Річний звіт єпархіального відділу «Церква і культура» Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Олександр Клименко

Ваше Високопреосвященство,

Шановні отці, дорогі брати і сестри!

29 листопада 2013 року було створено єпархіальний відділ «Церква і культура» Бориспільської єпархії. За рік, що минув, парафії нашої єпархії брали активну участь у культурних заходах, які проходили на території нашої єпархії, а також активно організовували свої внутрішньо - парафіяльні творчі проекти. На сьогодні можна сказати про постійність проведення таких, вже звичних майже для кожної парафії заходів, які відбуваються з року в рік майже в кожному селі та місті єпархії:

  • подарунки дітям, вистави, відвідування шкіл та садочків на свято свт. Миколая Чудотворця – «зимового Миколая»;

  • різдвяні псальми в храмі та за його межами, постановки вертепів, вистав на різдвяну тематику з 7 по 18 січня;

  • велике освячення води на ставках та річках на Хрещення Господнє;

  • заупокійні літії біля меморіалів та обелісків 9 травня за загиблими у Другій світовій війні;

  • заупокійні літії у дні пам’яті голодоморів та бойових дій в Афганістані;

  • виступи духовенства на урочистостях у дні державних свят, перших та останніх дзвоників, випускних у школах.

  • молебні у храмах перед та по завершенню навчального року у навчальних закладах тощо.

У ці дні переважна більшість духовенства єпархії вже традиційно задіяна і співпрацює з місцевими відділами культури чи сільськими радами, спільно проводячи ці заходи.

Хочеться згадати про участь храмів першого Броварського благочинія у творчому фестивалі «Віфлеємська зірка», у проведенні концертів на дні святого Миколая, Різдва Христового та Великодня у своїх храмах. Свято-Миколаївський храм с. Русанів, храм св.Іоанна Богослова м. Бровари також порадували проведенням творчих концертів у ці святкові дні. Особливо хочеться відзначити ініціативи Свято-Георгіївського храму с. Заворичі. Озвучимо лише найголовніші з них:

  • на Різдво Христове в рамках літературно-театрального дійства з метою місіонерства був показаний спектакль «Іван Васильович міняє конфесію», також відбувся святковий концерт;

  • вихованці недільної школи відвідали дитячий будинок с.Мокрець «Надія» і привітали його вихованців музичними вітаннями та солодкими подарунками;

  • у серпні 2014 проводився православний табір «Літо Господнє»;

  • інші не менш цікаві події: паломництва, вистави.

У Петро - Павлівському храмі м. Бровари після архієрейської літургії, яку очолив керуючий єпархією митрополит Антоній, відбувся різдвяний концерт, в якому брали участь хорові колективи та вихованці недільних шкіл м. Бровари, с. Рудня, с. Зазим’я, с. Заворичі.

Відзначимо активну участь єпархіального відділу «Церква і культура» у заходах, присвячених 200-річчю від дня народження Т.Г. Шевченка та 170-річчю з дня його перепоховання. Священики Березанського та першого Броварського благочинь не залишилися осторонь цієї знакової події і вшанували пам’ять Кобзаря, відвідавши з пастирським словом поетичні вечори, концерти та мітинги на згадку про поета.

Для єпархіального відділу важливим є внесок храму на честь святителя Спиридона с. Осещина другого Вишгородського благочиння, який у 2014 році, крім вже традиційних для всіх парафій заходів, реалізував наступні культурні дійства:

  • діти з недільної школи брали участь у розписі притвору храму свт. Спиридона. Основи іконопису вони вивчають при храмі в іконописному гуртку, там само проводять заняття з естетичного виховання;

  • цікава ініціатива – на сайті парафії з’явилася рубрика для привітань парафіян з їх іменинами та днем народження;

  • проводяться уроки творчості – квіллінг, аплікації, ліпка, декоративні доробки тощо, потім це все демонструється на виставках.

Маємо відмітити також недільні школи та молодіжний хор Першого Вишгородського благочинія, їх виступи не лише на території єпархії, області та країни, а й за їх межами, зокрема, участь у святковому концерті в м.Ульм (Німеччина) з нагоди ювілею відродження парафії. Недільні школи до православних свят готували святкові ярмарки з тематичними доробками, солодкими виробами, чаюванням та виступами - поздоровленнями парафіян. Щонеділі молодь збирається на зустрічі любителів духовного співу.

Наш єпархіальний відділ не оминув увагою заходи, присвячені святкуванню Дня православної книги (лютий - березень), Міжнародний день інвалідів (грудень), День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні (червень), 70-ту річницю визволення України від німецько-фашистських загарбників (жовтень), Міжнародний день захисту дітей (травень). Особливо активно в ці дні проявили себе парафії та духовенство Березанського та Яготинського благочинь.

Священики Баришівського та Березанського благочинь виступали на творчих вечорах місцевих поетів, композиторів, брали участь у зустрічах та дискусіях, присвячених творчості цих особистостей.

 Особливим зазначаємо заходи, пов’язані з приїздом на батьківщину святителя Софронія Іркутського у Березань дослідницької експедиції в рамках проекту «Від Іркута до Неви і Дніпра зі святителем Софронієм». Продовженням цього проекту буде наш відповідний візит до Іркутської єпархії в кінці січня 2015 року на презентацію першого фільму про Софронія Іркутського, дитинство якого минуло в Березані.

Це не повний перелік тих подій, що відбулися за минулий рік. Згурівське, два Бориспільських, два Переяслав – Хмельницьких благочинія, звісно, також не стояли осторонь роботи єпархіального відділу «Церква і культура». Кожен трудився, як міг, ми лишень надіємось на більш плідну співпрацю у майбутньому. В наступному році ми плануємо більш активно допомагати благочинним у плануванні культурних заходів їх благочинних округів. Закликаю всіх до активної співпраці та обміну досвідом. Ті парафії, які поки що не включилися в простір взаємодії Церкви та культури, прошу більш активно діяти в цьому напрямі та не втрачати можливостей, яких завтра може і не бути.