Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього27 вересня 2018 року, у день свята Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій очолив Божественну літургію у Хрестовоздвиженському храмі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври.

Його Блаженству співслужили митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар, намісник Києво-Печерської обителі митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, архієпископ Бучанський Пантелеімон, архієпископ Ровеньківський і Свердловський Пантелеімон, архієпископ Городницький Олександр, архієпископ Обухівський Іона, архієпископ Бородянський Варсонофій, єпископ Баришівський Віктор, єпископ Білогородський Сильвестр, духовенство монастиря та гості обителі у священному сані.

За богослужінням була звершена єпископська хіротонія над архімандритом Нестором (Доненко).

25 вересня 2018 року Священним Синодом УПЦ (Журнал №35) клірик Сімферопольської єпархії архімандрит Нестор (Миколай Миколайович Доненко) обраний єпископом Ялтинським, вікарієм Сімферопольської єпархії. Чин наречення напередодні очолив Предстоятель Української Православної Церкви у Свято-Пантелеїмонівському монастирі у Феофанії.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Владика звернувся до пастви зі словом проповіді. Архіпастир розповів вірним про віднайдення і воздвиження Чесного Древа у IV столітті та про значення хресного подвигу Спасителя для життя християн. “Ми вклоняємось Хресту не тому, що він – знаряддя смерті, а тому, що він – знаряддя нашого спасіння”, – наголосив Блаженніший Митрополит Онуфрій.

За богослужінням було піднесено сугубу молитву про мир в Україні та єдність Православної Церкви.

Предстоятель звершив ієрейську хіротонію над дияконом Олексієм Волковим, кліриком храму святих апостолів Петра і Павла на Куренівці.