Керуючий справами УПЦ в Міжнародний день прав людини нагадав про неприпустимість утиску прав віруючих

Керуючий справами УПЦ в Міжнародний день прав людини нагадав про неприпустимість утиску прав віруючихВ цивілізованій державі дискримінація за релігійною ознакою неприпустима. Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, про це сьогодні, в Міжнародний день прав людини, сказав керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич).

«Сьогоднішнє свято пов'язане з Загальною декларацією прав людини. Цей документ переведений на безліч мов. В основу Декларації прав людини покладені базові загальнолюдські цінності, які мають християнську природу. Серед них – свобода думки, совісті і релігії. З чого випливає такий принцип, як відмова від дискримінації за світоглядною або релігійною ознакою. З цим в нашій країні, на жаль, останнім часом спостерігаються певні проблеми», – зазначив митрополит Антоній.

За його словами, в цьому році неодноразово порушувалися права віруючих УПЦ.

«Перш за все, мова йде про захоплення храмів і агресію проти парафіян нашої Церкви. В цивілізованій країні це неприпустимо. Це створює підстави для міжконфесійного конфлікту і грає на руку тим, хто зацікавлений в розхитуванні ситуації в Україні. Дискримінаційне ставлення до віруючих УПЦ проявляється і в деяких петиціях, які з'являються на сайтах органів влади. Останній приклад – ініціатива про переведення в Київський Патріархат Києво-Печерської лаври, яку кожен день відвідує безліч прочан УПЦ. У такий петиції відсутня правова основа», – підкреслив керуючий справами УПЦ.

При цьому владика Антоній зазначив, що у Церкви є свої пропозиції щодо змін до Конституції України, пов'язані з правами людини.

«В Основному законі має бути закріплено право громадян на захист життя від моменту зачаття до моменту природної смерті, а також право на таємницю сповіді. В цьому з нами солідарні й інші релігійні конфесії України. У липні поточного року Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій направила відповідні пропозиції в Конституційну комісію», – сказав керуючий справами УПЦ.

Нагадаємо, День прав людини – міжнародне свято, що відзначається 10 грудня на честь Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною асамблеєю ООН в 1948 році.

Центр інформації Української Православної Церкви