Різдвяне послання Високопреосвященнішого Антонія Митрополита Бориспільського і Броварського (2)

Різдвяне послання Високопреосвященнішого Антонія Митрополита Бориспільського і Броварського (2)

«Я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям:
бо нині народився вам у місті Давидовому Спаситель, Котрий є Христос Господь»

(Лк. 2: 10-11).

Возлюблені у Господі всечесні пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати й сестри!

Цей день сповнений радості, бо Господь, Який «живе у неприступному світлі» (1Тим. 6:16), Якого ангели оспівують із закритим обличчям, стає видимим, щоб спасти всіх немічних людей.

У першу ж мить після падіння наших праотців Господь дає можливість людині покаятися, запитуючи: «Адаме, де ти?» (Бут. 3:9). Та коли людина не відповідає на поклик повернутися до слави Божої, Господь Сам приносить їй Свою славу. Звеличуючи цей радісний день, святитель Амфілохій Іонійський дивується: «О чудо! Несказанний на небесах, як Немовля, ночує в яслах, Той, Який створив усе одним словом, зігрівається жіночими руками, і Той, Який подарував по благодаті буття всім надсвітовим силам, годується від пречистих грудей Святої Діви». Проте втілення Бога не стало чимось зневажливим для Нього Самого, бо Він, хоч і «прийняв образ раба» (Філ. 2:7), зробив це за власною волею заради людини.

Як при створенні світу вітхий Адам був вінцем творіння і весь світ служив йому, так і тепер, коли Новий Адам лежить у яслах, печера, небо, тварини - всі служать Йому. На іконі Різдва Христового ми бачимо, як увесь світ ніби згуртовується біля Немовляти, Яке живить увесь Всесвіт Божою нетварною бдагодаттю. Слово Боже, Яке народжується предвічно від Отця, робить можливим для кожного народженого від людини стати богом за благодаттю.

Наше сьогодення затьмарене війнами і всілякими негараздами цього світу. Але ми не маємо права втрачати віру на спасіння, бо в народженні Богонемовляти отримуємо надію на існування в іншому, Божому світі - Царстві Небесному. Як би нам не здавалося, що ніби весь світ проти нас, ми маємо стійко вірити, що сила Народженого Бога незрівнянно більша. Якими б холодними нам не здавалися реалії, за яких живемо, ми не маємо втрачати надії, бо як зазначає преподобний Єфрем Сирин: «Під час зими, яка забирає плоди від гілок, від безплідної лози з'явився нам Плід. Під час холоду, який оголив всі дерева, виросла для нас Парость від дому Ієсеєва. У грудень місяць, який таїть насіння в землі, з утроби проростає Колос життя. У місяць, коли найдовші ночі, засяяв для нас безкінечний день. Взимку, коли сумує Всесвіт, з'явилася краса, яка звеселила творіння». Господь не народжується в царських палацах, інакше не мав би переваги перед земними царями. Господь не відповів насильством на вбивство невинних немовлят, хоча і міг втрутитися як Бог. Він терпить усе життя, бо знав, що якщо виконувати Заповіді, засновані на любові, то врешті-решт мета буде виправданою. Нехай Спаситель стане для нас прикладом у цей нелегкий час, коли здається, що Церква, як мале немовля, не може нічого вдіяти, але насамкінець, віримо, вона приведе нас до миру в Царство новонародженого Немовляти.

Возлюблені у Христі всечесні пастирі, боголюбиві ченці та черниці, дорогі брати й сестри! В день народження по плоті Господа і Спаса нашого Ісуса Христа, усіх вас вітаю від щирого серця та бажаю ніколи не втрачати надію на Бога. Стоячи біля Вифлеємських ясел, якими є Свята Церква, будемо просити Богонемовля з гідністю долати ті страждання, що даються нам від ворога роду людського. Нехай Господь укріпить нас перехитрити «ірода-лукавого» і піти «іншою дорогою» (Мф. 2:12), дорогою, вказаною Вифлеємською зіркою, яка світить любов'ю, терпінням і миром. Справжній мир, за словами святителя Іоанна Златоуста - це єдність людської душі з Богом. І тільки Христос Спаситель може дарувати нам такий мир. Саме тому в церковних піснеспівах ми звертаємося до Новонародженого Богонемовляти такими словами: «Слава в Вышних Богу, й на земли мир, дарова бо пришествие Твое, Спасе наш, слава Тебе».

+ Антоній
Митрополит Бориспільський і Броварський

Різдво Христове
2019 р.


 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31