ЗАРОРИЧІ. У парафії створено клуб шанувальників християнського кінематографу

ЗАРОРИЧІ. У парафії створено клуб шанувальників християнського кінематографуДослідження доводять, що сучасна людина за три дні отримує стільки інформіції, скільки людина попередніх століть отримувала за все життя. Дійсно, ми живемо в епоху інформаційного штурму: кожного дня перед очима проходять сторінки газет, журналів, рекламних щитів та буклетів; кінотеатри один за одним призивно звітують про створення нових бестселлерів світового рівня; в страшенному темпі миготять кадри телевізійних новин, серіалів, ріаліті-шоу; кожної хвилини схвильовано тремтить телефон, повідомляючи про дуже важливе повідомлення або новину.  Повністю відмовитись від ЗМІ та інтернету під силу далеко не всім. Але завдання для духовного росту кожного віруючого - це навчитися відокремлювати дійсно корисне  від того величезного потоку інформаційного сміття, яке не тільки забруднює мозок, але й дієво впливає на духовність кожного.

З першого погляду кожному здається, що він і сам може диференціювати, яка інформація приносить користь душі, а яка шкодить. Але на сьогодні, зокрема в кінематографі, засоби втілення режисерського задуму досягли таких "вершин", що іноді,  на перший погляд добре і корисне відео пропагує зовсім нехристиянський погляд на життя. С другого боку, яскрава ї приголомшлива екранізація, яка на перший погляд не відповідає духовним вимогам, несе в собі потужний виклик байдужості, жестосердю, зневірі, жорстокості, тим самими відроджуючи у глядача почуття совісті, віри й надії.

На початку грудня при Свято-Георгіївській парафії села Заворичі Броварського району було створено клуб шанувальників християнського кінематографу "Промінь добра". Кожної суботи організовуються дитячий та дорослий сеанси перегляду кинофільмів та мультиплікації. Після пергляду  кінострічок глядачам пропонується чаювання та обговорення побаченного разом з батюшкою, протоієреєм Олександром Журавльовим.

Відкриття клубу почалося переглядом широкоформатного мільтиплікаційного фільму - переможця Міжнародного кінофестивалю "Покров 2015" - "Надзвичайна мандрівка Серафіми". Всі, і дорослі, і діти, прониклися великою любов'ю до дівчинки - доньки священника, яка в період гонінь на Церкву перебувала в радянському дитячому будинку. Подвиг сповідування віри в обставинах зневір'я та жорстокості надихнув кожного на роздуми про те, наскільки твердою є наша віра. А несподіванна та зворушлива кінцівка фільму стала своєрідним гімном промислу Божого. Діти з радістю у кінострічці впізнали свого  улюбленного святого - Серафима Саровського.

Минулими вихідними маленькі глядачі познайомилися з Гансом Християном Андерсеном та його чарівними казками в мультіплікаційній обробці.  Казки Андерсена - це кладязь християнської мудрості! Дітлахи з радістю переглянули казки "Свинопас" та "Старий вуличний ліхтар" і з великим завзяттям обговорювали проблеми послуху батькам, цінування друзів, бережливого ставлення до речей, любові, яку треба пронести через все життя.

Дорослі глядачі переглянули святочну кінострічку "Різдвяне чудо Джонатана Тумі". На жаль, сьогодні приготування до Різдва у багатьох асоціюється з закупівлею подарунків, облаштуванням оселі новорічними гірляндами та ліхтариками, встановленням ялинки та щедрим столом. У фільмі навпаки ми не побачили вже звиклого різдвяного метушіння, але всі глядачі прониклися чудом пробудження душі, яка перебувала в важкому стані відчаю. Наприкінці фільму кожний герой отримав шанс та надію на подальше звичайне людське щастя в любові, мирі та взаємопорозумінні. На дворі було Різдво, в серці панував Малюк-Христос, а в повітрі кружляли перші пухнасті й білі сніжинки...