2-ге ВИШГОРОДСЬКЕ БЛАГОЧИННЯ. Відбулася хресна хода до свята Успіння Пресвятої Богородиці

24 серпня 2016 р. в день 25-річчя незалежності України, з благословення митрополита Бориспільського та Броварського Антонія у другому Вишгородському благочинні почалася триденна хресна хода, яка проходила на честь свята Успіння Божої Матері з молитвою до Богородиці про порятунок народу нашого і мир.

Вперше цей Хресний хід був проведений всім благочинням у 2014 році. Священство благочиння тоді об'єдналося для соборної молитви в хресній ході, щоб принести Господу покаянну молитву, вимолити мир на багатостраждальній українській землі. Такий же хресний хід відбувся в наступному 2015 році.

Втретє, саме 24 серпня 2016 року вийшла хресна хода під мірні дзвони храму на честь Святителя Спиридона єпископа Триміфунтського Чудотворця с. Осещина. Очолив хресну ходу благочинний протоієрей Олександр Стасів. Брали участь у хресній ході всі священнослужителі благочиння протоієрей Олександр Попов, протоієрей Василь Мучичка, ієрей Володимир Бабче, протоієрей Олександр Матіюк, протоієрей Андрій Кучмет, протоієрей Віталій Мазурков, протоієрей Володимир Денисенко, протоієрей Сергій Демидчук, ієрей В'ячеслав Стеценко, протоієрей Ігор Данило, диякон Володимир Іванченко.

Чисельність учасників хресної ходи по шляху проходження коливалася від 150 до 100 чоловік. Попереду ходи священики по черзі несли великий хрест із багатьма мощевиками святих угодників Божих, потім хоругви, ікони Богородиці. Всі хрестоходці йшли зі своїми хрестами та іконами.

Символічно було те, що в перший день шляху зранку і до обіду йшов дощ, який то пjсилювався, то слабшав. Начебто Господь випробовував нас на «міцність» віри. Адже вихідний день, можна і відпочити, до того ж сиро, дощ і вітер...

"Але, - як сказав протоієрей Олександр Матіюк, звертаючись до нас мирян-учасників хресної ходи, - не думайте, що це ви прийняли рішення брати участь в цій святій справі, - прийняв рішення Господь і закликав тих, хто готовий був понести цю працю і фізичну, і молитовну, а вам була дана воля погодиться з цим рішенням чи ні."

Хресна хода це богослужіння, максимально відкрите для всіх. Замість стін храму - ліси і поля, замість запаху ладану - аромат квітів і рослин, замість хору півчих - соборний антифонний спів молитви до Господа, Богородиці, святих Ангелів і Архангелів. Рухається хресна хода, і не треба відкривати двері, щоб приєднатися до богослужіння. Рухається хресна хода, і кожен може піти слідом, як пішли за Спасителем рибалки й митники.

Спробуємо поглянути на хресну ходу зсередини і зовні. Почнемо зсередини, адже, перш за все, хресна хода - це багатогранне духовне діяння для його учасників. Але учасники вони тільки спочатку - вже в кінці шляху хрестоходці являють собою міцну християнську громаду, духовне ціле у Христі. Коли твій ближній в першу чергу тобі брат або сестра, а вже потім земляк або людина однієї з тобою професії. Хресна хода формує общинне мислення, яке прагне до євангельського мислення, яке, в свою чергу, протилежне мирському, індивідуалістичному і егоїстичному мисленню. Атмосфера всередині хресної ходи "не від світу цього", це атмосфера «майбутнього віку», в ідеалі - атмосфера соборності. Молитва в хресній ході соборна.

«Ісусе, Сине Божий, помилуй нас. Пресвята Богородиця спаси нас, непереможна перемога. Святі Ангели, Херувими, Серафими і Архангела, моліть Бога за нас».

Молитва антифонна, тобто спочатку співають брати, а сестри слухають і подумки повторюють, потім співають сестри. Коли співаєш - співаєш для тих, хто слухає, а коли співають для тебе, то вже сам молишся розумом і серцем, віддаєш і приймаєш сповна. Хресна хода прищеплює смак до молитви. Дома, в миру, навіть при бажанні не виходить стільки молитися, а в хресній ході йдеш в день по 10-15 кілометрів і на кожному кроці чуєш молитву і не втомлюєшся від неї. Навпаки, розумієш, що без молитви не пройшов би. Під час хресного ходу молитва допомагає долати труднощі шляху і живить духовно. Лікує ті пристрасті, які у кожної людини починають проявлятися в колективі, в труднощах і нестатках. Адже хресний хід не спить на перинах і не бенкетує в ресторанах. Сон і їжа тільки щоб відновити сили.

Хресна хода оздоровлює дух і тіло, радує душу спілкуванням з рідними людьми, стверджує людини на шляху Христовому. Одного разу побувавши в хресній ході, людина буде прагнути до нього знову і знову. Ворог спасіння знає це і тому всіляко намагається відвернути християн від хресних ходів. І то правда, скільки існує помилок, хибних думок, сумнівів і підозр щодо цього діяння.

Що являє хресна хода миру? Перш за все Живу Церкву. Хресна хода виявляє світу людей, які не тільки просять Христа дати їм те чи інше, але які і у відповідь не шкодують для Нього свого часу і сил. Чи не бояться визнавати Христа «перед людьми». Чи не бояться називати своїм головним символом Хрест, тобто зводити на чільне місце своїх принципів жертовність. Готовність жертвувати собою заради ближнього і Батьківщини, готовність зазнавати нерозуміння і гоніння від тих, хто далекий від духу євангельських заповідей. І це знаходить відгук у серцях: буває, що до хресної ходи приєднуються люди, які далекі в своїй повсякденній життя від Церкви. Приєднуються на час і йдуть потім з міцно посадженим в серці насінням віри Христової, з твердим бажанням змінити своє життя. І не тільки змінюють, а й приліплюються до храму Божого, тому як досвідченим шляхом пізнають, що поза Таїнств і громади церковної немає спасіння.

Світ повний реклами, світ сповнений символів споживання, багатства і слави. І від того ще більшим резонансом виглядає хресна хода. Коли по вулицях серед вивісок та рекламних щитів рухаються хрест, хоругви та ікони - символи, які нагадують людині про його безсмертя, про його покликання до духовно-особистісного зростання. Але місіонерський потенціал хресної ходи цим не обмежується. Адже головний скарб ходи - це його учасники, душі християнські. І ось ті, хто приймає у себе хрестоходців, мають можливість побачити на власні очі, що молитва може бути для людей природним заняттям, а заповіді Божі можуть бути основою характеру. Таким людям буває дивно відчути, що колектив, який зазнає труднощі, може бути дружним і добродушним.

Безумовно, що таке діяння, як хресна хода, має в собі і церковно-містичну складову. Безперервна молитва в русі перед хрестом та іконами безсумнівно закликає благодать Божу, виливається і на ту місцевість, по якій рухається хресна хода. І безліч свідчень є про те, як поступово облаштовується життя в тих краях, що гостинно зустрічають йдучих во ім'я Христове.

По дорозі хресної ходи, в кожній парафії благочиння, паломників зустрічав щедрий і гостинний український народ. І це незважаючи на непростий час наших днів. Низький уклін всім тим, хто учасників Хресної ходи радо прийняв, хто нагодував, хто прийняв на нічліг, і рабів Божих Тетяни з с. Лебедівка, яка організувала «рух» на риболовецьких суднах по Київському морю. Дійсно, освячувалося і водне єство теж.

Дай Бог, щоб земля наша зберігала віру православну, щоб не меншало благодать, щоб запанував мир на ні!

 

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31