Пасхальне послання керуючого Бориспільською єпархією

Пасхальне послання керуючого Бориспільською єпархією

«Крест претерпевый, и смерть упразднивый, и воскресый из мертвых, умири нашу жизнь,
Господи, яко един всесилен!»
Стихира на хвалитних Святої Пасхи

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Вітаю всіх вас, возлюблені брати та сестри, цими радісними словами, в яких стверджена віра праотців і реалізована наша надія на спасіння, «бо Пасха наша, Христос, за нас у жертву принесений» (1 Кор. 5:7).

«По всій землі, — говорить святитель Кирил Александрійський, — шириться блискуче світло радісного і Божественного нашого Свята, жодна темрява, жодна хмара не має завадити тим, хто хоче достойно святкувати це Свято». Воскресіння Христове починається вночі, бо воно освітлює нашу темряву. Це світло є ключем до дверей колись втраченого Раю. Це світло осяяло кожний куточок Пекла.

Святитель Григорій Богослов, розмірковуючи над величчю сьогоднішнього свята, промовляє: «Настільки Пасха перевершує всі торжества, не тільки людські і земні, але навіть Христові і для Христа звершені, наскільки сонце перевершує зірки». Але тепер ми можемо краще зрозуміти сенс Христового Воскресіння, бо Він просвітив нам розум. Якщо до своєї Пасхи Господь говорив притчами про мету свого перебування з апостолами, то тепер цим світлом Воскреслий Христос «відкрив їм розум, щоб вони зрозуміли Писання» (Лк. 24:45). Господь у тріумфі над смертю світлом Свого Воскресіння виводить не тільки праведників з Пекла, але й усім нам дає радісну можливість бути виведеними з гріховного Єгипту на дорогу християнських чеснот. Саме тому свято Воскресіння є не тільки торжеством Самого Христа, але й спільним тріумфом Церкви небесної та Церкви земної. Втім, потрібно ще й особисто пережити радість цієї перемоги. В пасхальних піснеспівах ми чуємо: «Воскресіння Твоє Христе Спасе, ангели оспівують на небесах», а святитель Філарет (Дроздов) стверджує: «Хто святкує чистим серцем, той святкує з Ангелами. Хто святкує з любов’ю до Бога і Воскреслого Христа в дусі любові до ближніх, той святкує в спілкуванні з небесною Церквою, так як Небо — це не що інше, як царство Божественної любові».

У ці нелегкі для нашої багатостраждальної Батьківщини України дні нехай Всемилостивий Господь укріпить нас у любові один до одного, у справах співчуття і милосердя. Будемо ревно прагнути, щоб не тільки наше особисте життя, але й життя всього нашого народу будувалося на засадах Божих заповідей, бо тільки це може принести нам повноту і гармонію буття. Саме через це ми зможемо засвідчити любов до Бога, Який сказав: «Якщо любите мене, збережіть мої заповіді» (Ін. 14:15).

Не страшімося людського ворога, бо Господь переміг в Гефсиманії всякий страх. Бажаю усім нам, незважаючи ні на що, неспинно прямувати до Небесного Єрусалиму у всіх наших думках, намірах і вчинках, пам’ятаючи слова священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського, який зазначає: «Хто хоче з Христом воскреснути, той має з Христом жити, страждати і вмирати».

У цей радісний день, коли наш розум освітлений ясною зорею Воскресіння, не будемо піддаватися темряві і якомога довше перебуватимемо в Христі Воскреслому, поєднавшись всі біля єдиної чаші в Церкві Христовій. Пасха Христова — це повнота буття в Богові, бо в Воскресінні Христовім розкривається сенс всього буття. Пасха Христова пропонує нам образ єдності — єдності в Церкві Божій, єдності один з одним, єдності в Христі Воскреслому.

Відкинемо камінь з печери нашого серця для пасхального світла, щоб Господь увійшов до нього і сказав: «Я є воскресіння і життя. Хто в мене вірує, якщо й помре, оживе. І кожен, хто живе і в Мене вірує не вмре повіки» (Ін. 11:25-26). Амінь.

+ Антоній

Митрополит Бориспільський і Броварський

Пасха Христова,

2018 р.



March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31