БРОВАРИ. Парафіяни Другого Броварського благочиння здійснили паломницьку поїздку по святиням Чернівецько-Буковинської єпархії

БРОВАРИ. Парафіяни Другого Броварського благочиння здійснили паломницьку поїздку по святиням Чернівецько-Буковинської єпархії15-17 липня парафыянвми Другого Броварського благочиння була здійснена паломницька поїздка по монастирях і храмах Чернівецько-Буковинської єпархії. Члени релігійної громади змогли побачити красу православних храмів міста Чернівці, а також монастирів Чернівецькій області.

Першим пунктом на маршруті був Лядовський Усікновенський скельний чоловічий монастир (Могилів-Подільська єпархія УПЦ) перебуває на лівому березі Дністра, на кордоні з Молдовою. Монастир - один з найдавніших в Україні, заснований 1013 року родоначальником руського чернецтва преподобним Антонієм Печерським на його шляху зі святої гори Афон до Києва.

Родзинкою в поїздці було відвідування Вознесенського Банченського монастиря. Він був заснований в 1994 р. Будівництвом керував єпископ Лонгін (Жар), що став його настоятелем. Всі без винятку відвідали нічне богослужіння, кульмінацією якого була Божественна Літургія, під час якої бажаючі сповідавшись, причастилися святих Христових Таїн. Потім відвідування цілющого джерела, де кожен бажаючий міг окунутися для зцілення тілесних да душевних хвороб. Пізніше, для паломників з Броварів, насельник обителі Симеон провів пізнавальну екскурсію по монастирю.

     Крім Вознесенського храму, в монастирі є Покровська церква з нижнім боковим вівтарем преподобного Серафима Саровського, і підземним - преподобного Сергія Радоніжського. До ансамблю монастиря відносяться два братських корпуси, два готелі, будинок настоятеля з келіями братії, скит економії з Преображенським храмом, каплиця Різдва Христового, храм святого Лазаря Чотиридневного на кладовищі, дзвіниця з корпусом і Свято-Троїцький собор, який на сьогоднішній день є одним з найбільших православних храмів України.

Богослужіння в монастирі відбувається церковнослов'янською і румунською мовами. Під опікою обителі діє дитячий будинок, в якому на даний момент проживають 500 дітей, в тому числі вроджені інваліди, ВІЛ-інфіковані діти, каліки. У 2007 році про притулок і будинку для літніх людей Вознесенського монастиря був знятий документальний фільм «Форпост», який зробив відомим монастир в православному середовищі.

Наступним етапом паломницького маршруту було старовинне місто Чернівці. Група побувала в історичному місці старого міста, а саме, в колишній резиденції православних митрополитів Буковини і Далмації - головної архітектурної пам'ятки Чернівців (національний університет імені Юрія Федьковича). Крім екскурсії по корпусах університету, були зроблені прекрасні групові світлини, кадри паркової зони і самого пам'ятника архітектури, який занесений до списку Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Одним із перших в Чернівцях паломників зустрічав дивовижний за своїми архітектурними формами Свято-Духівський собор. У 1864 р єпископ Євгеній (Гакман) освятив собор, в пам'ять про це біля входу в храм стоїть пам'ятник святителю. Собор побудований в стилі пізнього класицизму з елементами італійського Відродження.

Паломники відвідали собор св.Миколая Чудотворця, відомий в народі за назвою «храм з п'яними куполами» через оригінальність «кручених» куполів церкви. Храм побудований за зразком одного з шедеврів румунського середньовічного зодчества. Для відвідувачів було цікавим дізнатися, що поруч з храмом раніше жив нинішній Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій.

Незабутнім моментом для гостей з Броварщини стала прогулянка вулицями і площами старого міста Чернівці, група змогла побачити головні пам'ятки і цілеспрямовано відвідувати святі місця.

Відвідуючи монастирі і собори Буковини, група паломників отримала можливість доторкнутися до історії і духовної церковної спадщини краю. Земля Чернівецької області відома не тільки своїм колоритом, природним ландшафтом, а й значною церковною історією.

Поїздка залишила глибокий слід в серцях паломників. Такі поїздки стають регулярними в Броварському благочинні, сподіваємося, що і в майбутньому будуть організовані не менш цікаві маршрути по святих місцях. Паломництво - це не тільки нова цікава інформація, але і духовне спілкування, прояв християнської єдності, все це йде на користь душі християнина і всієї Церкви.