БЕРЕЗАНЬ. Прихожани храмів Березанського благочиння звершили паломництво святинями Буковини

БЕРЕЗАНЬ. Прихожани храмів Березанського благочиння звершили паломництво святинями БуковиниЗдавалось тільки нещодавно, 8-10 травня 2017 року, прихожани храмів Березанського благочиння звершили паломництво до Свято-Успенської Почаївської лаври із Отцем Димитрієм Бондарем, настоятелем храму на честь Успіння Пресвятої Богородиці м. Березань, як вже 26 червня ми знову зібрались біля храму Благовіщення Богородиці, щоб вирушити із Архімандритом Назарієм у паломництво святинями Чернівецько-Буковинської єпархії. З молитвою ми відправились у незнайому для всіх паломників подорож. Дозволити собі полишити буденні справи і три дні присвятити Богу, без перебільшень, – це справжній порятунок для душі, яка у вирі життєвому сумує за молитвою, усамітненням і тишею думок.

На нас очікувала довга дорога, майже 9 годин в автобусі до першого пункту призначення – Вознесенського чоловічого монастиря «Банчени» (с.Банчени, Чернівецька область). Звивистими шляхами і дивовижними краєвидами України ми наближались до монастиря і, дякувати Богу, встигли вчасно на вечірнє богослужіння о 16:00. Погодні умови Буковини: висока вологість, велика кількість опадів, сприяють бурхливому розвитку різноманітних рослин. Перебуваючи на території Банченського монастиря ми були здивовані не тільки величчю храмів, а і різноманітними квітами і деревами. Особливо дивує і той факт, що монастир побудований в короткі терміни – у 1994 року закладений перший камінь, а сьогодні тут вже маленька «держава» із нещодавно побудованим Свято-Троїцьким собором, храмами, скитом, корпусами братії, готелем для паломників і дзвіницею, висотою 50 м. Також при монастирі діє дитячий будинок у с. Молниця. Тут знайшли опіку різні за станом здоров’я діти. Завдяки професійному медичному догляду, виховній роботі і молитві настоятеля монастиря Єпископа Банченського Лонгина і його братії, діти розвиваються і лікуються. У виховній роботі братії допомагають монахині і послушниці жіночого монастиря Боянської ікони Божої Матері (с. Бояни, Чернівецька область), що знаходиться поряд із Банченами. Фіксованої ціни за проживання, трапезу та треби в Банченському монастирі немає – пожертва по можливості.

Після вечірнього богослужіння в Банченах ми відправились до цілющого джерела поблизу монастиря (завдяки зціленням в якому, власне, і був заснований монастир). По дорозі до джерела пустився дощ: як міні-підготовка до занурення. Господь сподобив нас зануритись у Святе цілюще джерело, і з молитвою та піднесеним настроєм ми вертались «до дому» в Банчени під справжньою подвійною райдугою після дощу. Ранком 27 червня ми помолились тут на Божественній Літургії, де причастились Святих Христових Тайн. Заїхали в скит від монастиря, де відвідали церкву на честь Святої Блаженної Ксенії Петербурзької.

Дорога кликала на нас до нових святинь. Наступною в цей день для нас стала Боянська ікона Божої Матері в жіночому монастирі на її честь у с. Бояни, поблизу Банчен. Боянська ікона чудотворна – вона плаче. Плачеш з нею і ти, коли бачиш заплаканий образ Богородиці. Відомі численні приклади зцілень та допомоги для тих, хто помолився Боянській Богородиці. До речі, цей образ є в Благовіщенському храмі м. Березані.

Наступним пунктом паломництва були Святині Чернівців. Тут ми відвідали: чоловічий монастир Різдва Пресвятої Богородиці «Гореча», Свято-Введенський жіночий монастир, Миколаївський Кафедральний собор («П’яна» церква в народі – назва походить від закручених основ куполів), Кафедральний собор Святого Духа.

Бути в Чернівцях і не завітати до Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича (резиденції буковинських митрополитів у XIX) неможливо. Архітектурний ансамбль університету з домінуючими романським та візантійським стилями, ландшафтний дизайн території – це окраса міста, його візитівка.

Паломництво святими місцями має одну визначну рису – благодать святинь тримає тебе і допомагає витримувати значні фізичні навантаження. Тому відвідавши святині Чернівців, в цей день ми поїздили ще по Чернівецький області. Відвідали Свято-Аннинський жіночий монастир у с. Вашковці, Іоанно-Богословський Хрещатицький чоловічий монастир у с. Хрещатик, (де занурились у Святе джерело), Кулівецький Свято-Успенський чоловічий монастир Чернівецької області. В Кулівцях нас прийняли на трапезу, Архімандрит Онуфрій провів для нас цікаву екскурсію монастирем. На ніч ми повернулись в Банчени.

Ранком 28 червня ми вирушили в Березань і на шляху до дому завітали до Лядівського Усікновенського скельного чоловічого монастиря у с. Лядова, Вінницької області. Щоб потрапити у монастир необхідно було піднятися крутою стежкою і сходами наверх, де відкривався захоплюючий дух, вид на річку Дністер. Екскурсію монастирем провів для нас ієромонах Феодосій. Тиша, спокій, молитовний настрій – ось чому сприяє природа цього місця. Уявити собі, що 1000 років тому тут молився Преподобний Антоній Печерський в келії, що власноруч зробив у скелі, побувати в ній, взяти води із цілющого джерела (а деякі сміливці, навіть занурились) – це гарна крапка у нашій подорожі святинями Буковини.

Дякуємо Архімандриту Назарію за організацію паломництва, водію за терпіння в цій далекій подорожі, і всім добрим людям, що допомогли здійснити паломництво.

Прихожанка храму Благовіщеня Богородиці м. Березані, Маргарита Живілова