Парафії Бориспільської єпархії відзначили Богоявлення (оновлено)

Парафії Бориспільської єпархії відзначили Богоявлення (оновлено)Святки - наче світле вкраплення Божої благодаті в холодну похмуру пору. В цей період православні християни після сорокаденного посту святкують, від дитинства улюблені, такі свята, як Різдво Христове, день пам'яті святителя Василя Великого, Богоявлення. Церковні свята щільно вплетені в культуру і традиції нашого народу. Кутя на Святвечір, вертеп, колядки, щедрівки, новорічні віншування знайомі нам від ранньої юності. А яке тільки благоговіння викликало Різдвяне богослужіння в храмі. Дійсно, тоді відчувалося, що всі радо зустрічають Новонародженного Спасителя, прославляючи Його піснеспівами. І, звичайно, Богоявлення - свято, яке знаменує початок Євангельської проповіді Христа-Спасителя і освячення водних стихій.

БАРИШІВКА. Хрещення Господнє - останнє свято зимових святок і традиційно в цей день, після богослужіння і освячення води біля нового храму боголюбиві баришівчани  зібралися на озері, яке в народі прозвали «Земснаряд». Там настоятель Свято-Успенської церкви протоієрей Любомир Біляк разом з настоятелем церкви Різдва Богородиці с. Перемога  протоієреєм Олександром Ярмольчиком звершили чин великого освячення води. Традиція освячувати воду біля криниць, джерел, річок, озер чи ставків дуже давня, адже в цей день освячуються всі водні стихії. Цього дня Церква згадує євангельську подію, а саме Хрещення Іісуса Христа у водах річки Іордан. Напевно, всім відома важливість води в житті будь-якої людини, вона підтримує усе живе, є важливою складовою людського організму, тому й Церква не обійшла стороною водні стихії.
Цього року вже вдесяте баришівчани згуртувалися біля водойми в день Хрещення Господнього. Сьогодні, 19 січня 2016 року,  на озері зібралося кількасот вірян, було також присутнє керівництво району та Баришівки. Після того, як звершили водосвяття, кілька десятків  сміливців омилися в освячених водах озера.

БОРИСПІЛЬ. У бень свята благочинний Першого Бориспільського благочиння протоієрей Георгій Носач звершив святкове Богослужіння у храмі на честь святих апостолів Петра і Павла в місті Бориспіль, після чого відбулося освячення води, яку принесли багаточисленні прихожани, та окроплення прихожан Хрещенською водою.
По завершенні, батюшка та клірошани, що вже стало традицією за останні 7 років, відправилися до іншого району міста Бориспіль, на запрошення жителів мікрорайону «Левада», на території якого знаходиться невеликий ставок (неподалік перехрестя вулиць Димитрова та Шевченко), для освячення його вод. Цей ставок утворився в руслі колишньої річки Альта, що колись протікала в межах міста Бориспіль. Наразі, саме це місце стало улюбленим для купання місцевих жителів у морозні дні цього чудового зимового свята, яке люблять всі – і дорослі і діти.
Біля ополонки, що була вирублена з великим старанням та завзяттям місцевими жителями у вигляді хреста, відбулося Велике Водосвяття, після чого отець Георгій сказав невелику проповідь, привітав усіх православних зі святом, побажав міцного тілесного та духовного здоров’я усім присутнім. Парафіяни також пригостили всіх гарячим чаєм та пиріжками.



БРОВАРИ. 19 січня, з нагоди великого свята Хрещення Господнього,  у храмах міста Бровари відбулись  урочистості  богослужіння, освячення води та  традиційні купання на  озері у парку  «Приозерний».  До спільної святкової молитви, яку очолив благочинний Першого Броварського округу протоієрей Олександр Левчук у співслужінні кліриків броварського Петропавлівського собору прийшло  чимало броварчан, де вони мали можливість спільно зустріти свято Богоявлення та відчути радість і особливу святість цього дня.
Було організовано пункти обігріву, де можна було зігрітися безкоштовним гарячим чаєм та поласувати солодощами і випічкою.


ЯГОТИН. 19 січня, на свято Хрещення Господнього благочинний Яготинського району протоієрей Рустік Романій звершив чин Великого освячення води у символі Яготинського краю - озері Великий Супій. Участь у богослужінні взяли численні парафіяни та молодь м. Яготин. Після чину освячення води всі бажаючі мали змогу зануритися в крижану ополонку.


ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ. 19 січня 2016року у Свято-Троїцькій церкві м.Переяслав-Хмельницький відбулася святкова Божественна літургія, котру очолив настоятель храму, благочинний Першого Переяслав-Хмельницького благочиння архімандрит Ніл (Семенець). День Хрещення Господнього (Богоявлення) є одним із найбільш шанованих свят Православної Церкви. Незважаючи на досить зимні погодні умови, до храму прийшло багато вірян, щоб молитовно розділити радість Хрещення Господнього. Після Божественної літургії було звершено водосвятний молебень. Велике освячення води здійснив настоятель храму архімандрит Ніл (Семенець). Благословення і благодать сходить на воду, яка освячується. По традиції, цю святу воду п’ють освячуючи себе, окропляють нею своє житло та зберігають її на протязі року, або тривалий період часу. Хрещенська вода зцілює, приносячи тілесне і духовне здоров’я.
Також кліриком Свято-Троїцького храму ієромонахом Феодосієм (Вишаровським) по вже існуючій традиції було звершено освяту вод річки Трубіж, що знаходиться неподалік храму. Де всі охочі мали змогу увійти у крижану воду, щоб отримати зцілення своїх недугів від Вод Йорданських.
Благочинний Першого Переяслав-Хмельницького благочинія привітав всіх парафіян із Великим святом і побажав всім зцілення не тільки тілесного, а й духовного.


СУЛИМІВКА. В Свято-Покровському храмі села Сулимівка Бориспільського району також відбулася святкова Божественна Літургія, після якої було звершено чин Великого Освячення води. Багато людей з навколишніх сіл, міста Бориспіль і Бориспільського району та навіть міста Києва і області вже декалька років поспіль приїжджають на це свято саме до цього села.
Нині покійний протоієрей Олександр Петренко (почив у 2009 році), вже понад 10 років тому, започаткував традицію купання в озері біля церкви, що організовується прихожанами Сулимівської парафії. Купання всіх бажаючих в ополонці відбувається після хресного ходу з церкви по закінченню Богослужіння на честь свята Богоявлення та освячення вод озера. Під час купання церковний хор співає тропар, кондак та величання свята Богоявлення.
Нинішній настоятель храму, ієрей Павло Говоруха радо підтримує цю традицію.   З його ініціативи та підтримки декілька останніх років напередодні свята на березі озера встановлюються великі палатки для чоловіків та жінок, які обігріваються для зручності перевдягання до та після купання в водах «малого Сулимівського Йордану». Прихожани-активісти готуються до свята, печуть пироги та пиріжки, заварюють трав’яний карпатський та монастирський чаї, та роздають ці гостинці всім бажаючим та присутнім – дорослим та діткам, які приїжджають на свято. В цьому році, як і в минулому, під час цього заходу відбувався збір коштів на потреби бійців АТО та опалення храму в зимовий час.

 

ЗАВОРИЧІ. На Водохреща протоієрей Олександр Журавльов, настоятель Свято-Георгіївського храму села Заворичі Броварського району служив Чин Великого освячення води тричі: у храмі - для всіх вірних парафіян хто любить дім Божий і службу, на річці - щоб освятилися всі водні артерії села і Господь дарував воду в достатку, і на новому озері - до радості бажаючих поринути у святу воду в день Хрещення Господнього. Три освячення і три різні враження: одним - вже знайома радість спільної молитви, інші вперше відчули радість від пекучих крапель святої води на обличчі в сонячний, але морозний день, треті - ногою не ступала на поріг храму, але все ж усередині накладають хресне знамення і героїчно перемагаючи холод занурюватися в крижану ополонку. У кожного своя міра віри, своє розуміння, але у всіх одна спільна радість про явленного світу Господі Нашому Іісусі Христі в день Хрещення Господнього!



СВІТИЛЬНЯ. На Богоявлення в селі Світильня Броварського району богослужіння почалося о 4.00 ранку. По закінченні Літургії було звершенно чин Великого освячення води в церкві. Далі в цетрі села відбулося друге освячення води в центрі села біля бювету, який збудований завдяки селищному голові Кругляк Олександру Володимирович. Трете святкове освячення води відбулося вже не озері. Де після освячення сміливці окіналися у приготованій на озері ополонці, яку вирізали ініціативна молодь і поставили льодовий хрест.  На освяченні були присутні директор школи Решотко Наталія Миколаївна, та інші як і бізнесмени так і молодь нашого села,дітки деякі доречі з них в купались!

 

КНЯЖИЧІ. В день свята Хрещення Господа нашого Ісуса Христа, в Спасо-Преображенському монастирі села Княжичі Броварського району було звершено дві Божественні Літургії, після пізньої Літургії перед храмом «Живоносне джерело» архімандрит Іларіон (Кострець) звершив чин Великого освячення води. На запрошення сільського голови Петренка Віктора Івановича, отець Іларіон освятив воду в озері села Княжичі.

 

ЛІСНЯКИ ЯГОТИНСЬКІ. На мальовниому березі річки Іржавець, притоці річки Супій, було звершене Велике освячення води. Багато жителів мікрорайону Лісняки зібралося тут. Настоятель Свято-Покровського храму протоієрей Роман Богодєєв привітав усіх присутніх зі святом та звершив чин Великої Агіасми. На цьому дійстві була присутня мер міста Яготин Дзюба Н.М. По завершенню, чимало людей занурилися у Хрещенську воду.

БЕРЕЗАНЬ. 19 січня о 12.30 годині дня на Центральному озері Березані соборно духовенством міста було звершено Велике освячення води. Богослужіння очолив благочинний Березанського округу ієромонах Назарій (Омеляненко) у співслужінні духівника благочиння, настоятеля Свято-Михайлівського храму міста протоієрея Петра Красножон, настоятеля Свято-Успенського храму міста ієрея Димитрія Бондара та диякона Симеона Шияна.
За богослужінням були присутні представники влади Березанської міської ради. Під час богослужіння співав зведений хор міських церков під управлінням Василіси Шиян.
Вкінці до присутніх звернувся отець Назарій, котрий розповів про свято Хрещення Господнього, про значення святої Агіасми й закликав усіх свято берегти церковну єдність та вірність постановам Вселенських Соборів та святих отців.

 

КОРЖІ. Свято Богоявлення Господнього в нашому селі проходило традиційно: з морозом та чудовим настроєм. Спочатку отець Миколай звершив чин Великого освячення води в центрі села, біля храму Преображення Господнього, який будується, після чого також було освячене озеро для хрещенського купання. Святковий настрій та радісна атмосфера оповила всіх присутніх. Це відчуття Благодаті Господа, який хрестився в Йордані заради нас всіх, надає віри та життєвих сил на весь наступний рік.
Та на цьому святкування Богоявлення не завершилось. Наступного дня батюшка також відвідав школу та дитячий садочок, де розповів дітям про сутність свята. Дітки, в свою чергу поділились з о. Миколаєм своїми знаннями та вмінням разом молитися. Після коротенької лекції священик окропив всіх присутніх хрещенською водою та побажав здоров’я і Божої ласки.




ВОЛОШИНІВКА. Одне з найпочесніших місць серед християнських свят посідає свято Водохреща. Воно прийшло із запровадженням християнства і знаменує хрещення Ісуса Христа.
На Літугрії у церкві Різдва Божої Матері села Волошинівки Баришівського району ієромонах Миколай (Сидоренко) благовіщав про Господнє Водохрещення і Богоявлення Святої Трійці. Багатолюдно було у храмі. Парафіяни прийшли помолитися та освятити воду, яку вважають спасінням від багатьох недуг. Нею освячують свої домівки, домашню живність.
А Отець Миколай звершив молебень за Україну та її мужніх захисників, за здоров’я усіх парафіян та їх родин.
Потім відбувся чин Великого освячення води.
Після служби за бажанням прихожан Отець Миколай освятив їхні домівки та побажав їм щастя, здоров’я, достатку і миру на многії літа.
Ганна Макаренко




ПИЛИПЧЕ. 19 січня в селі Пилипче Баришівського району відбулась святкова Божественна літургія, після якої також було Велике освячення води.
Також цього року вперше в селі відбулось освячення озера для хрещенського купання. Поряд з озером на сміливців вже чекали гарячі страви та чай. Тож свято вийшло на славу та запам’ятається людям надовго.

Парафії Бориспільської єпархії відзначили Богоявлення (оновлено)