Українська Православна Церква урочисто відзначила 1030-річчя Хрещення Русі (+відео)

Українська Православна Церква урочисто відзначила 1030-річчя Хрещення Русі (+відео)28 липня 2018 року, в день пам’яті рівноапостольного великого князя Володимира, у Святому Хрещенні Василія, та з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершив Божественну літургію на площі перед Успенським собором Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

Його Блаженству співслужили митрополит Хустський і Виноградівський Марк, голова Церковного суду УПЦ митрополит Кам’янець-Подільський і Городоцький Феодор, намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієреї та духовенство з делегацій Помісних Православних Церков: митрополит Астанайський і Казахстанський Олександр (Руська Православна Церква), митрополит Іринопульський Димитрій (Александрійский Патріархат), архієпископ Йорданський Феофілакт (Єрусалимський Патріархат), митрополит Зугдідський і Цаїшський Герасим (Грузинська Православна Церква), єпископ Моравічський Антоній (Сербська Православна Церква), митрополит Старозагорський Кіпріан (Болгарська Православна Церква), єпископ Арсинойський Нектарій (Кіпрська Православна Церква), митрополит Ельбасанський Антоній (Албанська Православна Церква), єпископ Гайновський Павел (Польська Православна Церква), архієпископ Михайловський Георгій (Православна Церква Чеських земель і Словаччини), протоієрей Іоанн Піцура, керуючий українським вікаріатством у Румунії (Румунська Православна Церква), протоієрей Даниїл Андріюк, представник митрополита Американського Тихона при Московському Патріархаті (Православна Церква в Америці); сонм єпископів Української Православної Церкви,  насельники та гості Лаври у священному сані.

За богослужінням молилися тисячі парафіян та прочан, які приїхали до Києва на ювілейне свято з усіх регіонів України та з інших держав.

За Божественною літругією архієреї, духовенство та віряни на чолі з Предстоятелем навколішки піднесли сугубу молитву про мир в Україні.

Нагадаємо, вчора, з нагоди 1030-річчя Хрещення Русі та дня пам’яті святого великого князя Володимира, на Володимирській гірці у Києві Предстоятель УПЦ очолив велелюдний молебень та Великий Хресний хід, у якому взяли участь делегації 12 Помісних Православних Церков та  близько 250 тисяч вірян.

Після запричасного стиха керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній зачитав Звернення єпископату Української Православної Церкви до кліру, чернецтва та мирян з нагоди 1030-ліття Хрещення Київської Русі. У Зверненні підкреслено значення для українського народу Хрещення Русі святим князем Володимиром, дана оцінка викликам, які постають перед Церквою у наш час, висловлені співчуття та підтримка чадам УПЦ, які страждають від бойових дій, а також окреслено основні завдання, що стоять перед Церквою, і головне з них – “несення Слова Божого людям, які будучи навіть охрещеними, не живуть життям у Христі”.

“Переконані, що Церква Христова не повинна бути інструментом у руках будь-якої держави чи політичної ідеології, звідки б вона не походила, – наголошується у тексті Звернення. – Разом з тим, це не означає, що Церква має бути відстороненою від народу та актуальних проблем, які переживають реальні люди, суспільство чи держава. Українська Православна Церква виховує в людях справжній патріотизм, тобто любов до Бога, до свого ближнього і Вітчизни. Тільки такий патріотизм може бути здоровим фундаментом для утвердження держави”.

По завершенні богослужіння Блаженніший Митрополит Онуфрій привітав усіх вірних Української Православної Церкви з ювілеєм – 1030-річчям Хрещення Русі та днем пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира. “Святий князь Володимир дав нам можливість іти дорогою до Христа, – наголосив Архіпастир. – Ми повинні, як чада святого князя Володимира, оберігати себе від гріха – як би це не було важко – і йти до Христа”.

Напередодні Предстоятель очолив урочисте всенічне бдіння також на соборній площі в Лаврі. А молитва паломників  у святій обителі продовжувала лунати всю ніч. У Трапезному храмі преподобних Антонія та Феодосія Печерських Києво-Печерської Лаври безперервно звершувались молебні та акафісти перед вісьмома святинями, які очолювали Великий Хресний хід.