Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦ

Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦ20 вересня 2021 року з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося VІ зібрання представників єпархіальних юридичних відділів Української Православної Церкви. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ з посиланням на law.church.ua.

З вступним словом до учасників зібрання звернувся Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський і Броварський Антоній, який зазначив, що такі зібрання стали тією площадкою, де кожен з присутніх має змогу обмінятись практичними здібностями, отримати рекомендації, настанови, розповісти про свої проблеми, ситуації на місцях, поділитись досвідом вирішення тих чи інших питань.

 

У своїй промові митрополит Антоній підкреслив, що попри декларування деякими політиками в Україні партнерської моделі державно-церковних відносин, у суспільстві продовжує формуватися ситуація з дискримінацією за ознакою релігії.

Зокрема, владика нагадав про несправедливість двох діючих Законів України, про які Українська Православна Церква говорить три останні роки, називаючи їх антицерковними та неконституційними: «З однієї сторони, це Закон України № 2662-VIII (про перейменування), який заблокував діяльність релігійних організацій УПЦ, позбавивши можливості актуалізації даних в державних реєстрах України (земельному кадастрі, реєстрі речових прав та реєстрі юридичних осіб). З другої сторони, Закон України № 2673-VIII (про зміну підлеглості), яким передбачена можливість втручання у діяльність парафії та запроваджує безконтрольну систему реєстрації релігійних організацій».

«Наслідком прийняття згаданих Законів України є кричуща статистика незаконної перереєстрації релігійних громад (близько 500 випадків, цифра приблизна, адже відбувається таємно), рейдерських захоплень храмів (144 випадки), побиття священнослужителів та мирян, підпали (26 випадки), акти вандалізму (22 випадки), пограбування (42 випадків), залякування та шантаж, які мають місце в житті віруючих Української Православної Церкви», — повідомив Керуючий справами УПЦ.

За його інформацією, в останні роки, саме ці випадки визначають напрямок роботи правозахисників Української Православної Церкви.

Окрім того, ієрарх підкреслив, що Велика Палата Верховного Суду у квітні цього року визначила у судах якої юрисдикції можна захищати свої права від незаконної перереєстрації та рейдерського захоплення — справи такої категорії повинні розглядатись в порядку господарського судочинства.

Владика також звернув увагу, що «вироблення єдиного підходу до розв’язання наявних проблем є свідченням церковної єдності».

Зібрання відбулось під керівництвом голови Юридичного відділу УПЦ протоієрея Олександра Бахова. Під час зустрічі було обговорено ряд питань що стосуються правового забезпечення діяльності релігійних організацій, порушення прав віруючих та релігійних громад УПЦ; здійснено огляд судової практики; розглянуті питання цивільно- та кримінально-правового захисту.

Було надано практичні рекомендації щодо правової позиції захисту від рейдерського захоплення релігійних громад УПЦ та дій адвоката під час здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень.

Завершуючи зібрання юристів Голова Юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов подякував присутнім за активну участь у заході та побажав Божої допомоги.

Він також нагадав присутнім, що про випадки порушення прав єпископату, духовенства, мирян та установ Української Православної Церкви (перешкоджання у звершенні богослужінь, захоплення храмів, вчинення провокацій та тиску, погрози тощо) необхідно невідкладно повідомляти у Юридичний відділ Української Православної Церкви.

 Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦМитрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦМитрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦМитрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦМитрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦМитрополит Бориспільський і Броварський Антоній очолив чергові збори представників єпархіальних юридичних відділів УПЦ

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31