БЕРЕЗАНЬ. «Розритій могилі» – 172 роки

БЕРЕЗАНЬ. «Розритій могилі» – 172 рокиМинулої суботи у Березані за доброю традицією урочисто відзначили чергову річницю з дня написання Кобзарем Т.Г. Шевченком знаменитої поезії "Розрита могила".

172 роки тому шляхи великого українського поета пролягли через наше місто, де й народилися на світ невмирущі рядки, котрі знає напам’ять чи не кожен місцевий житель. Тож відвідати місце, де колись бував сам Тарас Григорович, з’їхалося чимало гостей – заступник голови Київської спілки офіцерів України, капітан 1 рангу, народний депутат України 2-го скликання, відомий громадський діяч, вихователь майбутніх захисників Вітчизни Є.О. Лупаков, вихованці Київського військового ліцею ім. І. Богуна, голова Баришівської райдержадміністрації М.Стельмах, голова Бориспільського об’єднання товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка А. Ковальчук, делегації з Борисполя та Києва. А березанці на чолі з заступником міського голови Н.С. Іващенко та начальником відділу культури С.В. Клименко підготували пам’ятний захід з читанням поезій Кобзаря та виконанням пісень на його слова. Але перед тим усі побували в нашому краєзнавчому музеї та послухали цікаву розповідь про Березанський край з вуст директора, лауреата премії ім. І.Турчиновського, заслуженого працівника культури України Г.Л.Рих.

Згодом шлях учасників заходу проліг до знаменитого кургану, де всіх присутніх благословив настоятель Софроніївської парафії м. Березань протоієрей Олександр Клименко, а пісня «Шлях до Тараса» в його виконанні прозвучала як гімн Кобзареві.

Ведучий свята А.Шевель зачитав спогади березанського сотника Михайла Ніколенка про те, як у травні 2007 року козаки з усієї України з’їхалися до Березані, щоб насипати на місці Розритої могили високий курган.

Від імені міської влади привітала гостей на цьому святому місці у Березанського краї заступник міського голови Н.С. Іващенко. До щирих слів вітань з нагоди знаменної події долучилися й присутні гості. Проникливо та щиро читали Шевченкову "Розриту могилу" й інші його відомі твори представники підростаючого покоління міста, місцеві поети А. Cеменець і в. Кириченко зачитали власні вірші, актуальні для сьогодення. У виконанні сивочолих ветеранів хору "Вересень життя" велично й могутньо полинула над курганом безсмертна Шевченкова пісня "Реве та стогне Дніпр широкий", яку разом з хористами співали всі присутні.

По завершенню урочистостей всі зігрілися гарячим козацьким кулішем, який приготували працівники територіального центру.

Олеся МІРОШНИЧЕНКО

БЕРЕЗАНЬ. «Розритій могилі» – 172 рокиБЕРЕЗАНЬ. «Розритій могилі» – 172 роки