків, і Господь обов’язково дасть сили, мудрість та допоможе не зійти з обраної дороги – дороги у Вічність, в Царство Боже, заради якого ми всі тут на землі трудимось.

 Оскільки майже увесь 2020 рік існували карантинні обмеження, діяльність єпархіальних відділів була дещо меншою ніж у попередні роки, проте не зупинена загалом. Про виконану роботу наших відділів розкажуть їхні керівники. Я ж за традицією коротко зупинюся за діяльності єпархіальних установ, пам’ятних подіях та статистичних відомостях.

 

Статистичні дані

Відповідно до статутних документів Української Православної Церкви, Бориспільська єпархія має свою структуру, що включає єпархіальні установи, благочиння, парафії, монастирі.

В єпархії діє Єпархіальна рада, Єпархіальний суд, Ставленицька комісія та 13 відділів.

Адміністративно-територіальний устрій єпархії залишився незмінним, це: 7 районів Київської області, які поділені на 13 благочинь — 12 територіальних 1 профільне — Монастирське.

У звітному році відбулися зміни у складі Ставленицької комісії. Зокрема, Преосвященний єпископ Згурівський Амвросій увійшов до складу зазначеної комісії.   

Також призначений новий голова єпархіального відділу з соціального служіння та благодійництва. Ним став протоієрей Олександр Матіюк.

Протоієрей Василій Прохорець звільнений з посади благочинного храмів Згурівського благочиння. Новим благочинним призначено протоієрея Іоанна Антала.

 Впродовж року Єпархіальна рада двічі збиралася для обговорення та вирішення поточних питань. Зокрема,

10 березня в Києво-Печерській Лаврі відбулося розширене засідання Єпархіальної ради за участі благочинних єпархії та керівники єпархіальних відділів, під час якого були обговорені нагальні питання єпархіального життя та заслухано плани роботи відділів на поточний рік.

24 березня відбулося чергове засідання Єпархіальної ради. В ході засідання були обговорені питання участі кліру Бориспільської єпархії у заходах з протидії поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 та допомоги населенню в умовах пандемії. Кожному благочинню були передані засоби індивідуального захисту для безкоштовного поширення.

На кінець 2020 року в Бориспільській єпархії діє 185 парафій, що на 2 парафії більше ніж у минулому році, та 7 монастирів: 5 чоловічих і 2 жіночих.

Слід зауважити, що незважаючи на всю складність минулого року, в єпархії розпочали свою діяльність 2 нові релігійні громади: у с. Погреби Броварського району на честь свт. Лаврентія Чернігівського та в с. Турівка Згурівського району на честь Усіх Святих.

 На парафіях та в монастирях звершують своє служіння 234 клірики, серед яких: 197 священиків, 24 диякони та 13 монастирських кліриків.

 У монастирях несуть своє служіння 24 ченці та 9 черниць, а також 9 послушників.

 За звітний період для Бориспільської єпархії було звершено 4 священицьких та 3 дияконських хіротоній.

 

У сан священика рукоположені:

1. диякон Василій Макаричак — призначений у храм на честь святих благовірних князів Бориса і Гліба м.Вишгород;

2. диякон Ярослав Холодницький — призначений у храм на честь Святої Трійці с. Недра Баришівського р-ну;

3. диякон Євгеній Муравіцький — призначений настоятелем храму на честь первомученика архідиякона Стефана с. Семенівка Баришівського р-ну;

4. диякон Василій Пріц — призначений у Свято-Покровський собор м. Бориспіль.

 

 У сан диякона:

1. Віктор Опанасенко — призначений у храм на честь Покрова Божої Матері с. Поділля Баришівського р-ну;

2. чтець Георгій Кіш — призначений у Свято-Покровський собор м. Борисполя;

3. Димитрій Каримський — призначений у храм на честь святих благовірних князів Бориса і Гліба м. Вишгород.

 

У клір Бориспільської єпархії прийнято 2 клірики

протоієрей Віктор Клапцуняк (перейшов з Черкаської єпархії) та ієрей Артемій Гайбарян (перейшов з Шахтинської єпархії РПЦ). 

За власним бажанням, відповідно до поданого прохання два клірики (протоієрей Сергій Осипчук та ієрей Ігор Чух) почислені за штат Бориспільської єпархії. 

Рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви від 17 серпня 2020 року (журнал №32) заборонений у священнослужінні клірик Бориспільської єпархії ієродиякон Захарія (Рой Юрій Миколайович) позбавлений священного сану.

 

 Зі сумом констатуємо, що у 2020 році померли чотири клірики єпархії:

протоієрей Володимир Іванов (+9 травня) настоятель храму на честь Преображення Господнього с. Іванків Бориспільського району;

протоієрей Георгій Телегін (+11 листопада) штатний священик собору на честь святих первоверховних апостолів Петра і Павла м. Бровари;

протоієрей Володимир Прищепа (+18 листопада) настоятель храму на честь Різдва Пресвятої Богородиці с.  Тарасівка Броварського району;

протоієрей Олексій Борисенко (+28 листопада) настоятель храму на честь Вознесіння Господнього с.  Лук'янівка Баришівського району.

Вічна їм пам’ять! 

 

Звітного року в єпархії освячено 1 храм (пристосоване приміщення), 1 новозбудована каплиця, 1 приділ у кафедральному соборі та одне місце для будівництва нового храму. Зокрема:

28 вересня — у с. Хмельовик Баришівського  району освячений пристосований храм на честь святого первомученика архідиякона Стефана і цього ж дня звершена перша Божественна Літургія.

8 жовтня — освячено каплицю на честь ікони Божої Матері "Аз есмь с вами, и никтоже на ви" у смт Велика Димерка Броварського району.

26 жовтня — в смт Згурівка звершене освячення місця під будівництво храму на честь Преображення Господнього.

26 листопада — Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив освячення престолу та правого приділу на честь Чуда архістратига Михаїла в Хонех  у Свято-Покровському кафедральному соборі Борисполя. 

Окрім того, 13 липня освячено накупольний хрест та дзвони для дзвінниці храму Святої Трійці с. Недри Баришівський район.

 

18 липня, в день пам'яті преподобномучениці Єлисавети та інокині Варвари, керуючий єпархією очолив урочисте богослужіння в жіночому монастирі на честь преподобномучениці Єлисавети села Зазим'є Броварського району та з нагоди 5-річчя від заснування монастиря.

6 листопада вікарій Бориспільської єпархії Преосвященніший єпископ Згурівський Амвросій очолив урочисте богослужіння з нагоди 10-ї річниці освячення храму  на честь ікони Божої Матері "Всіх Скорботних Радість"  в с. Яблуневе Березанського благочиння. 

В управлінні єпархією керуючому допомагають секретар єпархії Преосвященний єпископ Діонісій, а також вікарний єпископ Преосвященний Амвросій, єпископ Згурівський та отці благочинні єпархії. Так, з нашого благословення

19 серпня в день Преображення Господнього секретар Бориспільської єпархії єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій звершив Божественну Літургію в головному соборі Спасо-Преображенського монастиря с. Княжичі Броварського району з нагоди

9 жовтня, у день пам'яті святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова секретар Бориспільської єпархії єпископ Преяслав-Хмельницький Діонісій звершив Божественну Літургію в храмі на честь святого апостола Іоанна Богослова м. Бровари з нагоди престольного свята.

23 жовтня єпископ Амвросій очолив святкову Божественну Літургію у Свято-Благовіщенському храмі міста Березань. Цього дня Православна Церква вшановує Собор Волинських святих. До сонму святих землі Волинської входить священномученик Назарій, митрополит Кутаїський, котрий в 1905-1907 роках був інспектором Волинської духовної семінарії. Його Преосвященству співслужили благочинний Березанського округу архімандрит Назарій (Омеляненко), а також благочинні І Вишгородського округу, ІІ Бориспільського округу, Яготинського округу, духовенство Березанського благочиння та гості у священному сані. Під час проповіді владика розповів про життєвий подвиг священномученника Назарія та наголосив на важливості стояння у вірі.

1 листопада секретар Бориспільської єпархії Преосвященний єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій звершив Божественну Літургію в храмі на честь святителя Миколая Чудотворця с. Войтове Згурівського району.

26 листопада, Преосвященний єпископ Згурівський Амвросій, вікарій Бориспільської єпархії, звершив заупокійну літію за жертвами політичних репресій на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». Зокрема владика помолився за розстріляного НКВС 27 листопада 1937 року настоятеля храму на честь Воскресіння Христового с.Зазим'є священника Михаїла Под'єльського. Вікарному єпископу співслужили благочинний Першого Броварського благочиння протоієрей Олександр Левчук та духовенство нашої єпархії. Під час панахиди молилися парафіяни зазимської релігійної громади. Владика Амвросій звернувся до присутніх зі словом проповіді про подвиг священників і віруючих під час гонінь на Церкву Христову в XX столітті. Наступного дня,

27 листопада у Духовно-просвітницькому центрі Воскресенського храму с. Зазим'є Броварського району проведений вечір пам'яті, присвячений розстріляному за віру Христову в 1937 році священику Михаїлу Под’єльському, який проживав в цьому селі з 1930 по 1937 роках та був настоятелем місцевого Воскресенського храму. Захід очолив Преосвященний єпископ Згурівський Амвросій, який звернув увагу присутніх на важливості дослідження архівних справ всіх репресованих комуністичним режимом священиків і мирян. Також до учасників звернувся голова Зазимської ОТГ Крупенко Віталій Вікторович. Про сімейну пам’ять розповіла онука отця Михаїла Лисенко Ольга Феодосіївна. У рамках відзначення мученицької кончини отця Михаїла відбулося відкриття фотовиставки «Церква Мучеників: гоніння на віру і Церкву в ХХ столітті» та презентація збірника «Церква Мучеників: Гоніння на віру і Церкву у XX столітті».

Слід зазначити, що впродовж 2020 року відділом Бориспільської єпархії по канонізації святих було вичислено біля 100 осіб в священному сані та чернечому чині, що проживали на території сучасної Бориспільської єпархії і були репресовані в 1937 - 38 роках. Було опрацьовано 23 архівні справи.  

6-7 лютого з благословення Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України була проведена міжнародна конференція на тему «Церква мучеників: гоніння на віру та Церкву у XX столітті». На конференції були висвітлені матеріали присвячені репресованим священнослужителям Бориспільської єпархії. Всі матеріали та доповіді були видані в збірнику: «Церква мучеників: гоніння на віру та Церкву у XX столітті». Також була відкрита та проведена фотовиставка присвячена новомученикам та сповідникам XX ст., куди увійшли матеріали архівних справ репресованого духовенства Бориспільської єпархії. 

Збереження історичної пам’яті це наш обов’язок і священники єпархії активно долучаються до вшанування загиблих у роки війн та репресій. Так, 21 червня і 21 вересня, у день 77-ої річниці визволення Березані від німецько-фашистських загарбників, влада та духовенство міста Березань звершили перепоховання останків солдатів Другої Світової війни. Богослужіння очолив настоятель Софроніївської парафії Березані протоієрей Олександр Клименко у співслужінні духовенства міста.

22 червня у День скорботи та вшанування жертв Війни в Україні духовенство Березанського благочиння звершило заупокійне богослужіння біля меморіалу "Баришівський котел" у селі Борщів. Богослужіння цього дня вже стало традиційним. Отець благочинний звернувся зі словом проповіді та закликав усіх до збереження історичної пам'яті і посилених молитов за загиблими воїнами. 

Дане богослужіння вже стало традиційним. Вкінці отець Назарій закликав до збереження історичної пам'яті та посилених молитов за загиблими воїнами.

Також 17 травня, у День пам’яті жертв політичних репресій, секретар Бориспільської єпархії єпископ Переяслав-Хмельницький Діонісій звершив заупокійну літію на території Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили». По завершенні молитви священнослужителі поклали квіти до Братської могили. З метою вшанування жертв масових політичних репресій 1937-1938 років, цього дня в усіх храмах звершувалися літії з жалобним передзвоном.

9 травня, у день 75-тої річниці Великої Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, в усіх храмах нашої єпархії були звершені поминальні богослужіння за усіх загиблих воїнів – захисників Вітчизни, та за усіх безвинно убієнних, які віддали своє життя заради Перемоги. У ці дні духовенство відвідали місцевих ветеранів Другої світової війни, привітали їх з цією пам’ятною датою і передали подарунки.

 

Загальноцерковні події 

У 2020 році Українська Православна Церква відзначала 30-ту річницю дарування Грамоти Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Алексія ІІ про незалежність і самостійність у своєму управлінні Української Православної Церкви. Як відомо, Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Алексій ІІ в Софійському соборі Києва 28 жовтня 1990 року зачитав Постанову Архієрейського Собору Руської Православної Церкви 25-27 жовтня 1990 року та Благословенну Грамоту від 27 жовтня 1990 року. У Грамоті було зазначено, що Українська Православна Церква є незалежною і самостійною у своєму управлінні. Відтоді відкрилась нова історія в житті нашої Церкви. З нагоди ювілею було заплановано провести низку заходів, проте через карантинні обмеження, деякі заходи були скасовані. Зокрема, планувалося урочисте богослужіння у Софійському соборі. Проте, Міністерством культури було відмовлено у наданні дозволу. Цього дня літургії були звершені у всіх кафедральних храмах наших єпархій. Також 27 жовтня в церковно-археологічному музеї відбулось відкриття виставки, приуроченої 30-річчю дарування Грамоти,  «Українська Православна Церква в служінні Богу і людям».

Важливість значення грамоти важко переоцінити і ми підносимо подячну молитву Богу за Його піклування про єпископат, духовенство, чернецтво і мирян Української Православної Церкви в незалежній Українській Державі. 

Впродовж року, як і в попередні роки від часу виникнення військового протистояння на сході України, наша Церква незмінно закликає до припинення збройного конфлікту та мирного вирішення ситуації. У зв’язку з цим, наш Предстоятель неодноразово звертався до усіх, від кого залежить настання миру, до мирного діалогу, до взаємного прощення, до пошуку шляхів примирення. Наша Церква і надалі підтримуватиме мирні ініціативи Української Держави задля припинення кровопролиття та відновлення мирного життя на сході України. 

Цьогоріч ми були свідками продовження антиканонічних дій Константинопольського Патріархату щодо легалізації українських розкольників. На жаль, на Помісні Церкви чиниться значний зовнішній тиск задля надання можливості останніми для спільного співслужіння з новоствореною структурою — «ПЦУ». Намагання Патріарха Варфоломія диктувати свою волю іншим Помісним Церквам не відповідає православній екклезіології, а є частиною геополітичних процесів. І «українське питання» зараз стало каменем спотикання і розбрату між Помісними Православними Церквами. Нещодавня заява Константинопольського патріарха Варфоломія про те, що він «тимчасово терпить» єпископів УПЦ на території України, взагалі виходить за межі реальності, і є проявом бажання одноособової влади, що суперечить церковним канонам.

У зв’язку з цим, Священний Синод нашої Церкви на своєму засіданні 9 грудня зазначив, що Константинопольський Патріарх не має жодних підстав робити будь-які заяви щодо Предстоятеля Української Православної Церкви. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій ніколи не перебував в юрисдикції Константинопольського Патріархату, а тому рішення цієї Церкви щодо нього не мають жодних канонічних підстав. Блаженніший Митрополит Онуфрій жодним законним церковним судом не відсторонювався від керування Київською Митрополією і Українською Православною Церквою, а відтак немає жодних підстав говорити про те, що він втратив свої повноваження як канонічно обраний та інтронізований Митрополит Київський і всієї України. А тому, дорогі отці, будемо й надалі триматися  нашого Предстоятеля, який усім своїм життям показує приклад твердого й непохитного збереження чистоти Православної віри. 

 Уже сьогодні з усією впевненістю можна констатувати, що проект під назвою «Православна Церква України» без державної підтримки та фінансування зазнав поразки. Після зміни державної влади в Україні, по всій Україні, і в нашій єпархії в тому числі, призупинились масові так звані переходи релігійних громад. А постраждалі громади стали відновлювати своє літургійне життя.

Так, 22 серпня 2020 року в селі Погреби Броварського району новоутворена парафія на честь святого Лаврентія відмітила своє перше престольне свято. Святкову літургію очолив благочинний Першого Броварського благочиння протоієрей Олександр Левчук у співслужінні настоятеля протоієрея Олексія Носенка та духовенства благочиння.

Ця громада була утворена після того, як так звані місцеві активісти у 2019 році відібрали Свято-Успенський храм. Віряни, які залишились вірними Своїй Матері Церкві, зорганізувались і облаштували приміщення під храм. Не дивлячись на випробування, православна громада, яка була позбавлена можливості молитися у своєму храмі, не розпалася, а знову продовжує жити парафіяльним життям. У тимчасовому храмі регулярно звершуються уставні богослужіння та церковні таїнства. 

На сьогодні ми маємо бути пильними та уважними, адже загроза нової хвилі захоплень храмів у світлі державних подій є цілковито реальною. Як стало відомо, державна влада запросила патріарха Варфоломія відвідати Україну. Візит запланований на серпень місяць, коли Україна буде відзначати 30-ліття з дня проголошення незалежності. Очільник «ПЦУ» вже зробив заяву про швидке відновлення масового переходу храмів до їхньої структури. А тому, є всі підстави вважати, що розробляються нові схеми і методи задля насильницьких захоплень наших храмів. А тому прошу отців настоятелів, з усієї відповідальністю слідкувати за ввіреними Вам паствами, зберігати тісний зв’язок з членами Парафіяльних зборів, намагатися вирішувати виниклі конфлікти на ранніх етапах, не загострюючи ситуацій, і ретельно зберігати церковну документацію.

 

Церква і суспільство 

Взаємовідносини Церкви і Держави залишаються незмінними. Хоча за звітний період і змінилася влада як загальнодержавна, так і місцева, проте якогось потепління чи розуміння церковного життя не спостерігається. Лише завдяки налагодженню зв’язків на місцях, особистих знайомствах з представниками місцевої влади, вдається вирішити деякі питання. Слід зазначити, що на сьогодні залишається заблокованою робота зі статутної реєстрації релігійних громад нашої Церкви, в той час, як інші конфесії безперешкодно звершують такі дії. Основною причиною відмов у реєстрації статутів, чи то нових, чи внесення змін до вже існуючих, є примушування вказувати в найменуванні релігійної громади інформацію, що не відповідає дійсності. А тому, такі законодавчі зміни до нашого профільного закону на даний час перебувають на розгляді в Конституційному Суді на предмет відповідності Конституції України.

Завдяки домовленостям з керівництвом Київської облдержадміністрації, у 2020 році вдалось зареєструвати зміни до статутних документів шести парафій нашої єпархії, а також зареєстровано статути двох нових парафій (с. Погреби Броварського р-ну та с. Турівка Згурівського р-ну). Наразі в облдержадміністрації  перебувають документи для реєстрації ще однієї нової парафії (с. Нова Оржиця Згурівського р-ну). Окрім того, внесені зміни до Державного реєстру юридичних осіб щодо заміни керівників у п’яти релігійних громадах єпархії. 

Як було зазначено на початку доповіді, гостра респіраторна хвороба COVID-19, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2, внесла корективи у наш побут, звички та життя загалом. Ця пандемія стала справжнім випробуванням нашої віри, людяності. Вперше за новітню історію богослужіння Великого посту, Пасхи та всього пасхального періоду ми змушені були звершувати в обмежених умовах. Не зважаючи на увесь суспільний тиск, літургічне життя у наших храмах не було перерване. З приємністю хочу відзначити, що від перших днів пандемії духовенство та віряни нашої єпархії активно долучилися до заходів щодо запобігання хворобі.

Благодійним фондом на честь Покрова Пресвятої Богородиці закупив захисні маски для Української Православної Церкви. На потреби Бориспільської єпархії було виділено 15 тисяч масок, які розповсюджували на парафіях єпархії, а також були передані місцевим медичним установам. Окрім того, волонтери з числа наших парафіян власними силами шили маски та безкоштовно розповсюджували.  

Загалом, в єпархії за звітний період було роздано 21 110 шт. масок, 150 л антисептику та 80 одиниць засобів особистої гігієни. Надана фінансова допомога на суму понад 120 700 грн., роздано 160 наборів продуктів харчування в соціальні установи. Малозабезпеченим сім’ям, інвалідам та сиротам надано понад 8000 кг продуктів та 9470 кг одягу, а також п’ять інвалідів забезпечено візками.

Слід зауважити, що духовенством єпархії не припиняється опіка сімей загиблих воїнів на сході України. Таких на сьогодні нараховується 80 сімей, а також надається допомога дітям загиблих воїнів. В межах єпархії 28 дітей із 21 сім’ї залишились без свого годувальника. 

Наша єпархія цьогоріч долучилася на загальноцерковного збору коштів для потреб братській Антіохійській Церкві, віруючі та храми якої постраждали від вибухів в порту Бейрут. Загалом в єпархіях УПЦ було зібрано і передано коштів на суму понад два мільйони гривень. Від нашої єпархії було передано 350 грн. За що Вам велика вдячність. 

У зв’язку з пандемією, багато єпархіальних заходів духовно-просвітницького спрямування були відмінені, деякі перенесені на інші дати. Вдалося провести в Різдвяний період вечори колядок. Робота з дітьми та молоддю набула нового формату – в онлайн режимі. Про ці та інші події з життя парафій нас проінформують керівники відділів.   

Ми продовжуємо жити в період пандемії. Багато хто уже здолав цей вірус, хтось продовжує хворіє. Будь-який вірус можна вилікувати, складніше вилікувати паніку та злобу в людських серцях. Не існує ідеального часу для звершення тих чи інших справ. Господь дарував нам життя саме у нинішній час  і випробування послав також нам.   А тому ми маємо навчитися долати всілякі перешкоди задля добросовісного виконання нашого послуху, задля ревного служіння Богу і людям, до якого ми й покликані. Не красиві гасла чи слова засвідчують нашу віру, а лише реальні справи та вчинки, зроблені з любов’ю. Не менш важливою є братерська підтримка один одного, спільними зусиллями можна успішно вирішувати найскладніші завдання. А тому закликаю вас, дорогі отці, підтримуйте один одного хорошими словами, мудрими настановами, об’єднуйтесь навколо Чаші Христової, у спільних молитвах, благодійних справах, місіонерських заходах. Це суто наше внутрішнє життя, і якщо помітите, що хтось зі співбратів сходить з обраного шляху, не поспішайте оприлюднювати такі вчинки. Від таких дій страждає в першу чергу авторитет нашої Церкви, яку і так всіляко намагаються зробити антиукраїнською та ворожою суспільству.  

 

Бажаю усім Вам, дорогі Владики, шановні отці, всечесне чернецтво в доброму фізичному здоров’ї та мирному дусі зустріти свято Різдва Христового. Хай Новий 2021 рік буде сприятливим для нашого спілкування в реальному часі, живих  зустрічей та спільних молитовних співслужінь.