Представники Бориспільської єпархії взяли участь у ХІ конференції глав і співробітників молодіжних відділів та організацій Української Православної Церкви

Представники Бориспільської єпархії взяли участь у ХІ конференції глав і співробітників молодіжних відділів та організацій Української Православної ЦерквиЗ 30 травня по 3 червня 2016 року в смт. Лазурне Херсонської області відбувалася ХІ Конференція глав і співробітників молодіжних відділів та організацій Української Православної Церкви. Захід проходив з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія та під егідою Синодального відділу УПЦ у справах молоді. Загалом у п’ятиденному форумі, що очолив голова молодіжного відділу єпископ Обухівський Іона, взяло участь більше 100 осіб з України та закордону. Православний молодіжний форум привітав Першоієрарх Української Православної Церкви, Митрополит Онуфрій.  Своїми думками щодо необхідності та специфіки роботи з молоддю поділилися ієрархи: єпископ Іона (Черепанов), Владика  Олексій (Шпаков),єпископ Вознесенський та Первомайський, Владика Веніамін (Погребний), єпископ Новосанжарський.

В роботі конференції взяли участь представники Бориспільської єпархії на чолі з головою єпархіального відділу по роботі з молоддю прот. Олександром Журавльовим.

Протягом п'яти днів учасники конференції мали змогу знайомитися з дослідженнями та напрацюваннями фахівців молодіжного руху, обмінюватися досвідом та обговорювати шляхи удосконалення роботи з молоддю. Вільний час був присвячений морю та дієвому застосуванню навичок організації дозвілля.

Виступи учасників конференції торкалися багатьох актуальних питань. Керівник Інтернет-проекту "Православ'я в Україні", православний журналіст Юлія Комінко, зробила дослідження тематики контенту православних ЗМІ та наголосила на необхідності активного співробітництва священників з православними журналістами. Проблемі служіння в зоні конфлікту та надання духовної допомоги постраждалим від нього була присвячена доповідь керівника молодіжного відділу Херсонської єпархії прот. Георгія Гуляєва. Питання організації дозвілля дітей, підлітків та молоді під час канікул піднімалися у виступах керівника скаутського руху в Україні прот. Володимира Тукало, організатора проекту "ДАР-канікули" Катерини Дятлової, волонтерів молодіжного фестивалю "Фенікс". Проблеми пошуку місіонерського мосту через засоби літератури та кінематографу були розкриті в доповіді ігумена Валеріана (Головченко). В виступі голови ГО "Друзі общини Святого Егидія" Юрія Ліфансе були підняті питання необхідності благодіної допомоги вкрай незахищенним верствам населення. Багаторічний досвід окормлення жебраків міста Києва, залучення до волонетрської  діяльності молоді, пошук фінансів для реалізації благодійних проектів, духовний аспект благодійництва - такою була основна проблематика доповіді. Заступник керівника Молодіжного відділу Білоруської Православної Церкви, Євганиій Лобанов, презентував екологічні проекти білоруської православної молоді. Проблеми донорства та паліотивної допомоги хворим дітям розглядалися під час виступу координатора бази донорів Надії Попко. Про чотирирічний досвід апробації курсу "Православ'я та молодь" в КДА  розповів архімандрит Іоасаф (Перетятько). Екзистенціальний консультант Дмитро Трачук презентував методику підготовки до подружнього життя в умовах роботи малих груп. Нові аспекти вивчення Печерського Патерика знайшли відображення у виступі історика Владислава Дятлова.

Окремою та улюбленою частиною кожної  конференції є презентації діяльності єпархіальних молодіжних відділів. Обмін досвідом з перших уст, можливість ставити питання та отримувати рекомендації , феєрверк ідей та починань, неординарність та творчий підхід - так можна охарактеризувати роботу учасників під час презентацій. Презентація керівника молодіжного відділу Бориспільської єпархії, прот. Олександра Журавльова, торкалася двох напрямків діяльності:  безпосередньо роботи з молоддю в єпархії та презентації результатів молодіжної  роботи на сільськії парафії  в піврічний термін. Організація позаслужбового дозвілля парафіян, проведення родинних свят, видання приходського дайджесту "Православ'я-радісна віра", впровадження проекту сільського православного Кіноклубу, організація виховної роботи з дітлахами під час богослужінь та видання дитячого листка "Хвилинка добра" -  всі ці починання сільського священика знайшли живий відгук у слухачів.

Робота конференції починалась  і закінчувалася спільною молитвою. В день пам'яті Святих Рівноапостольних Костянтина та Єлени, було звершено Божественну Літургію, яку очолив голова молодіжного відділу єпископ Обухівський Іона.

Ефективність роботи з молоддю в сучасному суспільстві обумовлюється пошуком нестандартних, креативних методів. Молодіжне місіонерство спрямоване на залучення молодого покоління до служіння Богові всім своїм життям. Молодості притаманні невгамовний пошук істини, гостре відчуття щирості та правди, нестримний потік енергії та ентузіазму. Саме вміле використання цього  потенціалу  приводить в лоно церкви істино та дієво віруючих молодих людей. Всі ці нагальні аспекти були висвітлені в роботі конференції. Додому учасники поверталися з новими ідеями та силами для їх втілення.

Анна Журавльова

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31