Пасхальне послання Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія

  Пасхальне послання Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

Місцеблюстителя Київської митрополичої кафедри

Високопреосвященнішого митрополита Чернівецького і Буковинського Онуфрія

архіпастирям, пастирям, чернецтву і всім вірним чадам Української Православної Церкви



Христос воскрес!

З благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира маю високу честь поздоровити всіх вас, Преосвященні архіпастирі, всечесні пастирі, боголюбиві іноки та інокині, дорогі браття й сестри, з найвеличнішим християнським празником світлого Воскресіння Господа і Спасителя нашого Іісуса Христа.

У ці світоносні дні ми радіємо разом із святими апостолами і жонами-мироносицями, які були свідками великої мiроспасительної тайни воскресіння Христового, а також очевидцями та співбесідниками воскресшого Христа. Ми згадуємо повчальну зустріч воскресшого Господа з апостолами Лукою і Клеопою, яких Божественна Любов знайшла на дорозі з Єрусалима до Еммауса. Спаситель наблизився до апостолів і спитав, чому вони такі сумні? Апостоли, пригнічені горем, не впізнали воскресшого Спасителя, і один з них відповів, що вони сумні тому, що Іісуса Назарянина несправедливо розп’яли на Хресті. І тільки тоді, коли Спаситель узяв хліб, благословив його, переломив і подав їм, у них відкрилися очі — і вони впізнали Спасителя, але Спаситель став невидимий для них. Тоді апостоли Лука і Клеопа, пробудившись від сну печалі, призналися один одному, як горіли в них серця, коли дорогою Спаситель розмовляв з ними і пояснював їм, що про Нього сказано в Писаніях (Лк. 24:13–32).

У кожної людини горить серце, коли вона з вірою сприймає слова про Месію Христа, про Його жертовний подвиг і про Його світле з мертвих воскресіння.

Воскресший Спаситель багато разів являвся Своїм ученикам і апостолам і звертався до них із словами: мир вам. Господь дарував апостолам Свій мир, який перевершує усякий розум (Флп. 4:7) і який апостоли, через свою проповідь, розповсюдили по всьому світу.

Свята Соборна Апостольська Православна Церква, звершуючи своє апостольське служіння, сьогодні просить і молить воскресшого Спасителя дарувати мир у всьому світі, і особли во ми сьогодні молимо Господа послати мир і злагоду на нашу Українську землю, щоб Господь простив нам наші провини, якими ми ображали Його Божественну любов до нас грішних, а також щоб Господь простив нам ті образи й жорстокість, якими ми зневажали, ображали і нищили один одного. Прости нас, Господи і Спасителю наш, заради світлого і преславного Твого воскресіння. Даруй нам, Господи, Твій мир і допомагай нам жити на землі так, щоб у нашому житті прославлялось Твоє пресвяте Ім’я.

Після воскресіння Христового смерть втратила свою силу і владу над людиною (1 Кор.15:54). Холодна, темна й жорстока смерть стала, для віруючих у Христа, сном, через який людина переходить із земного життя в життя небесне.

Воскресіння Христове — це свято життя. І цим священним життям, яке подарував нам воскресший Христос, є Сам Христос (Ін.14:6). У Христі — джерело життя, і воно відкрите для кожної людини. Нам треба тільки побажати і вірою відкрити своє серце для воскресшого Христа, і Христос — вічне Джерело Життя, наш Господь і Спаситель, разом з Небесним Отцем і Святим Духом увійдуть у наше серце і зроблять Собі там обитель (Одкр. 3:20). Та людина, яка сподобилась такої милості, кожен день і кожну мить відчуває у своєму серці силу, мир і радість, які подарував світові Христос Спаситель, через Своє пресвітле воскресіння.

Ще раз щиро поздоровляю усіх Вас, дорогі браття й сестри, з Празником празників і Торжеством з торжеств — з Великим Днем Світлого Христового воскресіння. Нехай світло радості й миру Божого буде в нашому серці, в нашому домі й у нашій Вітчизні, щоб ми, простивши один одному і обійнявши один одного любов’ю Христовою, разом з усією повнотою Вселенської Православної Церкви, серцем і устами заспівали священний пасхальний гімн: «Христос воскресе из мертвых, смертию смерть поправ, и сущим во гробех живот даровав». Амінь.

Воістину Христос воскрес!

+ ОНУФРІЙ
Митрополит Чернівецький і Буковинський,
Місцеблюститель Київської митрополичої кафедри

Пасха Христова, 2014 рік
м. Київ

 

 

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31