ВИШГОРОД. У Борисоглібській парафії міста продовжуються заходи в рамках святкування 1000-ліття памяті святих Бориса та Гліба

ВИШГОРОД. У Борисоглібській парафії міста продовжуються заходи в рамках святкування 1000-ліття памяті святих Бориса та ГлібаВ неділю 17 травня в недільній школі Борисоглібського храму міста Вишгорода відбувся урок на тему «Блаженні миротворці», присвячений миротворчому подвигу святих Бориса та Гліба, де настоятель протоієрей Димитрій Денисенко розповів діточкам про сенс подвигу святих стастотерпців.

Про те, що зі Святого Письма відомо, як перші люди Адам і Єва, порушивши єдину Заповідь Божу «не споживати плоди з дерева пізнання добра і зла», тим самим відкинули Господа і позбулися миру з Богом. Тому Небесний Отець послав на землю до людей Свого Сина, Ісуса Христа, щоб людина могла примиритися з Небом і знайти мир, щастя і життя вічне. Справа Месії на землі полягала в тому, щоб знову з'єднати і примирити Бога і людину.

Господь заповів, що Синами Божими назвуться ті, хто продовжить справу Господа і підуть по шляху миру. Як підкреслює святитель Іоанн Златоуст, цієї Заповіддю Блаженства Христос "не тільки засуджує взаємне незгоду і ненависть людей між собою, але вимагає більшого, а саме - щоб ми примиряли незгоди і чвари інших. За заповідю Христа ми всі повинні стати миротворцями, тобто тими, хто творить на землі мир .

Саме святі Борис і Гліб показали нам цей приклад любові до ближнього. Борис, маючи в себе під началом всю київську дружину, раптом відмовляється від приходу до влади, тому що для цього йому довелося б убити старшого брата. Слідом за ним з тих же міркувань відмовляється від влади і Гліб. Ціною власного життя вони стверджують зовсім новий, небачений раніше у Київській Русі ідеал стосунків. Після жертовного подвигу Бориса і Гліба вже ніхто з руських князів не міг заспокоїти свою совість тим, що в боротьбі за владу всі засоби хороші.

Після уроку настоятель храму протоієрей Димитрій подарував діткам сувенірні прянички ручної роботи, спеціально виготовлені прихожанами до тисячоліття подвигу святих страстотерпців. Всі діточки були дуже раді.