Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в освяченні Свято-Преображенського собору міста Болград

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній взяв участь в освяченні Свято-Преображенського собору міста Болград30 вересня 2018 року, Блаженніший Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II і Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій звершили спільне святкове богослужіння у Свято-Преображенському соборі м. Болград Одеської області.

Біля святих врат собору Предстоятелів зустрічали настоятель собору протоієрей Стефан Турлак, меценат собору Ігор Іванович Плохий з дружиною, народні депутати України, генеральний консул Республіки Румунія в Одесі Еміл Рапча, а також керівництво м. Болград та Болградського району.

Предстоятелі Олександрійської та Української Церков звершили чин Великого освячення Спасо-Преображенського собору, який був відбудований після зруйнування і багаторічного занепаду у ХХ столітті.

Після закінчення чину освячення Блаженніші Предстоятелі здійснили в оновленому храмі Божественну літургію. Їм співслужили Предстоятель Православної Церкви Молдови митрополит Кишинівський і всієї Молдови Володимир, митрополит Одеський і Ізмаїльський Агафангел, митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн (Болгарська Православна Церква), митрополит Пелусіотский Нифонт (Антіохійська Православна Церква), митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, митрополит Луганський і Алчевський Митрофан, керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, митрополит Херсонський і Таврійський Іоанн, митрополит Нижегородський і Арзамаський Георгій, митрополит Ізюмський і Куп’янський Єлисей, митрополит Кіровогорадский і Новомиргородский Іоасаф, митрополит Горлівський і Слов’янський Митрофан, митрополит Сумський і Охтирський Євлогій, архієпископ Львівський і Галицький Філарет, архієпископ Банченський Лонгін, архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, єпископ Унгенский і Ниспоренский Петр, єпископ Макарівський Аркадій, єпископ Южненський Діодор, єпископ Арцизький Віктор, єпископ Болградський Сергій, єпископ Білогородський Сильвестр.

За богослужінням молилося численне духовенство, чернецтво Одеської єпархії та тисячі віруючих жителів Болграда.

Після читання Святого Євангелія Блаженніший Митрополит Онуфрій звернувся до пастви з Первосвятительським словом. Архіпастир розповів вірним про сенс людського життя і про християнський подвиг на прикладі життя святих мучениць Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Після закінчення Літургії Блаженніший Митрополит Онуфрій подякував Блаженнішому Папі і Патріарху Олександрійському і всієї Африки Феодору за піднесені ним молитви про народ України. У свою чергу, Патріарх Феодор звернувся до духовенства і віруючих зі словами підтримки в період великих випробувань, які спіткали канонічну Українську Православну Церкву.

Від імені Болгарського Патріарха Неофіта вітальне слово зачитав його представник на урочистостях митрополит Варненський і Великопреславський Іоанн. Він підкреслив величезний внесок Високопреосвященнішого митрополита Одеського та Ізмаїльського Агафангела у справу духовного окормлення православних болгар, що становлять багатотисячну діаспору на території Бессарабії.

На завершення богослужіння владика Агафангел подякував Блаженнішим Предстоятелям і численним гостям, які прибули в Болград з різних куточків земної кулі.

Напередодні Високопреосвященніший митрополит Антоній співслужив Блаженнішому Патріарху Феодору і Блаженнішому Митрополиту Онуфрію під час всенічного бдіння у Свято-Покровському соборі Ізмаїла.