Керуючий справами УПЦ: Розв’язання та недопущення конфліктів на релігійному ґрунті – питання громадської безпеки

Керуючий справами УПЦ: Розв’язання та недопущення конфліктів на релігійному ґрунті – питання громадської безпекиУ спадщину новій владі від колишнього Президента П. Порошенка дісталася його політика, націлена на знищення найбільшої православної конфесії України та ряд конфліктних питань, які потребують розв’язання. Це показали, зокрема, ситуація з підпалами храмів та монастирів, жорстоке побиття прихильниками «ПЦУ» віруючих у с. Задубрівка на Буковині. Все це — питання громадської безпеки, сказав керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній в ефірі телеканалу КРТ (1:10:33 на відео), передає Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

 

 

«Президенту, наскільки мені відомо, доповідають про ситуацію, про розслідування. Хотів би також сказати, що всі ті питання взяті на особливий контроль керівництвом МВС, – повідомив владика Антоній. – Я особисто перебуваю в прямому контакті з главою Національної поліції Ігорем Володимировичем Клименком. І наскільки мені відомо, дещо вже зроблено в цьому напрямку, розслідування просуваються».

Керуючий справами УПЦ також сподівається, що і ті розслідування, які не велися протягом останніх 6 років, отримають нарешті правову оцінку, зокрема розпалювання міжконфесійної ворожнечі в ЗМІ.

«Протягом шести років живемо в ситуації, яку дуже складно назвати частиною демократичної держави, коли ЗМІ маніпулюють свідомістю людей, приписуючи Українській Православній Церкві всілякі нісенітниці, створюючи з нас ворогів Українського народу, хоча УПЦ і є частиною нашої історії, життя, суспільства, — сказав він. — Ми все це враховуємо і намагаємося дати юридичну оцінку тому, що відбувається».

Митрополит Антоній нагадав, що Синодальний юридичний відділ, зокрема, розробив ряд документів, які парафіяни можуть використати, щоб захистити свої конституційні права.

Ієрарх наголосив, що УПЦ діє виключно у правовому полі і не буде використовувати методи, які «ми бачили цієї ночі в Задубрівці».

«Це дикість. Не просто дикість, а продумана провокація, — зазначив владика. — Я не розумію, як християни можуть йти з болгарками з газом, щоб, вибачте, «викурити» віруючих з храму».

За його словами, те, що трапилося 4 травня біля храму УПЦ на честь Архістратига Михаїла в селі Задубрівка, «спадщина того, що ми отримали за час правління колишнього Президента України Петра Порошенка», «коли наші храми захоплювалися силою або перереєстровувались таємно».

І сьогодні, підкреслює владика, коли «ми переживаємо складні часи — і пандемію, і війна на Сході не припиняється», «хотілося б щоб люди, від кого це залежить, не тільки говорили про те, що будуть захищати Конституцію, а по-справжньому використовували всі методи, які є у державної влади, щоб був мир в нашому суспільстві».

«Якщо, не дай Боже, такі речі, як в Задубрівці, відбуватимуться по всій Україні, ми отримаємо набагато небезпечнішу ситуацію, аніж пандемія», – сказав він.

За спостереженнями архіпастиря, з приходом до влади Президента Володимира Зеленського, з одного боку, не спостерігається таких «системних операцій проти УПЦ щодо відбирання наших храмів, щодо перереєстрації», навпаки «потихеньку почали реєструвати нові парафії УПЦ», але при цьому «чиновницький апарат і спадщина Порошенко дуже живучі, і багато хто живе в тій традиції знищення УПЦ».

«Може, я різко кажу, але зараз питання — не в делікатності, а в тому, щоб дати правильну оцінку тому, що відбувалося і що відбувається. А за минулий період дійсно йшлося не просто про дискримінацію нашої Церкви, а ставили питання про знищення Української Православної Церкви. Проте навіть за умов тиску всієї державної машини, всієї преси, котра так чи інакше обслуговувала це замовлення держави, нічого не вдалося. Навпаки», — підкреслив архієрей УПЦ.

Він згадав про провокації у ЗМІ щодо Великого Хресного ходу 2016 року, які вилили чимало бруду на віруючих, а «потім деякі (журналісти – ред.) мали сміливість зізнатися, що вони писали це на замовлення».

За словами владики, брехня ЗМІ, на жаль, впливає на свідомість нецерковних людей, «які вірять тому, що говорять з телеекранів», і «багато в чому оцінюють життя через призму того, що їм повідомляють», проте на людей, які шукають істинного Бога, це не впливає.

«Навіть враховуючи захоплення наших храмів, перереєстрації, ми ростемо. Це говорить про те, що люди віруючі розуміють, для чого вони приходять у храм — вони не йдуть в політичну інституцію, вони шукають Бога — і знаходять Його в канонічній Церкві».