ВИШГОРОД. Архімандрит Феодосій (Марченко) прочитав лекцію на тему: «Піклування про людей, які перебувають в стані депресії (зневіри)»

ВИШГОРОД. Архімандрит Феодосій (Марченко) прочитав лекцію на тему: «Піклування про людей, які перебувають в стані депресії (зневіри)»З благословення високопреосвященнішого Бориспільського Антонія і митрополита Броварського, 19 березня 2017 року, в рамках програми єпархіальних катехізаторських курсів Вишгородського благочиння архімандрит Феодосій (Марченко) прочитав лекцію на тему: «Піклування про людей, які перебувають в стані депресії (зневіри)»

Лекція в Хрестопоклонну неділю, мала особливе значення для духовної підтримки парафіян храму свв. Бориса і Гліба, які трудяться під час Великого Посту над своїм духовним станом, оскільки нагадала про те, які духовні способи є у християн щоб досягти Пасхи в доброму здоров'ї духовному і тілесному.

Душекорисна і змістовна лекція зібрала безліч слухачів, хоча, за словами отця Феодосія, «якби люди знали, наскільки важлива ця проблема», їх було б ще більше. В ході лекції отець Феодосій розповів про причини зневіри, способи боротьби з нудьгою і як взагалі уникнути тієї ситуації, коли смуток цілком опановує людиною, робить її духовно паралізованоюі, що найстрашніше, призводить до смерті духовної і фізичної.

 Сьогодні - епідемія депресивних станів, і кожен десятий житель Землі страждає від депресії. За прогнозами, через 30-50 років настане її пандемія. Очікується, що депресивні стани займуть друге місце в рейтингу причин смертності. Сьогодні вона є причиною від 45% до 60% самогубств.

 Основна ж причина стану депресії (якою страждають і нецерковні, і церковні люди) - недбалість у справі свого спасіння, гріх (в тому числі неправильне, тобто гріховне, сприйняття психотравматичного фактору), підкреслив отець Феодосій.

 Є люди, які можуть роками ходити в храм, але в духовному житті стояти на місці - для них церковне життя стала формальністю. У спасінні є дві складові: те, що зробив Бог для людини (втілився, постраждав, воскрес, вознісся, тим самим проторив людині доріжку в Царство Небесне), і те, що робить для свого порятунку сама людина. Кожен повинен щодня шукати відповіді на запитання: «Чи є я майстерним будівельником свого спасіння?» - закликав архімандрит.

 Гріхи мають властивість накопичуватися. «Душа може безмірно вбирати в себе любов. Злоба ж і все те, що є ядром зневіри, накопичується в ній до певного моменту - моменту, коли проявляється смуток», - сказав отець Феодосій. Таким чином, поява симптомів зневіри для віруючої людини - тривожний сигнал про те, що в духовному житті не все в порядку. За словами священика, зневіра - сукупність пристрастей, які можуть довго не проявлятися. Вона, як губка, вбирає їх у себе (це може тривати роками), і її прояв - закінчення процесу. Тому в духовному житті дуже важлива уважність, а також боротьба з помислами і вдячність Богу за існуючі засоби боротьби і за успіхи.

Після закінчення теоретичного матеріалу, парафіяни взяли активну участь в обговорення теми, охоче задавали питання отцю Феодосію, та ділилися власним життєвим досвідом у боротьбі з нудьгою.

Лекція була завершена на позитивній ноті з вірою і надією на те, що милостивий Господь, завдяки нашим працям, старанням в боротьбі з гріхами і, найголовніше - глибоким покаянням, захистить нас від зневіри і депресії.

March 2024
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31