Православна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколу

Православна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколу8 липня 2019 року Керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зустрівся з релігійною громадою Свято-Успенського храму с. Морозівка Бориспільської єпархії. У ході зустрічі заборонений у священнослужінні за ухилення у розкол священник Миколай Брега приніс покаяння та висловив бажання повернутися у лоно Канонічної Православної Церкви.

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній прийняв покаяння колишнього клірика єпархії та благословив повернутися в лоно Української Православної Церкви.

«Я, як правлячий архієрей Бориспільської єпархії, приймаю ваше розкаяння і будемо молитися, щоб Господь з’єднав те, що на якійсь час було розірвано, — сказав владика. — Дуже сподіваюся, отець Миколай, на Вашу відтепер свідому позицію і позицію всієї парафії».

Ієрарх УПЦ нагадав, що гріх розколу, єресі — це гріх проти Церкви. Він назвав «бідою, яка прийшла в Україну» — «підміну Церкви Христової на сурогат політичний», а людина, яка піддається на спокусу зрадити свою Церкву, «ступає на дорогу Іуди».

«Але тут головне, що для християнина є можливість завжди повернутися, — підкреслив митрополит Антоній. — Якщо є усвідомлення своєї неправди, то Господь і Свята Церква завжди чекає людину в обійми Отця Небесного, як в притчі про блудного сина, в обійми Святої Церкви».

«Дорогі, браття і сестри, Церква Христа — це Тіло Христове, це те містичне Тіло, де кожен з нас має своє місце і таким чином отримує ті благодатні сили, дари, благодать Духу Божого, які відроджують кожну людину. Церква не має займатися питаннями політичного устрою. Церква — для душі, для її спасіння. Буває в житті, коли люди підміняють Церкву якимись політичними інституціями. Але з історії ми знаємо, що це все закінчувалося крахом, і в т.ч. крахом для тих людей, які утворювали ці організації.

Але страшно те, що люди які вірять тим, хто носить священицькі одіяння і таким чином обманюють самих себе, але не живуть в Церкві. Ви, мабуть, самі відчули це. Можливо, Господь сьогодні привів вас з покаянням саме тому. Господь торкнувся вашого серця, він дав відчуття того, що просто йти в політичну якусь структуру — це самообман, Бог там не присутній», — зазначив Його Високопреосвященство.

Насамкінець архіпастир побажав: «Нехай цей період спокуси залишиться позаду і вже ніколи не буде мати сили в цій парафії… Якщо не буде Церкви Христової, то люди залишаться без благодаті Духа Святого, а жити у цьому світі важко без допомоги Божої. Нехай Господь нам допомагає, нехай любов Божа всіх нас покриває. Просто будьте вірними, не зважаючи ні на які тиски й обмани».

Коментуючи подію, священник Миколай Брега розповів, що рішення про повернення приймали усією парафією.

«Протягом місяця ми з парафією обговорювали, що нам необхідно повернутися в лоно Канонічної Церкви й залишатися надалі далеко поза межами всякої політики», — сказав він.

Клірик Бориспільської єпархії зізнався, що громада не пройшла випробування і під певним тиском ззовні вирішила перейти в нову структуру.

«Але час показує зовсім протилежне і що все ж таки там, де політика, не є духовна істина. Духовна істина – там, де Бог і Церква, там, де відчувається благодать і Дух Святий, — підкреслив отець Миколай. — Якщо тоді ми піддалися утискам, то сьогодні завдяки та через ці утиски ми стали набагато сильнішою громадою. Прийшли до церкви й залишилися, і визначилися нині люди дійсно віруючі, люди, які дійсно хочуть залишитися саме в лоні канонічної Церкви, мати можливість спілкування… і з духовними святинями нашої Церкви. Ми сьогодні це виразили й показали численною громадою приїхавши сюди, засвідчивши своє покаяння і бажання назад повернутися до Церкви, яка всіх нас виховала і зростила. От яка істина правдива, яку я можу сьогодні вже назвати».

 
 
Православна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколуПравославна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколуПравославна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколуПравославна громада села Морозівки повернулася в лоно Української Православної Церкви із розколу