БЕРЕЗАНЬ. Софроніївська парафія відсвяткувала престольне свято літургією просто неба та переглядом фільму про святителя Софронія

БЕРЕЗАНЬ. Софроніївська парафія відсвяткувала престольне свято літургією просто неба та переглядом фільму про святителя Софронія13 серпня православна спільнота міста Березань святкувала день пам’яті святителя Софронія, єпископа Іркутського та всього Сибіру чудотворця. Для березанців пам’ять про святителя особлива, тому що саме в Березані він народився і тут же пройшли його дитячі роки. Все більше й більше людей в місті починають вшановувати його як покровителя Березані та як молитовника за кожну місцеву родину.

В цьому році урочистості до 97-ї річниці прославлення святого (канонізація відбулася 13 липня 1918 р. (за новим стилем)) були особливими. Вранці о 7.00 біля поклінного хреста на території майбутнього комплексу Софроніївської парафії була відслужена Божественна літургія, яку очолив благочинний Березанського церковного округу ієромонах Назарій (Омеляненко) разом із настоятелем Софроніївської парафії протоієреєм Олександром Клименком та духовенством благочиння. Це була перша в історії міста літургія просто неба і, дякувати Богу, погода сприяла молитві, тож до неї приєдналося багато небайдужих березанців, які молили Господа про якнайшвидше завершення будівництва храму на честь святителя. Ця літургія, маємо надію, буде Божим благословенням на нелегку справу возведення храму в такий непростий для України час. Разом з іншими мешканцями міста молилися також міський голова Дунаєнко Анатолій Євгенович та депутат Київської обласної ради Павленко Олександр Іванович.

Разом з тим після завершення літургії на місці будівництва майбутнього Софроніївського храму почалася святкова служба в Михайлівській парафії міста. Очолив службу настоятель парафії протоієрей Петро Красножон у співслужінні духовенства березанського та сусідніх благочинь. Нагадаємо, що саме в Михайлівській парафії почали шанувати ім’я березанського святого. Перед літургією відбувся водосвятний молебень біля криниці святителя Софронія із читанням акафісту, після літургії – традиційна хресна хода навколо храму і, звичайно, трапеза для всіх, хто завітав у цей день вклонитися Богу і помолитися його святому подвижнику Софронію.

На всіх службах лунали молитви за припинення війни та мир в Україні.

Ввечері о 17.00 у центрі дозвілля мешканці Березані насолодилися переглядом фільму «Зі святителем Софронієм: від Іркута до Неви і Дніпра», знятого 2014 року в Березані, Золотоноші, Києві, Іркутську, Санкт-Петербурзі та Шаманці Іркутської області. До слова, презентація відбулася на початку року в Іркутську. Присутні висловили своє захоплення від перегляду і подякували організаторам за таку можливість познайомитися зі ще однією незнаною сторінкою історії нашого міста та Православної Церкви.

Цей рік – лише 97-й від канонізації єпископа Софронія, проте й він наповнився багатьма подіями, які відкрили перед нами величний образ святого земляка. Віримо, що 2018 рік (100-та річниця) стане роком святого не лише в м. Березань, а й на Київщині та по всій Україні. Молимо Господа, щоб через 3 роки ми служили літургію в день пам’яті святого не під небесним шатром, а під банею храму, збудованого на його честь.

Протоієрей Олександр Клименко