В Березані священик віддав шану ліквідаторам аварії на ЧАЕС

В Березані священик віддав шану ліквідаторам аварії на ЧАЕС14 грудня в Україні відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ про встановлення цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

30 листопада 1986 р. було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надруковано повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

За роки, що минули, ми всі пройшли складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов’язаний з використанням високих і, нерідко, небезпечних технологій. Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, які закрили собою світ від атомного лиха, що вирвалося зі зруйнованого четвертого блоку ЧАЕС. У ліквідації катастрофи на ЧАЕС брали участь більше 650 тисяч людей з усього Радянського Союзу, з яких більше половини представляли тодішню УРСР. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. 

Не обійшли своєю увагою цю скорботну дату і березанці. У Центрі дозвілля зібрались перший заступник міського голови Анатолій Семененко,  ліквідатори ЧАЕС, переселенці з Чорнобильської зони, які проживають у нашому місті, громадськість міста, аби вшанувати учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та згадати ту страшну трагедію, що забрала тисячі життів і змінила долі мільйонів людей.

Розпочався захід із трепетно-хвилюючих мелодій поліського краю у виконанні етногурту «Витинанка». Багатоголосний квартет із солісткою Катериною Павленко своїми піснями зворушили серця присутніх. А ведуча заходу Любов Топольська вкотре нагадала страшну ціну аварії на ЧАЕС у сотні тисяч людських життів. Перший заступник міського голови Анатолій Семененко уклінно подякував ліквідаторам за невтомну працю, побажав головного - здоров‘я і від імені міського голови, депутатського корпусу та виконавчого комітету Березанської міської ради вручив ювілейні медалі шістьом ліквідаторам аварії на ЧАЕС – Ігорю Гаркавенку, Раїсі Глушаку, Анатолію Дмитренку, Віталію Дмитренку, Галині Мальчевській та Миколі Кулеші. При цьому голова міської громадської організації «Союз Чорнобиль» Надія Кислицька прочитала поетичний нарис про «чорний» день у їхньому житті – 26 квітня 1986 року та наголосила віршованим рядком про проблеми сьогодення у житті «чорнобильців». Також Надія Іванівна подякувала міській владі за хорошу організацію цього заходу, який вперше в нашому місті відбувався на такому високому рівні.

В Березані священик віддав шану ліквідаторам аварії на ЧАЕСУчасники реквієму згадали героїв і жертв чорнобильської трагедії та вшанували тих, хто заснув вічним сном, сказавши своє вагоме слово в  ліквідації наслідків трагедії. Протоієрей Олександр Клименко звернувся до всіх присутніх зі словом подяки тим, хто відгукнувся своїм особистим життям на заклик Христа покласти душу свою за своїх ближніх. Особливо вразила присутніх емоційна пісня «Чорнобиль» у виконанні священика , котра полонила душі присутніх болем і скорботою. А моторошні картини-фотослайди покинутого міста Прип‘ять, що супроводжували пісню, підняли увесь зал і викликали непрохані сльози на очах у жінок і чоловіків. Потім учасники заходу переглянули цікавий і водночас повчальний для всього людства фільм «Чорнобиль – загублений світ», в якому детально розкриваються засекречені матеріали  про причини вибуху на четвертому реакторі Чорнобильської АЕС, про героїчні вчинки працівників станції та пожежників під час ліквідації аварії. Фільм не залишив байдужим нікого в залі. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Багато з цих людей не дожили до теперішніх днів, задля збереження життя і здоров’я майбутніх поколінь. По завершенню кіносеансу учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку «Чорнобиль-86».

Ірина Лобач

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31