Пасхальне послання Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія пастирям, чернецтву, і всім вірним чадам Бориспільської єпархії УПЦ

Пасхальне послання Високопреосвященнішого митрополита Бориспільського і Броварського Антонія пастирям, чернецтву, і всім вірним чадам Бориспільської єпархії УПЦ

Пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Бориспільської єпархії

«А якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна,

марна і віра ваша»

(1 Кор. 15:14)

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Дорогі браття і сестри, милістю Божою, ми входимо в радість свого Господа. Пасхальна ніч привідкриває нам реальність того, що чекає людину в іншобутті. Пасха Христова – це свято безсмертя.

У цей радісний день, коли вся повнота Православної Церкви святкує перемогу Христа над гріхом і смертю, щиросердечно вітаю вас з основою та серцевиною нашої віри – Світлим Христовим Воскресінням!

Після тривожної, темної Великої П’ятниці та мовчазної Великої суботи у світлий «цей день, який створив Господь» (Пс. 117:24) ми знову і знову з вірою та надією співаємо переможні слова «Христосъ восресе изъ мертвыхъ». Саме віра у це світло – Воскресіння Христа і нас самих – виводить нас із темряви гріхів у яскраве Царство Боже. Тому сьогодні час задуматися: чи дійсно ми віримо у Воскресіння Христа Спасителя? Адже євангельські тексти спонукають нас до того, щоб упевнитися у можливості воскресіння саме згідно з нашою вірою. Свята Марія Магдалина «приходить до гробу вранці, коли було ще темно» (Ін. 20:1) і, як і апостоли, спочатку не бачить Воскреслого Христа. Вони мають у нього повірити. І лише з часом Господь особисто буде говорити з ними окремо і разом з усіма, додаючи докази для впевненості у Його Воскресінні. Часто і ми, перебуваючи у темряві безнадії, не покладаючи нашу віру на Нього, впадаємо у відчай. Однак Святе Письмо показує нам, що Той, Хто є Володарем життя, не може залишитися в руках смерті. Святитель Амвросій Медіоланський каже: «Бог, прийнявши істинну людську плоть, Сам прийшов і жив, як людина, для того, щоб дати смертним зразок життя і прикладом Своєї смерті і Свого Воскресіння показати тимчасовим, які в Нього вірять, життя вічне». Отже, тимчасова смерть стала джерелом вічного життя, яким є Христос (див. Ін. 14:6).

Згадаймо притчу про багача і бідного Лазаря. Зрозумівши своє важке становище після смерті, багач просить праведного Авраама послати бідного Лазаря в дім його батька і братів, «щоб і вони не прийшли в місце муки» (Лк. 16:28). ось Він, Христос, істинний Лазар, приходить до нас, щоб не тільки прохолодити наш язик, бо ми мучимося у полум’ї страждань (пор. Лк. 16:24), але й підняти нас від смерті до життя. Радість Воскресіння, яку ми сьогодні переживаємо разом, свідчить нам про те, що Христос є поміж нами. Він говорить нам про те, що, крім цього тимчасового життя, є інше життя – Життя вічне. Ця впевненість, яка базується на вірі без спеціальних доказів, у те, що Христос не залишився мертвим, але воскрес, не тільки вказує нам на реальність майбутнього життя, але й надає сенс, важливість і надію вже тут життю земному. «Якщо бездушні і безчуттєві стихії склонилися і змінилися від страху Господнього, бачачи, що відбувається», – спонукає нас до роздумів своїм запитанням преподобний Феодор Студит, – «чи залишимося в ці дні розсіяними й байдужими ми, удостоєні мислення, за яких помер Христос?»

Возлюблені у Господі пастирі, чесне у Христі чернецтво, боголюбиві миряни — брати і сестри! Ще раз щиросердечно вітаю усіх вас з найголовнішим для християнина святом, святом віри та сподівань – Воскресінням Христовим! Все наше життя має сенс тоді, коли ми з надією в земному житті дивимося на вічну Пасху, тому що тимчасова Пасха на землі, згідно зі святоотцівським вченням, є образом Пасхи вічної. Ця святкується короткий період часу, а та – вічна. Тож будемо прагнути вічної Пасхи і не будемо страшитися темряви і безнадії цього світу, бо, коли ми перетерпимо випробування до кінця у вірі в Його Воскресіння, Господь сподобить нас насолодитися вічної Пасхи у Царстві Його слави.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Божою милістю

митрополит Бориспільський і Броварський

 

Пасха Христова 2021 р.