Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній провів збори духовенства Бориспільської єпархії (+відео)

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній провів збори духовенства Бориспільської єпархії (+відео)29 грудня 2018 року, в актовому залі Києво-Печерської Лаври, керуючий справами Української Православної Церкви, митрополит Бориспільський і Броварський Антоній провів щорічні збори духовенства Бориспільської єпархії.

На зборах були присутні секретар єпархії епископ Переяслав-Хмельницький Діонісій, благочинні та клірики Бориспільської єпархії, керівники єпархіальних відділів і представники від мирян.

Його Високопреосвященство зачитав річний звіт про життя єпархії у 2018 році. Владика зазначив, що за п'ять років існування Бориспільська єпархія зросла кількісно і якісно. За минулі роки були створені єпархіальні відділи, ставленицька комісія, єпархіальний суд та єпархіальна рада. На парафіях проводиться місіонерська, катехізична, просвітницька, молодіжна та соціальна робота. За п’ять років кількість парафій збільшилась з 176 до 183 одиниць, а також поповнилась новими священиками з 203 до 233 кліриків, утворений 1 монастир.

Серед ювілейних святкувань минулого року владиика відмітив святкування 5-річчя Бориспільської єпархії, відзначення 100-річчя канонізації святителя Софронія Іркутського – уродженця м. Березань, вшанування пам’яті 100-річчя з дня мученицької кончини великої княгині Єлисавети та інокині Варвари.

Серед важливих заходів 2018 року у житті єпархії владика митрополит виділив соціальну і просвітницьку роботу кліриків єпархії. Вже вдруге в єпархії був організований літній дитячо-юнацький табір «Вифлеєм», який із 16 по 20 липня проходив на березі мальовничого озера у с. Зазим’є Броварського району та налічував понад 120 осіб. Цього року Інформаціно-просвітницьким відділом спільно із Літургічною комісією був підготовлений до друку і виданий посібник із вивчення богослужіння «Всенічне богослужіння з українським перекладом». В особливому режимі у звітному році працював Юридичний єпархіальний відділ. Надавались  юридичні  консультації священикам єпархії.

Також, керуючий єпархією згадав і про ситуацію, що склалася в результаті прямого втручання державних діячів у внутрішнє життя Церкви. Впродовж останніх кількох років Українську Православну Церкву намагалися всіляко очорнити, зробити ворогом на своїй землі, для своїх же людей. Як зазначив владика: "Подальша низка подій була переповнена протизаконними та антицерковними рішеннями, як з боку української влади, так і з боку Константинопольського Патріархату. Зрештою, 15 грудня у м. Києві відбувся так званий об’єднавчий собор, на якому було заявлено про створення нової церковної організації під назвою «Православна Церква України», що виникла внаслідок об’єднання двох неканонічних структур: «Української Автокефальної Православної Церкви» та "Української Православної Церкви Київського Патріархату". Прийнявши в незаконний спосіб у спілкування розкольників, Патріарх Варфоломій не робить їх канонічними, а сам відходить від православної канонічної єдності". Також владика Антоній додав, що "сьогодні жодна з Помісних Церков не визнала цієї новоствореної організації. Українська Православна Церква залишається істинною Церквою Христовою в Україні. І для нас, канонічної Української Православної Церкви, нічого не змінилося, адже неможливо створити церкву шляхом об’єднання розкольників. Для нас нашим Предстоятелем був, є і залишається Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій."

Владика побажав присутнім стійкості та мужності. А також пригадав що саме 100 років тому наша земля була зрошена кров’ю новомучеників, які постраждали від рук тодішніх політиків, будівничих так званого нового суспільства, в якому не знайшлося місця для Бога.

Наостанок митрополит зазначив, що "сила молитви мільйонів православних українців, здатна подолати будь-які випробування. Наші діти і прадіди страждали за свою віри, і нині, ми гідно вистоїмо, якщо будемо об’єднані, а не розділені, будемо керовані любов’ю, а не бажанням помсти".

Під час звіту владика закликав всіх помолитися за померлого у 2018 році клірика єпархії, протоієрея Миколая Завадовського.

Далі свої звіти за минулий рік зачитали керівники єпархіальних відділів.

Згідно порядку денного і чинного статуту Української Православної Церкви Єпархіальні збори переобрали склад Єпархіальної ради.

Після основної частини зборів владика Антоній відповів на запитання духовенства. Потім митрополит привітав секретаря єпархії єпископа Переяслав-Хмельницького Діонісія з архієрейською хіротонією, вручив церковні нагороди клірикам єпархії, які в 2018 році відзначали ювілеї від дня народження та хіротонії.

На завершення засідання митрополит Антоній подякував священнослужителям за пастирський труд, побажав здоров'я, мужності в несінні нелегкого хреста.

Після зборів від імені духовенства єпархії протоієрей Сергій Кісельов подякував митрополиту Антонію та поздоровив владику з наступаючими святами Різдва Христового та Нового року, подарувавши букет квітів.