Вознесіння Господнє: митрополит Антоній розповів про духовний сенс свята (+відео)

Вознесіння Господнє: митрополит Антоній розповів про духовний сенс свята (+відео)Православні християни сьогодні відзначають одне з найважливіших свят у році - Вознесіння Господнє.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, говорячи про історію свята, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) зазначив, що Вознесіння Господнє нагадує нам про те, що у кожної людини існує з Богом особливий зв'язок.

«Сенс свята Вознесіння Господнього має вплинути на наш світогляд і спосіб життя. На сороковий день після Великодня, на Єлеонській горі поблизу Єрусалима, Іісус востаннє явився своїм учням. Вознесіння Господа нашого Іісуса Христа - це Його видимий шлях додому. Людська природа, обожнена Христом, з'єднана з Богом. У день Вознесіння людська природа, що стала «причасницею божественного єства», сходить на небеса. Кожен раз, причащаючись Тіла і Крові Христа, ми єднаємося з Його тілом. Тому не варто нехтувати своїм тілом, потураючи своїм гріховним звичкам. Наш духовний стан не повинен руйнувати тіло, дане Богом», - зазначив митрополит Антоній.

Владика Антоній нагадав, що ще до Своєї хресної смерті Спаситель сказав: «І як буду піднесений від землі, всіх притягну до Себе» (Ін. 12:32).

«Вознесіння - останній євангельський факт земного життя Спасителя. Господь залишає учнів. Останні Його слова: «Я з вами по всі дні до кінця віку» (Мф. 28:20). Віками ці слова зігрівають душі і надають сили всім людям, що страждають від земних негараздів. У цей день кожен з нас має подумати про своє життя. Зрозуміти, що поки ми живі, кожен день беремо участь в боротьбі за спасіння своєї душі. Ніхто з нас не знає, як і коли стане перед Господом. Тому кожен день потрібно проводити так, щоб в будь-який момент бути готовим до зустрічі з Ним. І пам'ятати, що Господь знову прийде в світ, у такий саме спосіб, як і вознісся - у славі», - сказав митрополит Антоній.

Варто відзначити, що в українців є своє особливе місце паломництва в день цього свята - місто Вознесенськ у Миколаївській області. Місто було засноване в кінці XVIII століття і отримало свою назву на честь свята Вознесіння Господнього. Тут же чотири роки тому була утворена Вознесенська єпархія УПЦ.

Як розповів прес-секретар єпархії протодиякон Миколай Ліщенюк, цього року на святкування Вознесіння в кафедральному соборі зберуться сотні віруючих.

«У соборі відбудеться святкова Божественна літургія. Традиційно в цей день храм переповнений. Упевнений, що цей рік не стане винятком, тому ми очікуємо до тисячі віруючих», - повідомив прес-секретар Вознесенської єпархії.