Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у засіданні Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь у засіданні Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій3 квітня  на території Національного заповідника «Софія Київська» відбулося чергове засідання Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій (ВРЦіРО), яке очолив Головуючий у цьому міжконфесійному та міжрелігійному органі Місцеблюститель Київської Митрополичої кафедри митрополит Чернівецький і Буковинський Онуфрій. На засідання також був запрошений Міністр культури України Є. М. Нищук та директор Департаменту у справах релігій та національностей В. В. Юшкевич.

Відкриваючи засідання, митрополит Онуфрій привітав новопризначеного Міністра культури та директора Департаменту у справах релігій та національностей і побажав їм допомоги Божої в служінні народу України.

У вступному слові Головуючий у ВРЦіРО висловив своє бачення нового формату відносин взаємодії церков, суспільства і держави. Зокрема, на думку Владики-Місцеблюстителя, сьогодні Україні необхідне стратегічне партнерство церков, громадянського суспільства і держави. Церкви та релігійні організації можуть допомагати відродженню української держави. Між ними та державою повинна вибудовуватися модель співпраці, що передбачає «творчу взаємодію на благо народу України». Владика торкнувся й теми діючого законодавства з захисту прав віруючих, зазначивши, що незважаючи на задекларовану в Конституції України свободу совісті та релігійних переконань, досі не можна констатувати, що цей напрямок політики успішно реалізовується. Прикладом цього може слугувати незмінне відношення держави до конфесійної освіти, що наразі перебуває «на межі дискримінації». Владика наголосив, що всі наслідки атеїстичного минулого мають бути подолані, а конституційні свободи з захисту прав віруючих повинні реалізовуватися повною мірою, заради чого мають бути налагоджені дієві механізми співробітництва церков, держави й суспільства. Владика підкреслив, що значною мірою цьому сприятиме прийняття поданого на розгляд до Верховної Ради України закону «Про концепцію державно-церковних відносин», погодженого з ВРЦіРО. Наостанок владика зазначив, що держава та суспільство мають бути зацікавлені у церкві, як «надійному соціальному партнері, як позитивній суспільній силі», і висловив надію на розуміння, підтримку і співпрацю з новою владою. «Сьогодні, після всіх тих подій, у яких ВРЦіРО, церкви, релігійні організації проявили себе, як сповідники твердої віри та абсолютних цінностей, не можна вже не творити нової реальності. Ми більше не можемо чекати прийняття кожного законопроекту місяцями і роками, буквально вимолювати все те, що давно необхідне для України. Треба швидко, просто, ефективно перейти до нової моделі, перейти Рубікон. Тому сьогодні на всіх нас лежить величезна відповідальність за правильний вибір», – зазначив владика Онуфрій.

Міністр культури України Є. М. Нищук у своєму виступі подякував представникам всіх церков та релігійних організацій за молитви й позитивну роль, яку вони відіграли в житті суспільства протягом кризового періоду, що минає. Міністр з вдячністю відзначив, що церкви протягом згаданого періоду демонстрували єдність, зберігали міжконфесійний мир і порозуміння, що було прикладом для суспільства. Він запевнив, що у своїй діяльності на новій посаді робитиме все можливе для того, щоб не було жодного силового захоплення храмів, жодного нападу на святині, а також щоб непорушно дотримувалися конституційні права кожного громадянина. Також Є. М. Нищук завірив у підтримці зі сторони Міністерства культури України висловленої митрополитом Онуфрієм пропозиції щодо невідкладного прийняття закону «Про концепцію державно-церковних відносин».

Після виступу Міністра серед членів ВРЦіРО відбувся обмін думками щодо стану державно-конфесійних відносин, за результатами якого було прийнято Комюніке.

В заході також взяв участь Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський і Броварський Антоній та співробітники Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31