Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній відкрив наукову конференцію присвячену 1000-літтю пам’яті Святих князів Бориса і Гліба (+відео)

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній відкрив наукову конференцію присвячену 1000-літтю пам’яті Святих князів Бориса і Гліба (+відео)14 травня травня 2015 р. в місті Вишгороді Київської області в конференц-залі райдержадміністрації з благословення керуючого Бориспільської єпархії митрополита Бориспільського і Броварського Антонія відбулася ХХI Міжнародна наукова конференція «Старожитності Вишгородщини», присвячена 1000-літтю пам’яті Святих князів страстотерпців Бориса і Гліба, та 1000–літтю пам’яті Хрестителя Київської Русі рівноапостольного князя Володимира.

Організаторами заходу виступили: Бориспільська єпархія Української Православної Церкви, управління культури, національностей та релігій Київської обласної державної адміністрації місцеві органи влади, а також Вишгородський історико-культурний заповідник.

На відкритті форуму, яке очолив керуючий справами Української Православної Церкви, ректор Київської духовної академії і семінарії митрополит Бориспільський і Броварський Антоній,  виступили директор Вишгородського історико-культурного заповідника Пироженко І.В., голова Вишгородської районної державної адміністрації Горган О.Л, голова Вишгородської районної ради Побідаш І.М. та інші.   

Владика Антоній зазначив, що святі Борис і Гліб добровільно прийняли мученицьку смерть, щоб не спровокувати на Русі братовбивчу війну. Що для язичницького світу такий подвиг був абсолютно незрозумілим і неприродним. З точки зору язичницьких уявлень про державу, добровільна відмова від влади виглядала як прояв слабкості. З точки зору Євангелія, яке вчить" Не любіть світу, ані того, що в світі "(1 Ін. 2:15), вчинок Бориса і Гліба є проявом християнського світосприйняття. Що сьогодні, коли наша багатостраждальна країна балансує на межі братовбивчої війни, коли ми знову і знову відчуваємо в собі спокусу відповісти злом за зло, нам слід згадати святих Бориса і Гліба. Владика Антоній висловив надію, що молитвами святого князя Володимира і князів-страстотерпців Бориса і Гліба Господь припинить важке протистояння в Україні і відкриє шлях до загальнонаціонального примирення.

У заході взяли участь вчені з України та Білорусії. Всього присутні підготували 50 доповідей.

У ході роботи прозвучали виступи, присвячені багатогранним питанням збереження нашої духовної та історичної памяті за тематикою конференції.

Напрямки роботи конференції:

  1. Життя і смерть святих Бориса і Гліба.
  2. Володимир Великий – святитель Русі.
  3. Нові історичні дослідження доби Київської Русі та середньовіччя.
  4. Історико-краєзнавчі, археологічні та етнографічні дослідження Вишгородщини та Київщини.
  5. Теорія, методика і практика пам’ятко-охоронної діяльності.
  6. Музейна справа.

Особливу увагу приділено літературним зв'язкам, рукописній спадщині, літургійній та агиографическій традиціям. Були висвітлені, зокрема, такі теми:

    Архімандрит Сільвестр (Стойчев) – доцент Київської духовної академії. Тема: “ Личность Святого князя Владимира в освещении профессоров Киевской духовной академии».

    Протоієрей Димитрій Денисенко – настоятель храму свв. Бориса і Гліба першого благочиння Вишгородського району, професор Київської духовної академії, кандидат богословських наук Тема: «Шлях любові-Тисячоліття подвигу святих мучеників Бориса і Гліба».

    Протоієрей Олександр Болонніков – настоятель Борисо-Глібського Храму, місто Гродно, Білорусія. Тема: «Древнейшие Борисо-Глебские храмы Белорусии- памятники народного почитания сыновей равноапостольного князя Владимира»

    Ієрей Олександр Садовий - настоятель храму Успіння Пресвятої Богородиці. Українська Православна церква. Тема:«Біблійне трактування вчинку святих страстотерпців Бориса і Гліба».

    Жиленко Ірина Володимирівна – провідний науковий співробітник Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, кандидат богослов’я. Тема: «Діти святого рівноапостольного князя Володимира і висвітлення їх долі в українській агіографії».

    Журухіна Олена Юріївна- науковий співробітник Центру археології м. Києва Інституту археології НАНУ. Тема: “Скляні виробі з розкопок давнього Вишгорода (за матеріалами досліджень останніх років)».   

    Звіряка Анна Іванівна – член Ассамблеї Міжнародної ради з питань охорони пам»яток і визначних місць (ІКОМОС). Тема:«Історичний ландшафт давньоруського міста Вишгорода».

    Бреяк Олена Вікторівна - завідуюча відділом краєзнавства Київського обласного центру з охорони та наукових досліджень пам’яток. Тема: “Храми Вишгорода.” Та інші

З 14-00 робота конференції розділилася за секціями: Історичної та археологічної.

Під час роботи секцій в них прийняли участь провідні фахівці    кафедри історії України і і музеєзнавства Київського Національного університету культури і мистецтв,    провідні наукові співробітники відділу наукової реставрації та консервації Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника,    центрального державного історичного архіву України м. Києва,    інституту археології НАНУ,    НІЄЗ «Переяслав»,    Центру пам'яткознавства Національної академії наук України і Українського товариства охорони пам’яток історії та культури.

Після закінчення доповідей відбулося підведення підсумків роботи ХХІ наукової конференції “Старожитності Вишгородщини” приуроченої 1000- літтю пам’яті Святих князів страстотерпців Бориса і Гліба , та 1000 –літтю пам’яті Хрестителя Київської Русі рівноапостольного князя Володимира. Матеріали конференції будуть надруковані окремою збіркою.

Саме головне, що на конференції царив мир, спокій, радість і всі думали і говорили про те, щоб 15 травня стало особливим днем нашої України.

Сподіваємось, що з Божою допомогою та по молитвам святих ми також будемо мати мужність та стійкість у нашій вірі, і приклад святих князів покаже шлях до єдності та благополуччя нашої країни, та додасть нам, їхнім нащадкам, мудрості у вирішенні сучасних проблем.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

ВІДЕО. Святкування 1000-ліття подвигу святих князів Бориса і Гліба

ВИШГОРОД. У день 1000-річчя пам'яті святих благовірних князів Бориса і Гліба була звершена хресна хода миру

Бориспільська єпархія святкує 1000-річчя пам'яті святих благовірних князів Бориса і Гліба

ДОПОВІДЬ: Шлях любові -Тисячоліття подвигу святих мучеників Бориса і Гліба

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній відкрив наукову конференцію присвячену 1000-літтю пам’яті Святих князів Бориса і Гліба

Послання Предстоятеля УПЦ щодо відзначення 1000-ліття мученицької кончини святих князів Бориса і Гліба

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31