Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній: В чернечому подвигу є місце діяльній допомозі всім стражденним

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній: В чернечому подвигу є місце діяльній допомозі всім стражденнимКеруючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній відвідав православний центр соціальної адаптації для біженців, розташований у селі Войково Згурівського району Київської області. Після молебню архієрей відповів на запитання сайту «Православ'я та світ».


— Ваше Високопреосвященство, розкажіть, будь ласка, про проекти, що реалізуються на території Бориспільської єпархії, які спрямовані на допомогу постраждалим в Донецькій і Луганській областях.

— 25 липня в селі Войково під Києвом почав роботу Православний центр соціальної адаптації для постраждалих у зоні бойових дій на сході України. Його названо на честь ікони Божої Матері «Несподівана Радість». Забезпечують діяльність центру соціальні відділи Київської і Бориспільської єпархій.

Зараз там знайшли притулок 60 осіб із Донецька, Луганська, Горлівки та Стаханова, це переважно жінки й діти. Одна з жінок прибула до нашого центру з чотириденним немовлям. Інша народила буквально в день приїзду. Люди розгублені, перелякані, дезорієнтовані після всього пережитого. Тому пріоритетними напрямками в роботі нашого центру є, насамперед, психологічна, соціальна та духовна допомога, а також юридична консультація, комплексне медичне обслуговування, по можливості, сприяння у працевлаштуванні та рішення простих побутових проблем.

 

— А чи немає планів реалізовувати подібні проекти на території інших єпархій?

— В наших планах запустити на всеукраїнському рівні рух, спрямований на підтримку різноманітних ініціатив молоді, надання їй методології створення та розвитку проектів в різних сферах, проведення занять. Дуже важливо всіма силами сприяти створенню повноцінних та ефективних волонтерських груп молоді, які на системній і регулярній основі надавали б допомогу біженцям, онкохворим дітям, сиротам, інвалідам, людям похилого віку тощо. Не менш важливо підтримувати і вже існуючу ініціативу на місцях. Ми будемо намагатися сприяти в реалізації всіх цікавих ідей і пропозицій, спрямованих на поліпшення місіонерської, молодіжної, соціальної та іншої роботи в столиці та регіонах.

 

— Часом вважається, що чернецтво це, перш за все, затворництво, відхід від світу. Чи не суперечить чернечим обітницям активна діяльність в миру?

— Відхід від світу означає, насамперед, відхід від гріховності світу, від його зла. Але це не означає відхід від людських страждань. Колиска чернецтва нашої землі — Києво-Печерська лавра — з самого початку своєї історії займалася благодійністю. Ще за часів преподобного Феодосія на землях Печерського монастиря були засновані лікарня й богадільня, на це йшла десята частина монастирських доходів. Тому, немає нічого дивного в тому, що ми зараз продовжуємо ці традиції.

Насправді чернечий подвиг багатогранний, в ньому є місце і затворництву, і молитві, і діяльній допомозі всім стражденним.



— Владико, Ви ж не тільки керуючий справами Української Православної Церкви, а й ректор Київської духовної академії. Чи беруть участь студенти в благодійних проектах?

— Зрозуміло, для всіх молодих людей, а тим більше студентів духовних вузів, майбутніх пастирів, дуже важливо зростити в собі навик допомоги ближньому. Звичайно, ми залучаємо нашу студентську молодь. Дехто зі студентів КДА вже бере участь у наших проектах. І це тільки початок.

Розмовляли Наталія Горошкова і Дмитро Марченко

Православ'я та світ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ЗГУРІВКА. Митрополит Антоній відвідав центр для біженців у с. Войкове

На території Бориспільської єпархії розпочав роботу Православний центр соціальної адаптації для біженців зі Сходу (+відео, реквізити)