Телеканал "Глас" презентував відеокліп за участю протоієрея Олександра Клименка, присвяченого темі Страсної П'ятниці

Телеканал Священик Бориспільської єпархії, керівник єпархіального відділу "Церква і культура," переможець телевізійного шоу "Голос країни 2017" протоієрей Олександр Клименко разом із студентами Київських духовних шкіл взяв участь у записі відеокліпу телекомпанії "Глас", присвяченого темі Страсної П'ятниці.

У відеокліпі отець Олександр виконує антифон Великої П'ятниці "Днесь висит на Древе", яким вшановуються хресні страждання Спасителя.

Текст церковнослав'янською:

Днесь висит на древе, Иже на водах землю повесивый: венцем от терния облагается, Иже Ангелов Царь: в ложную багряницу облачается, одеваяй небо облаки: заушение прият, Иже во Иордане свободивый Адама: гвоздьми пригвоздися Жених Церковный: копием прободеся Сын Девы.
Покланяемся Страстем Твоим, Христе: покланяемся Страстем Твоим, Христе: покланяемся Страстем Твоим, Христе, покажи нам и славное Твое Воскресение.

Текст українською мовою:

У цей день висить на хресті Христос, Який повісив на водах землю; терновим вінцем вінчається Цар ангелів; в неправдиву багряницю одягається Той, хто одягає небо хмарами; приймає удари Той, хто звільнив Адама в Йордані; прибивається цвяхами Наречений Церкви; списом пробивається Син Діви. Поклоняємося Твоїм Стражданням, Христе.
Поклоняємося Твоїм Стражданням, Христе. Поклоняємося Твоїм Стражданням, Христе. Покажи нам і славне Твоє Воскресіння.

 
 
Музика - С. Трубачев, спів - протоієрей Олександр Клименко, Макарій Капітанюк, Андрій Лепей, Іван Бацинюк, Євген Драчук. Над відеокліпом працювали: режисер - Лариса Колосова, оператор - Валерий Шрамко, оператор - Андрей Грицан, монтаж - Влад Скринецький, дизайнер - Ольга Гороховська, куратор проекту - Екатерина Дятлова. Телеканал "Глас" дякує оператору з Волині о. Евгенію Срибному за зйомки квадрокоптером, а також Волинській та Володимир-Волинській єпархіям за всебічне сприяння у зйомках відеокліпу.
 
На своїй сторінці у facebook священик залишив коментар до відео:

"Увійшовши в простір Страсної седмиці, важливо зосередити тілесні і духовні зусилля на останніх хвилинах тієї трагедії, яка показала глибину падіння людини і велич смирення Бога. Бог йде на розп'яття і нікого не засуджує, він - визначив Себе в жертву за нас, а ми, наче й не було Його, легко судимо направо і наліво.

Він пройшов Свою дорогу до Голгофи, не маючи ніякої провини за Собою, окрім наших провин. Не несучи ніякого гріха, окрім нашого. І зробив це, не нарікаючи.

Із завтрашнього дня всі події євангельської драми загостряться до межі для кожного християнина і, якщо він справді живе вірою, то ноги самі понесуть його туди, куди прагне його серце - до храму Божого.

Служби будуть щодня - і увечері і вранці по всій країні. Ми спробуємо перенестися на майже 2000 років назад і по-новому осягнути надважливість хресної жертви Спасителя нашого, Боголюдини, Сина Божого Іісуса Христа.

В службах Великої Середи ми побачимо інакшими очима самих себе, які, наче один із учнів Христових, не розуміємо Бога і зраджуємо його набагато частіше і робимо це значно дешевше.

Великий Четвер зранку подарує нам змогу причаститися Святих Христових Таїн і відчути, що цю вечерю не можна повторити в історії ніколи більше. Можна лише приєднатися до неї і, наблизившись впритул до Спасителя, взяти саме з Його рук Його Пречисту Плоть і Кров.

Увечері, після уважного ставлення до всього, що було прочитано в 12-ти євангельських уривках і інших богослужбових текстах цього дня, вийти зі своєю свічкою і понести її через все місто/селище/село, наче засвідчуючи незгасність і реальність тих надважливих подій, які ще раз пройшли перед очима вірних у храмах Божих четвергового вечора.

Велика П'ятниця змусить нам мовчати. Бо біля Його хреста і Його гробниці говорити не буде потреби. Він все сказав і все зробив. Ми можемо прийняти це і жити цим. Або ж відкинути і, не помітивши, жити далі. Навіть постаждавши за нас він не порушив нашу свободу вибору - хтось буде молитися біля плащаниці, вдома чи на роботі в цей день, а хтось жодним чином не згадає про страждання і смерть Того, Хто є саме Життя і без Якого все втрачає будь-який сенс. Потім буде передчуття радості в Суботу і її повнота великодньої ночі. Все це буде попереду. А поки що - і словами, і піснями прославимо Бога, який пройшов такий довгий шлях задля спасіння Свого творіння."