II ВИШГОРОДСЬКЕ БЛАГОЧИННЯ. Хресна хода на свято Святителя Миколая Мир Лікійських Чудотворця.

II ВИШГОРОДСЬКЕ БЛАГОЧИННЯ. Хресна хода на свято Святителя Миколая Мир Лікійських Чудотворця.У 2-му Вишгородському благочинні Бориспільської Єпархії вже декілька років підряд стало доброю традицією з благословення митрополита Бориспільського і Броварського Антонія здійснювати 22 травня Хресну ходу від Храму на честь Святителя Спиридона Єпископа Триміфунтського Чудотворця с. Осещина до Храму на честь Святителя Миколая Мир Лікійських Чудотворця с. Новосілки. 

Ця Хресна хода символічно підкреслює єдність цих двох Святих – Святителя Спиридона і Святителя Миколая, поперед за все як захисників чистоти православної віри. У цьому році, у недільний день 20 травня, усі православні церкви відзначили день пам’яті Святих Отців першого Вселенського Собору, на якому були і наші дорогі Святителі.

Храм Святителя Миколая с. Новосілки розташований на древній руській землі.

Ось, коротка історія цієї місцевості.

На мальовничому березі річки Десни, в 9-и кілометрах від злиття її з Дніпром, в 20 кілометрах від Києва розташоване село Новосілки.

Це місце, для життя, люди вибрали з найдавніших часів, а саме селище розташоване на території легендарної Микільської Пустині, куди впродовж кількох тисячоліть з’їжджалися паломники з різних місць, щоб поклонитися помічникові християн Святому Миколаю Чудотворцю.

Це селище починає свою історію ще з дохристиянської епохи, з часів правління княгині Ольги. Саме велика княгиня Ольга, яка мешкала тоді у Вишгороді, заснувала в 947 році в неймовірно мальовничої місцевості селище Ольжичі. У той час Ольга ще була язичницею, як і перші жителі цього поселення. Цей факт підтверджують археологічні знахідки, зроблені в 1903 і 1975 роках. Так в 1909 році в 8 км від гирла Десни був знайдений 20 метровий стовбур дуба, в якого були вставлені 4 ікла дикого вепра, що дало археологам привід вважати дерево ритуальним. Пізніші ж знахідки підтвердили, що на тому самому місці до 957 року, доки Ольга не прийняла християнство, ріс священний ліс з віковими дубами і жили язичники, які поклонялися величі дуба, силі дикого вепра і води.

Коли княгиня Ольга стала християнкою, вона не покинула свої Ольжичі, а заснувала там один із перших християнських храмів, помістивши в ньому велику святиню, привезену з Візантії — образ Святителя Миколая, який в подальшому і вирішив долю цієї місцевості, яка отримала назву Микільська Пустинь і стала місцем поклоніння православних християн.

Виникнення села Новосілки відносится до Xlll століття. Коли князем Мстиславом було спалено «город Ольжичі», то жителі його на одному з піщаних горбів заклали на узліссі нове село, яке й дістало назву Новосілки. Як відголосок давнього минулого, місцевість, де були «Ольжичі», ще і до цього часу називаеться «Селищем».

Після смерті св. Ольги її християнські нащадки, князі Руської землі, шануючи пам’ять своєї прародительки, заснували в Ольжичах чоловічий монастир, який став іменуватися Пустинно-Миколаївським Задеснянським (знаходився за Десною).

Сучасний храм на честь Св. Миколи Пустинного побудований в 2003 році на кошти МВС України на території міліцейського училища, місці Пустинно-Миколаївського монастиря Задеснянского.

Настоятелем храму є протоієрей Василь Мучичка, який з 2005 року служіть у цьому храмі, звершує Богослужіння, проводить місіонерську роботу, підтримує храмову споруду у належному стані. У храмі вже декілька років діє недільна дитяча школа, її учні на кожне Свято Святителя Миколая радують православний люд цікавими дитячими концертами. А цього року діти порадували усіх присутніх відомою сербською піснею «Наша Вера», яка написана на вірші Святителя Миколая (Велимировича). Цю пісню знає кожен серб, вона стала духовним гімном православного сербського народу. І сьогодні усі з задоволенням співали з дітьми цю зворушливу пісню.

Святителю отче Миколаю, моли Бога за нас!

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31