Річний звіт єпархіального відділу у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Андрій Олійник

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

У році, що минає, єпархіальним відділом у справах пастирської опіки пенітенціарної (тюремної) системи були проведені численні заходи щодо духовної опіки засуджених у місцях попереднього ув’язнення, а також у місцях позбавлення волі. Клірики єпархії опікуютья двома виправними колоніями, які знаходяться на території Бориспільської єпархії. А саме:

1) Березанська виправна колонія №95. Силами Березанського благочиння в зазначеній колоніїрегулярно звершуються Божественні Літургії та молебні у тюремному храмі Всіх Преподобних Києво-Печерських. За минулий рік було відслужено 22 літургії і 20 молебнів. Крім богослужінь також ведеться робота з ув'язненими та особовим складом ІК 95. Під час Різдвяних свят духовенством Березанського благочиння було організовано відвідування ув'язнених, під час якого духовенство привітало всіх зі святами і виконали колядки. У Велику Суботу було здійснено освячення пасок, а також освячення всіх службових приміщень ІК. При ІК працює вечірня школа, на початку і в кінці навчального року протоієреєм Олександром Клименком були здійснені молебні та проведені бесіди на духовну тематик з учнями.

2) Бориспільська виправна колонія № 119. Кліриком другого Бориспільського благочиння єпархії ієреєм Валентином Верповським в зазначеній колонії, щонеділі в храмі св. праведного Іоанна Кронштадтського відбуваються молебні. Крім цього, один раз на місяць братією Києво- Печерської Лаври служиться Божественна Літургія. Щосуботи ієрей Валентин Верповський читає лекції з релігієзнавства і сектознавства, які відвідує багато ув'язнених, а також співробітників ІК.  

Разом з тим хочу зазначити, що духовенство Бориспільської єпархії кілька разів на рік збирає продукти харчування для ув'язнених ІК. Проводяться бесіди з керівництвом та особовим складом ІК. Також, на прикладі Бориспільського районного відділу внутрішніх справ України обговорюється питання щодо пастирської опіки людей, які тимчасово утримуються під арештом. Робота з ув’язненими дає свої позитивні результати, збільшується число осіб на богослужіннях, лекціях. Віримо, що це все допоможе людям усвідомити свої провини та знайти правильну дорогу до Бога.