Річний звіт єпархіального відділу релігійної освіти і катехізації Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – архімандрит Спиридон (Ходанич)

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

Одним з найбільших досягнень відділу релігійної освіти та катехізації Бориспільської єпархії у звітному 2014 році було організація православно-катехізаторських курсів для дорослих з центром в чотирьох містах, а саме:

  1. в м. Борисполі при чоловічому монастирі на честь ікони Божої Матері « Живоносне Джерело» за адресою: м.Бориспіль, вул. Робоча 44;

  2. в м. Бровари при храмі на честь святих апостолів Петра і Павла за адресою: м. Бровари, вул. Київська, 229;

  3. в м. Вишгороді при храмі на честь святих страстотерпців Бориса та Гліба за адресою: м. Вишгород, вул. Калнишевського, 11а;

  4. в місті Березані при Свято – Благовіщенському храмі за адресою: Київська обл., Баришівський р-н, м.Березань, вул. Набережна 43а.

Впродовж року співпрацівники відділу неодноразово збиралися на засідання та круглі столи для вирішення тих чи інших питань. Так, 3 червня 2014 року було проведено засідання відділу релігійної освіти та катехізації Бориспільської єпархії. На засіданні були розглянуті наступні питання:

  • обрання кураторів православно-катехізаторських курсів;

  • затвердження програми предметів курсів;

  • затвердження графіка проведення лекцій;

  • обговорення питання про вдосконалення системи релігійної освіти та катехізації;

  • обговорення питань подальших перспектив. 

Таким чином кураторами курсів були обрані :

  • в м. Бориспіль – ієромонах Серафим ( Іваниш)

  • в м. Бровари – ієрей Павло Рафальський

  • в м. Вишгород – прот. Димитрій Денисенко

  • в м. Березань – ієромонах Назарій ( Омеляненко)

А також було затверджено програму початкових предметів :

  1. Святе Письмо Нового Завіту

  2. Святе Письмо Старого Завіту

  3. Літургічне богослів’я

  4. Історія Християнської Церкви

  5. Православний катехізис

  6. Сектознавство

Членами засідання відділу релігійної освіти та катехізації Бориспільської єпархії було прийняте рішення про необхідність введення поза курсових тематичних лекцій для чого визначено залучати спеціалістів у даній сфері. На даний час тематичні лекції вже проходять в м. Бровари та м. Вишгороді.

Графіки проведення лекцій прийнято визначити кураторам курсів за зручністю та домовленістю з викладачами.

Для того аби більш детально ознайомитися з графіком проведення лекцій православно-катехізаторських курсів оголошення вивішуються при храмах Бориспільської єпархії. Також дізнатися про день та час проведення лекцій, про завдання курсів та час їх заснування, можна на офіційному сайті Бориспільської єпархії в розділі «Єпархіальні катехізаторські курси». Для більш детальної інформації на сайті також надаються контактні номери телефонів кураторів курсів.

Православно-катехізаторські курси в Бориспільській єпархії існують менше року і говорити сьогодні про введення значної кількості поглиблених нових предметів та визначення строку навчання дуже важко, оскільки це пов’язано з багатьма труднощами пошуку викладачів, фахівців, фінансового забезпечення та, поки що, відносною нестабільністю відвідування слухачів.

Всі лекції православно-катехізаторських курсів в Бориспільській єпархії проводяться безкоштовно. Лекції читають професори і викладачі Київської духовної академії і семінарії та священики Бориспільської й Київської єпархій. На даний час до лекцій залучено 15 (п’ятнадцять ) викладачів.

Єпархіальні православно- катехізаторські курси повинні дати своїм слухачам більш глибокі і систематизовані знання, які в подальшому можна буде застосувати на практиці.