Митрополит Антоній розповів про духовний зміст свята Благовіщення

Митрополит Антоній розповів про духовний зміст свята БлаговіщенняПравославні християни 7 квітня святкують Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, Керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич), пояснюючи значення свята, зазначив, що «смирення, довіра до Бога, прийняття Його святої волі – приклад, даний Богородицею людям на всі віки».

«Свято Благовіщення – свідчення того, що Бог любить кожного з нас, і заради кожного з нас Він став Людиною. Це свято показує нам сенс людської історії, який не у війнах, прогресі чи навіть великихвідкриттях, а в тому, що з цього моменту почалася нова сторінка в історії людства – повернення втраченої Божої благодаті», – зазначив митрополит Антоній.

«Найважливіші слова прозвучали в Назареті більше двох тисяч років тому. Слова дуже скромні: «Я – Раба Господня; хай буде Мені по слову твоєму» (Лк. 1: 38). Богородиця в момент Благовіщення отримала великий дар від Бога. При цьому Господь не позбавляв Її свободи вибору, не підказував Їй відповідь. Архангел Гавриїл розмовляв із Богородицею як із вільною людиною. І почув слова, в яких була безмірна відданість волі Божій», – сказав владика Антоній.

При цьому митрополит Антоній звернув увагу на те, що Бог ніколи не нав'язує Своєї волі людині й не завжди діє за людською логікою.

«У маленьке містечко Назарет Бог посилає архангела Гавриїла, щоб сказати всьому світові про те, щоу світ приходить Єдинородний Син Божий, аби взяти на себе людські гріхи. Пресвята Діва Марія, не сумніваючись, смиренно покладається на волю Божу. Нам потрібно навчитися у Богородиці цієї відданості Богу. Потрібно відмовитися від гріховного життя, яке для багатьох сьогодні стало нормою. Віра і смиренність – ті чесноти, які допоможуть вирішити сьогодні багато, здавалося б, нерозв'язнихпроблем», - зазначив митрополит Антоній.

Благовіщення – свято радості за примирення з Богом і отримання людиною шляху до спасіння. Благовіщення Пресвятої Богородиці належить до числа двунадесятих великих свят Православної Церкви. Згідно з Євангелієм від Луки, в день Благовіщення Діві Марії явився архангел Гавриїл і повідомив радісну звістку про те, що Вона обрана стати Матір'ю Спасителя Світу.