Чому хреcну ходу не хотіли пускати в Бориспіль?

Відповідь на це питання редакція порталу «Православне життя» з'ясовувала у мерії міста.

19 липня редакція порталу «Православне життя» виїхала до Борисполя, щоб взяти участь у зустрічі з мером міста Анатолієм Федорчуком і вручення йому Звернення православної громадськості. Звернення з вимогою не порушувати конституційні права віруючих і дозволити проведення Всеукраїнського хресної ходи миру через центр міста, а не навколо нього, як вимагали у своїй Петиції № 000004 деякі депутати міськради і представники радикальних політичних партій, підписало вже понад 4 тисячі людей.

Вручаючи меру Борисполя Звернення віруючих з підписами городян, благочинний Першого Бориспільського благочиння, протоієрей Георгій Носач, пояснив пану Федорчуку, що немає ніяких підстав вбачати в хресній ході політичне підґрунтя. Споконвіку хресні ходи висловлювали особливі молитовні клопотання перед Богом за часів епідемій, природних катаклізмів, міжусобної брані. Петиція № 000004 не тільки не розкриває суті заходу, але сама вносить політичну напругу серед городян, не сприяє миру, молитовності і взаєморозумінню бориспільчан.

У тексті Звернення православних, зокрема, йдеться: «На жаль, здійснюються спроби політизувати хресну ходу, використовуючи при цьому недостовірну інформацію, вдаючись до відвертих провокаційних заяв. Тому вкотре доводимо до Вашого відома, що хресна хода - це не політика, не демонстрація,  не маніфест ». Звернення закріплено підписами віруючих Борисполя на 150 аркушах.

Протоієрей Георгій повідомив меру міста і представникам адміністрації, які брали участь в нараді, що збір підписів триває. Також він запевнив співрозмовників, що хресний хід в складі 200 паломників зі Сходу України не має ніякої політичної символіки і не може створити прецедент для будь-якого конфлікту. У хресній ході з чудотворною Святогірською іконою Божої Матері, яку несуть священики, беруть участь лише віруючі УПЦ, серед яких - люди похилого віку і православні сімейні пари з дітьми на руках.

Головний редактор порталу «Православне життя» Наталія Горошкова висловила думку журналістів, що прохід Всеукраїнської хресної ходи через древній Бориспіль, що носить ім'я святого страстотерпця князя Бориса, першого вітчизняного святого, сина Хрестителя Русі рівноапостольного князя Володимира, буде ще одним молитовним свідченням вірності городян Православної Церкви.

Протоієрей Георгій Носач в свою чергу запропонував, щоб хресний хід очолила ікона святих страстотерпців Бориса і Гліба.

 За матеріалами сайту "Православная жизнь"

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31