Митрополит Антоній (Паканич) про новостворену «церкву»: «Титанік» побудований і вирушає в дорогу

Митрополит Антоній (Паканич) про новостворену «церкву»: «Титанік» побудований і вирушає в дорогуПро ознаки істинної Церкви, гоніння на християн, церковне рейдерство та новостворену «церкву» – митрополит Антоній (Паканич).

 

– Владико, чому виникають гоніння на християн? Складається враження, що вони посилюються по всьому світу.

– Гоніння на християн і ненависть до них були з самого початку виникнення християнства. 

Господь нас відразу попередив про це і так заповідав спасатися: «Тоді будуть віддавати вас на муки і вбивати вас; і вас будуть ненавидіти всі народи за Моє Ім'я» (Мф. 24:9). Іншого шляху до спасіння немає.

Християни кидають виклик світу, мирським законам, виконуючи заповіді Господні. Вони своїм життям і моральними цінностями заважають іншим чинити беззаконня. Тому світ і прагне їх знищити, стирає з лиця землі. Християни пробуджують совість, яка закликає до змін і покаяння, а це дуже болючий і складний процес. Легше прибрати подразник, ніж змінюватися самому.

Сьогодні дійсно гоніння на християн у всьому світі досягли безпрецедентних масштабів і жорстокості. Нам відомі факти знищення християн на Близькому Сході: в Іраку, Сирії, Єгипті.

За офіційними підрахунками, чисельність християнського населення в цьому регіоні скоротилася на дві третини всього за п'ять років.

Це важке випробування, що вимагає сили духу і міцної віри, які і показують сучасні сповідники і мученики.

Для всіх християн це приклад мужності і відданості Христу до кінця.

– У нашій країні Українська Православна Церква теж зіткнулася з гоніннями, але дещо в іншій формі – відбувається підміна понять: чорне називається білим і навпаки. Вороги Церкви хочуть, щоб справжня Церква зникла з нашої землі, бажають замінити її підробкою, лжецерквою. Чому так відбувається і як з цим боротися?

– Причин подібного явища багато. Вони стосуються як духовної сфери, так і суто матеріальної, меркантильної площини. 

Основна причина церковного рейдерства, на мій погляд, криється у відсутності страху Божого і переконаності в своїй безкарності.

Люди втрачають через самовпевненість голову, розсудливість і обережність, а також уважність до себе та інших, а часом роблять необдумані і, головне, непоправні вчинки. 

Така трагедія і розгортається нині.

А нашим єдиним способом боротьби, нашою зброєю є молитва, а щитом – чиста совість і добрі справи. Що б не відбувалося, не будемо зраджувати встановленими Господом Богом законам. 

– Історія знає приклади, коли самовпевненість і відсутність страху Божого закінчувалися катастрофою?

– Згадаймо історію «Титаніка».

Будівельники і власники цього корабля-гіганта самовпевнено заявляли: «Сам Господь Бог не зможе потопити його». Проте спущений на воду корабель пішов у своє перше плавання і не повернувся.

Почувши про айсберги, капітан «Титаніка» не зменшив швидкість і не змінив маршрут, настільки він був упевнений в непотоплюваності корабля.
На «Титаніку» також не виявилося червоних рятувальних ракет, що сигналізують про лихо. Впевненість у міці корабля була настільки високою, що нікому навіть в голову не прийшло забезпечити його цими ракетами.

Сьогодні ми спостерігаємо щось подібне: самовпевнений і зухвалий план створення «непотоплюваної церкви – "Титаніка"» людьми, які втратили страх Божий.

За їх згодою і під їх керівництвом запускаються згубні механізми, що порушують мир і вносять розбрат у велику православну сім'ю. Ці люди будуть відповідальні за загублені душі, які вони повели по хибному шляху. 

– Як сьогодні серед безлічі розколів і розділень простому віруючому дізнатися, де справжня Церква?

– Різні єресі виникали ще в апостольські часи. Найпоширенішими були гностичні секти, які практикують змішання християнського вчення і язичницьких елементів.

Апостоли в своїх посланнях застерігали християн від цих лжевчень і відкрито заявляли, що прихильники таких сект відпали від віри. Єретиків апостоли вважали сухими гілками, що відламалися від церковного дерева.

Так і нам слід визнавати тільки Апостольську Церкву, яка повинна існувати в своїй святій, цілісній, живій і чистій природі, а не бути роздробленою, пошкодженою, відпалою, сухою гілкою. Це вже не Церква.

І однією з ознак істинної Церкви є якраз те, що вона гнана. Її страждання, випробування, сльози і кров святих мучеників за віру – найголовніший доказ.

Справжня Церква – це Церква мучеників і сповідників, праведників і святителів, завжди гнана, але ніколи не зломлена і непереможна.

Господь дав нам Церкву для спасіння. І головне завдання ворога роду людського – відняти її у нас. Але ми не повинні йому цього дозволити!

Бесідувала Наталя Горошкова

https://pravlife.org