ВИШГОРОД. Настоятель Борисоглібського храму взяв участь у науково-практичній конференції “Київщина: історія та сучасність”

ВИШГОРОД. Настоятель Борисоглібського храму взяв участь у науково-практичній конференції “Київщина: історія та сучасність”6 квітня 2017 року у малій сесійній залі Київської обласної ради, з благословення Високопреосвященнішого Антонія митрополита Бориспільського та Броварського, керуючого Бориспільською єпархією настоятель Борисоглібського храму міста Вишгород протоієрей Димитрій Денисенко узяв участь у міжнародній науково-практичній конференції “Київщина: історія та сучасність”, яку було влаштовано до 85-річчя утворення Київської області.

Учасників конференції урочисто привітали Голова Державної архівної служби України Т.І. Баранова, голова Київської обласної державної адміністрації О.Л.Горган, доктор історичних наук, академік НАН України, директор Інституту історії України НАН України В.А. Смолій, доктор історичних наук, директор Інституту української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського НАН України Г.В. Папакін та інші.

На пленарному засіданні учасники конференції розглянули актуальні питання історії Київщини, проблеми дослідження та збереження історичних, культурних та духовних пам’яток Київської області. На засіданнях секцій учасниками були представлені історіографічні та джерелознавчі дослідження Київщини, історико-біографічні розвідки, доповіді з місцевої історії Київської області.

Протоієрей Димитрій Денисенко виступив із доповіддю на тему "ДУХОВНИЙ ПОДВИГ СВ. БОРИСА І ГЛІБА ЯК ФУНДАМЕНТ РОЗВИТКУ КИЇВСЬКОЇ РУСІ В ПЕРІОД ПРАВЛІННЯ ЯРОСЛАВА МУДРОГО."

Під час роботи конференції діяла фотодокументальна виставка "Героїчне і трагічне в історії Київської області. Літопис подій."

Насамкінець, представники ДАКО повідомили, що з квітня до грудня 2017 р. по Київській області мандруватиме пересувна виставка копій оригінальних карт з колекції ДАКО. Нині вона перебуває у м. Ірпінь. Графік експонування виставки копій оригінальних карт з колекції Державного архіву Київської області у місті Вишгород - 19-28 квітня в приміщенні Вишгородської райдержадміністрації.

На виставці вперше представлені оригінали карт, створені землемірами Київської губернії у XVIIІ-XІX століттях, що зберігаються у Державному архіві Київської області, а також карти XVI-XIX століть, виготовлені у країнах давньої Європи: Польщі, Нідерландах, Німеччині, Франції, Швейцарії, Російській імперії, надані Вишгородському історико-культурному заповіднику меценатом, колекціонером, жителем м. Вишгорода Київської області Дмитром Пірклом.

При цьому подається найдавніша карта 1540 р. ("Нова карта Польщі та Угорщини" Б. Ваповського, С. Мюнстера), де вперше зображено ранньомодерний Вишгород як замкове місто.

Вперше землі Русі-України разом з історичною територією Київщини були зображені на світових мапах, які були виконані арабським географом Абу-Абдаллага Мухамедом аль-Ідрісі (1099-1164 pp.).

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31