ПЕРЕМОГА. Молебень біля криниці в 10-ту п'ятницю по Пасці

ПЕРЕМОГА. Молебень біля криниці в 10-ту п'ятницю по ПасціДесята п’ятниця по Пасці нічим не вирізняється в богослужбовому календарі Православної Церкви. Але традиція вшановувати цей день посиленою молитвою існує вже не одне століття і поширена в різних місцях: і в Україні, і в Білорусі, і навіть на півдні Росії. Багато різних думок щодо вшанування Десятухи ( 10-ї п’ятниці по Світлім Христовім Воскресінні): дехто стверджує, що це вплив католицизму, а хтось пов’язує зі спогадами Страсної П’ятниці, і що віруючі в такий спосіб виказують співчуття Діві Марії, яка була свідком страждань свого Божественного Сина. Ще інші пов’язують вшанування 10-ї п’ятниці з іменем святої великомучениці Параскеви, яку наші предки визнавали покровителькою полів і худоби, до речі, ім’я Параскева перекладається як п’ятниця. Існує також думка, що на посилену молитву і богослужіння в монастирях і храмах в цей день спонукала історична подія. А саме, сумна сторінка в історії України – поразка козацького війська  в битві під Берестечком. Згідно історичних даних битва завершилась в п’ятницю 30 червня 1651 року. Тисячі синів нашого народу із Правобережжя і Лівобережжя склали свої голови в кількаденному протистоянні на Волинській землі. Отже, цілком вірогідно, що ця трагічна подія стала приводом до посиленої молитви і поминання полеглих козаків в десяту п’ятницю по Пасці. Також слід зауважити, що десята п’ятниця завжди попадає в Петрів піст, незалежно від тривалості останнього.

В селі Перемога Баришівського району, що на Лівобережній Київщині збереглася давня традиція збиратися в 10-ту п’ятницю біля криниці, що поблизу села посеред полів на молитву. Колись люди з навколишніх сіл та присілків сходилися хресними ходами разом зі своїми священиками тоді ще до джерела на спільну молитву.

Цей рік не став винятком і на спільну молитву з’їхалися священики, щоб звершити водосвятний молебень. Очолив богослужіння настоятель церкви Різдва Богородиці села Перемога протоієрей Олександр Ярмольчик. Особливо священики підносили молитви до Господа за дощ, який чогось довший час обминав Баришівський край.

 
 

Останні новини