Священики Бориспільської єпархії благословили випускників

Священики Бориспільської єпархії благословили випускниківЗдавна церква була осередком культури та освіти. Ще в часи Київської Русі при храмах та монастирях виникали перші на нашій землі школи, бібліотеки, іконописні майстерні та осередки церковного співу. Антіохійський патріарх Макарій був вельми здивований, коли в православних церквах Гетьманської України побачив парафіян під час служби з молитвословами в руках. Особливо вразило його, що крім чоловіків та юнаків в середині 17 сторіччя в Україні вміли читати навіть жінки.  При храмах навіть сільських були школи грамоти, велися літописи та метричні книги. Після 1917 року впровадження  християнського виховання в суспільстві заборонялося, на довгих 70 років безбожна влада відмежувала школу від Церкви.

Сучасна Україна і  надалі залишається світською державою, проте в школах тепер викладається предмет Основи християнської етики, запрошують священиків на урочистості, свята, виховні години та круглі столи.

БАРИШІВСЬКЕ БЛАГОЧИННЯ. Останній дзвоник та випускний вечір -  особлива пора для одинадцятикласників, і вже за традицією священики Баришівського благочиння відвідують в ці дні школи або ж випускники приходять на молебень до місцевих храмів. Настоятелі, як правило, звершують молебень, дарують колишнім школярам пам'ятні подарунки і наставляють пастирським словом. "Доросле життя приваблює молодь, яка прагне вирватися з-під батьківської опіки і стати самостійною, непідконтрольною.... Але це омана,  доросле життя це не розваги і не вседозволеність, доросле життя це перш за все відповідальність. Я сьогодні взиваю до Господа і прошу, щоб Він вас рясно благословив і допоміг оминути всі спокуси цього світу, бажаю вступити всім у виші і отримавши освіту та стати корисним для суспільства!" - такими словами завершив напутню промову благочинний Баришівського церковного округу протоієрей Любомир Біляк.

СВІТИЛЬНЯ. У день останього дзвоника настоятель Свято-Михайлівсвького храму Броварського району іерей Максим Молотков взяв участь в урочистому святі в місцевій школі.  З вуст дректора школи та сільського голови лунали привітання та найщиріші побажання всім присутнім та звичайно випускникам. До вітання школярів доличився і отець Максим, який побажав усім присутнім Божого благословення, а випускникам щоб завжди пам'ятали про своїх вчителів, які протягом 11-років їх навчали та взяли в подальше життя все найкраще чому були навчені. Також батюшка побажав дітям в різних життєвих ситуація, чи то добрих чи складних, ніколи не забували про Бога.

ПЛОСКЕ. 28 травня в селі Плоске Броварського району відбулися урочисті події з нагоди закінчення школи. В цей день випускники прийшли до Свято-Покровської церкви подякувати Богу за успішне завершення навчання та попросити Божого благословення на доросле життя. Випускників у храмі зустрів настоятель протоієрей Миколай Сидоренко. Було відслужено подячний молебень та молебень з проханням Божого благословення на майбутнє. По закінченню молебня отець Миколай  звернувся до дітей із повчальним словом, в якому наголосив, що із дорослим життям розпочнуться і дорослі проблеми, у вирішенні котрих потрібно керуватися  Господніми заповідями. На прощання випускникам було виголошенно та проспівано многоліття, а в знак благословення отець  Миколай  кожного окропив Святою водою і благословив іконкою та молитвословом.

ЗАЗИМ`Є. У Зазимському НВК "ЗОШ І-ІІІ ст. - ДНЗ" Броварського району традиційно священики беруть участь у загальношкільних заходах і святах. Так цього року настоятель Свято-Воскресенського храму протоієрей Олександр Генераленко та клірик храму протоієрей Анатолій Слинько благословили проведення випуску в дитячому садочку, початковій та середній школі. На святі Останнього дзвоника священики взяли участь в останньому уроці 11-класу. Цього року випускники перед випускним вечором молилися в древньому сільському храмі. У зазимській школі сьогодні навчається понад 200 учнів. Протягом 10-ти років у кожному класі викладається предмет "Християнська етика". Великі християнські свята школа проводить спільно із зазимською парафією.

БЕРЕЗАНЬ. Радість і сум, посмішка і сльози – все це змішалось на обличчях березанських випускників, які у суботу, 28 травня, традиційно зібрались на випускний вечір – красиве і величне свято прощання з дитинством. Здавалося б, ще так недавно батьки вели за руку своїх дітлахів до школи на перший у їхньому житті урок, а тут вони вже за крок до дорослого життя…

Надзвичайно красиві у вишуканих сукнях і елегантних костюмах випускники з директорами своїх навчальних закладів та класними керівниками пройшли урочистими колонами від Березанської міської ради до спорткомплексу «Дружба», де на них чекали рідні, друзі та знайомі – майже половина міста зібралась на цю визначну подію.

Привітати випускників завітали також міський голова В.Г. Тимченко, в.о. начальника відділу освіти М.І. Деменська, заступники міського голови, члени виконкому Березанської міської ради, депутати обласної та міської рад, керівники структурних підрозділів та підприємці нашого міста. Міський голова побажав випускникам мирного неба і щасливої долі, добра і здоров’я, а Майя Іванівна Деменська - кожному знайти свою стежину у житті й повертатися додому професіоналами для розбудови та процвітання рідного міста. Володимир Григорович відзначив талановитих випускників, які наполегливою працею і високим рівнем знань досягли вершин у навчанні, та вручив їм золоті медалі й пам’ятні годинники. Це учениця ЗОШ №1 Світлана Мельниченко, учениці ЗОШ №2 Мар‘яна Вусятицька і Дарина Сторчак, учні НВК Анна Кармазіна, Андрій Літвіх, Євгеній Степаненко і Геннадій Щербак. Також за здобуті перемоги в обласних етапах Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін та творчих конкурсах грамотами департаменту освіти КОДА, відділу освіти виконкому Березанської міської ради були нагороджені учні ЗОШ №1 Тетяна Черниш і Світлана Мельниченко, учні НВК Марина Кривко і Євгеній Степаненко та учень ЗОШ №4 Артем Непомнєщев. А директори навчальних закладів вручили випускникам атестати про загальну середню освіту. З благословенням та напутнім словом привітав випускників і благочинний Березанського церковного округу ієромонах Назарій (Омеляненко).

Чуйні та емоційні музичні вітання лунали від випускників Марини Матусової і Світлани Мельниченко, та особливо хвилююча пісня-вдячність батькам - прозвучала у виконанні Ірини Пікало. З нетерпінням глядачі чекали на прощальний вальс випускників. І діти вразили усіх своєю оригінальною хореографією, грацією та витонченістю, а випускники ЗОШ №4 продемонстрували справжнє театральне дійство з декораціями й казковими героями. Кульмінацією цього прощального вечора став запуск у небо віночка із кульок, який символізує щасливе життя і здійснення заповітних мрій випускників. А завершилось святкове дійство щирими привітаннями випускників їхніх рідних та друзів. Дивлячись на красиві і натхненні обличчя юнаків і дівчат, хочеться сподіватись, що отримані знання вони віддадуть на благо суспільства й кращого майбутнього нашої України.

Ірина Лобач (Березанська громада)

Священики Бориспільської єпархії благословили випускниківСвященики Бориспільської єпархії благословили випускниківСвященики Бориспільської єпархії благословили випускниківСвященики Бориспільської єпархії благословили випускниківСвященики Бориспільської єпархії благословили випускників