ВИШГОРОД. На свято Богоявлення благочинний звершив чин освячення води на Київському водосховищі

ВИШГОРОД. На свято Богоявлення благочинний звершив чин освячення води на Київському водосховищі19 січня 2017 року, у Святий день Хрещення Господнього, по благословінню Високопреосвященішого Антонія митрополита Бориспільського і Броварського, у храмі святих Бориса та Гліба Першого Вишгородського благочиння після святкового Богослужіння відбувся чин Великої Агіасми на Київському морі.

Тисячі віруючих після Божественної Літургії хресною ходою з хоругвами зі співом тропаря свята «Во Йордані христившомуся» на чолі з духовенством храму прийшли на «Вишгородську Йордань».

Йордань - спеціальне місце на річці, де відбувається освячення води в свято Хрещення Господня. У православній традиції так іменується особлива ополонка, вирубана в формі хреста для святкового освячення води. Називали її так на честь тієї самої річки Йордан в Палестині, у водах якої Іоанн Хреститель хрестив Ісуса Христа.

По традиції Вишгородська Йордань була влаштована на набережній Київського моря біля підніжжя святої Ольжиної гори, на вершині якої стоїть збудований в 11 століття храм святих Бориса та Гліба - відповідно до вимог безпеки – з огорожею і зручними поручнями.

Чин Великого освячення води здійснив благочинний Першого Вишгородського благочиння прот.Димитрій у співслужінні духовенства храму. Освячена в свято Хрещення вода називається «Великою агіасмою» - Великою святинею. Звичай освячувати воду на Водохрещу йде корінням в глибоку старовину. Святитель Іоанн Златоуст в IV столітті писав, що «У це свято всі, зачерпнувши воду, приносять її додому і зберігають весь рік, так як сьогодні освячені води; і відбувається явне знамення: ця вода в суті своїй не псується з часом, але, почерпнута сьогодні, вона цілий рік, а часто два і три роки, залишається неушкодженою і свіжою». До неї християни з давніх часів мають особливе благоговіння, вживаючи для зцілення і зміцнення душевних і тілесних сил.

Після закінчення чину Великого освячення води отець настоятель звернувся до віруючих зі словами привітання та закликав всіх благоговійно і трепетно ставитися до великої святині - хрещенської води: «Вітаю всіх зі святом Хрещення Господнього! Як Христос, виходячи на проповідь Слова Божого, хрестився від Іоанна в водах річки Йордану, так і ми наслідуємо цієї події - занурюємося в свої водойми.

У молитві на Велике освячення води говориться: «Дай же всім хто доторкається її, і причащається, і мажеться нею, освячення, здоров'я, очищення і благословення». І щоб Велика агіасма була корисна не тільки для тіла, але і душі, потрібно докладати зусиль: молитися вдома і в храмі, постійно сповідатися і гідно причащатися Святих Христових Тайн, освячуючи і душу, і тіло. Щоб свята вода принесла нам користь, будемо дбати про чистоту душі, про високу гідність наших помислів і вчинків. Нехай свята вода наповнить силою і здоровим духом, а водохресний мороз зміцнить тіло. Нехай Божа благодать буде з усіма вами.»

По завершенні чину Великого освячення води віруючі, більше тисячі вишгородців, з молитвою занурилися в води річки Дніпро. На місці чергували рятувальники, водолази, співробітники поліції і швидкої допомоги. Більше того, для забезпечення безпеки віруючих вишгородчан 17-18 січня були проведені навчання МЧС України по правилам безпечного купання в хрещенській йордані.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31