ЗВІТ керуючого Бориспільською єпархією УПЦ митрополита Бориспільського і Броварського Антонія на річних Єпархіальних зборах 27 грудня 2017 р., Києво-Печерська Лавра

 

Всечесні отці, матушка ігуменя,

шановні брати і сестри!

У вересні 2017 року минуло чотири роки з дня утворення Бориспільської єпархії. І перш, ніж перейти до щорічної підсумкової доповіді, я хотів би щиро подякувати усім вам за ту підтримку, яку ви мені надаєте як керуючому Бориспільською єпархією, за ваші труди і молитви. До утворення окремої Бориспільської єпархії, більшість з вас несли своє служіння у Київській єпархії. Відвідуючи впродовж цих років парафії уже як єпархіальний архієрей з приємністю спостерігаю, що ви гідно продовжуєте пастирське служіння та старанно виконуєте покладені на вас обов’язки і в новоутвореній єпархії.

За минулі роки, як на єпархіальному, так і на загальноцерковному рівні було прийнято багато рішень, затверджено низку документів, котрі покликані сприяти розвитку церковного життя. І вкрай важливо, на чому я хочу нині наголосити, щоб виконання офіційних чи то письмових, чи усних розпоряджень не перетворювалося у формалізм чи суху звітність, чи ще більше – на страх бути покараним. Наше завдання полягає в тому, щоб ми все робили насамперед з любов’ю та боязню бути осудженим Богом, а не зі страхом перед керівництвом. І такого ставлення ми повинні вчити наших парафіян, щоб люди підходили до Таїнств не формально чи за звичаєм, але, одного разу переступивши через церковний поріг, щоб залишалися в Церкві. Саме це головне, на чому слід зосередити свою увагу і до чого я усіх вас закликаю.

І навіть сьогоднішні наші Єпархіальні збори, які традиційно уже стали щорічними, це, насамперед, хороша нагода зібратися разом, і не лише, щоб заслухати статистичні відомості чи згадати пам’ятні події уже минулого року, а зробити кожен для себе висновок – як я прожив цей рік, чи використав усі можливості задля реалізації поставлених задач, з яким багажем наблизився до Бога.

 Озираючись назад, можна сказати, що ключовими адміністративними рішеннями в житті нашої єпархії було створення єпархіальних відділів, ставленицької комісії, єпархіального суду та єпархіальної ради. Щодо внутрішнього життя парафій – це розвиток місіонерської, катехізичної, релігійно-освітньої, молодіжної та соціальної роботи. Перші роки життя нашої молодої єпархії припали на вкрай важкий для країни і всіх нас час – період революцій, протистоянь, реформ та збройного конфліку, що й досі триває на сході України. А тому новітнім напрямком роботи стала підтримка та реабілітація як учасників бойових дій, так і мирних жителів, що змушені були залишити свої домівки і шукати захисту у нашій єпархії.  Про зазначену та іншу діяльність сьогодні ми заслухаємо голів наших єпархіальних відділів.

 

Цього року керуючий Бориспільською єпархією у співслужінні духовенства вперше звершив Божественну літургію у соборі на честь Покрови Божої Матері у м.  Бориспіль. Вважаю доречним, щоб у місті святого Бориса наша єпархія мала свій кафедральний собор. Тому, якщо з Вашого боку немає заперечень чи інших пропозицій, то від сьогодні, 27 грудня 2017 року, собору на честь Покрова Божої Матері м. Бориспіль буде надано статус кафедрального собору Бориспільської єпархії.

 

Ще однією значною подією у житті єпархії є утворення жіночого монастиря у с. Зазим’я Броварського району на честь преподобномучениці великої княгині Єлизавети. Чернече життя на території села Зазим’я має давню історію. Свого часу на цих землях розміщувався скит та зимове господарство Києво-Печерської Лаври, а пізніше — Києво-Софіївського монастиря. Наприкінці 2014 року в облаштованому на березі Десни приміщенні поселились перші сестри майбутньої обителі, почались проводитись богослужіння, а після освячення храму 18 липня 2017 року, щонеділі звершується Божественна літургія. Сподіваємось, що цей монастир стане ще однією духовною колискою чернечого життя нашої єпархії.

 

Отже, станом на 27 грудня 2017 року у Бориспільській єпархії діє 183 парафії та 7 монастирів (5 чоловічих і 2 жіночих).

У звітному році адміністративно-територіальний устрій єпархії залишився незмінним, це: 7 районів Київської області, які поділені на 13 благочинь – 12 територіальних і 1 профільне - Монастирське).

 

Звітного року освячено 5 храмів та 1 місце для будівництва нового храму:

- 9 лютого — храм на честь Різдва Пресвятої Богородиці в с. Велика Каратуль Переяслав-Хмельницького району;

- 18 лютого — храм на честь святої Трійці в с.Жереб’ятин Бориспільського району;

- 19 вересня — храм на честь святого апостола Іоанна Богослова в с. Строкова Переяслав-Хмельницького району;

- 15 жовтня — храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці в с. Погреби Броварського району;

- 16 листопада — храм на честь святого пророка Іллі в с. Циблі Переяслав-Хмельницького району;

- 16 листопада — місце для будівництва храму на честь святителя Миколая Чудотворця в с. Улянівка Переяслав-Хмельницького району.

 

На парафіях та в монастирях Бориспільської єпархії звершують своє служіння 219 кліриків, серед яких: 189 священиків, 12 дияконів та 18 монастирських кліриків. У монастирях несуть своє служіння 23 ченці та 2 черниці, а також 9 послушників.

 

Звітного періоду для Бориспільської єпархії було звершено 5 дияконських і 2 священицькі хіротонії.

У сан диякона рукоположені:

1. Стогній Георгій — призначений у монастир на честь Преображення Господнього с. Княжичі Броварського району;

2. Смаженний Ігор — призначений у храм на честь святителя Спиридона Триміфунтського с. Осещина Вишгородського району;

3. Гайдучок Володимир — призначений у храм на честь Воздвиження Хреста Господнього с. Дем’янці Переяслав-Хмельницького району;

4. Бойчура Димитрій — призначений у храм на честь Воздвиження Хреста Господнього с. Дівички Переяслав-Хмельницького району;

5. Довгаленко Володимир — призначений у храм на честь святих благовірних князів Бориса та Гліба м. Вишгород.

 

У сан священика:

 

1. диякон Олексій Носенко — призначений у храм на честь святих апостолів Петра і Павла м. Бровари;

2. диякон Роман Пастернак — призначений настоятелем парафії на честь святителя Миколая Чудотворця с. Улянівка Переяслав-Хмельницького району.

У клір єпархії прийнято 7 осіб:

1. протоієрея Ігоря Іванус;

2. протоієрея Віктора Клапцуняка;

3. протоієрея Василія Подкалюка;

4. протоієрея Іоанна Зейкана;

5. ієрея Володимира Шелеста;

6. ієрея Тарасія Степанюка;

7. ієрея Іллю Ляшика.

 

За власним бажанням, відповідно до поданих прохань 2 клірики почислено за штат Бориспільської єпархії з правом переходу в інші єпархії:

1. протоієрей Віктор Середюк;

2. диякон Михаїл Мірецький.

 

У 2017 році помер один клірик єпархії, настоятель храму на честь архістратига Михаїла м. Березань протоієрей Петро Красножон (+23 січня 2017 р.)

 

Впродовж 2017 року на Ваші запрошення керуючим єпархією було звершені богослужіння у храмах та монастирях єпархії. Зокрема:

9 лютого, у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці с. Велика Каратуль Переяслав-Хмельницького району;

18 лютого, у Вселенську батьківську суботу, в Свято-Троїцькому храмі с. Жереб’ятин Бориспільського району;

18 квітня, 12 вересня у храмі святих апостолів Петра і Павла м.  Бровари;

14 травня, в храмі святих первоверховних апостолів Петра і Павла с. Петропавлівське Бориспільського району;

8 червня, у Свято-Миколаївському храмі с. Гнідин Бориспільського району;

12 липня у храмі на честь святих первоверховних апостолів Петра і Павла міста Бровари з нагоди престольного свята;

6 серпня, у храмі святих благовірних князів і страстотерпців Бориса і Гліба у м. Вишгород з нагоди престольного свята;

19 вересня, у храмі на честь святого апостола Іоанна Богослова с. Строкова Переяслав-Хмельницького району;

15 жовтня, у Свято-Успенському храмі с. Погреби Броварського району;

16 листопада, у храмі на честь святого пророка Божого Іллі с. Циблі відслужено Божественну Літургію та у с. Улянівка Переяслав-Хмельницького району освячено місце для будівництва храму;

4 грудня, у свята Введення у храм Пресвятої Богородиці, у соборі на честь Покрови Божої Матері в м. Бориспіль.

7 грудня, у день пам'яті святої великомучениці Єкатерини, у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці у селі Гоголів Броварського району.

 

В єпархії діє 42 недільні школи для дітей та на 4 парафіях катехізаторські курси для дорослих.  

 

Духовенство Бориспільської єпархії активно долучалися до заходів, які вшановувались в Україні на загальнонаціональному та місцевому рівнях. Зокрема, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, на парафіях єпархії були звершені панахиди за спочилими у Другій світовій війні та молебні за захисників Вітчизни; панахиди за загиблими та померлими учасниками бойових дій; молебні за Україну, за мир у державі та український народ у день незалежності України; у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів в Україні, панахиди за спочилими жертвами голодоморів та політичних репресій.

 

У 2017 році Божою милістю, ми молитовно відзначали 25-ліття Харківського Архієрейського Собору, завдяки якому чверть століття тому була не тільки збережена Українська Православна Церква, а й отримала новий плин своєї історії — нове життя на чолі з нині покійним Блаженнішим Митрополитом Володимиром (Сабоданом). Багато з вас є живими свідками тих подій. Оскільки через прямі погрози застосування фізичної сили до архієреїв, проведення Собору єпископів УПЦ в Києві було неможливим, місцем його проведення став Харків – кафедра найстаршого за хіротонією архіпастиря УПЦ, митрополита Харківського і Богодухівського Никодима (Руснака). Головною причиною скликання Собору стали неканонічні дії тодішнього митрополита Філарета (Денисенка), який порушив клятву, дану перед Хрестом і Євангелієм на Архієрейському Соборі у квітні того ж року, не порушувати церковний мир і залишити посаду Предстоятеля УПЦ. Згідно з рішенням Харківського Собору, який тривав два дні, 27-28 травня 1992 року, митрополит Філарет (Денисенко) був позбавлений посади Предстоятеля УПЦ із забороною у священнослужінні.

Як Вам відомо, цього року, вперше за чверть століття, Філарет (Денисенко) звернувся до Святійшого Патріарха Кирила та Єпископату Руської Православної Церкви, з проханням відновлення молитовного та євхаристичного спілкування, а також просив прощення. Проте, відразу після оприлюднення листа, власноруч ним підписаного, на прес-конференції ці всі прохання були спростовані та розтлумачені у звичному для «Київського Патріархату» дусі.

Для Української Православної Церкви роль та значення історичного Харківського Собору є надзвичайно вагомою. Саме тому, 27 травня цього року у Харкові розпочались святкування 25-літного ювілею. Цього дня Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Онуфрій, у співслужінні єпископату нашої Церкви, звершив урочисту Божественну літургію у Свято-Благовіщенському кафедральному соборі м. Харкова, після чого відбулось святкове засідання Священного Синоду УПЦ — в приміщенні, в котрому 25 років тому проходило засідання Собору. Святкування продовжились різними заходами у м. Києві. Зокрема, щорічний молебень на Володимирській гірці, Всеукраїнський Хресний хід вулицями столиці та урочисті богослужіння у день пам’яті святого рівноапостольного князя Володимира, цього року також були присвячені ювілею Харківського Собору.

Повертаючись до минулорічного Хресного ходу, вважаю за необхідне повідомити, що 22 лютого 2017 року Бориспільським міськрайонним судом Київської області визнано протиправним та скасовано рішення Бориспільської міської ради від 22 липня 2016 року, щодо заборони Всеукраїнської Хресної ходи миру, любові та молитви за Україну через місто Бориспіль. За проведення Хресної ходи через місто Бориспіль у ті «гарячі» липневі дні було зібрано підписи понад 4000 віруючих Бориспільського району. Але не зважаючи на це, Бориспільська міська рада своїм рішенням від 22 липня 2016 року заборонила проходження Хресної ходи миру через місто Бориспіль. Прийнявши таке рішення міська рада вийшла за межі своїх повноважень, оскільки заборонити хресну ходу (мирні зібрання), може лише суд. Постановою від 22 лютого 2017 року Бориспільського міськрайонного суду відновлено законність та захищено право громадян України – віруючих УПЦ на мирні зібрання. Шкода, що такими необдуманими рішеннями міська влада своїми ж руками відмовляється від Божого благословення та заступництва Божої Матері.

Лише через півтора року, а саме 9 листопада 2017 року, правоохоронні органи відкрили кримінальні провадження за фактами порушень прав віруючих Української Православної Церкви під час Всеукраїнської Хресної ходи, яка відбулася в липні 2016 року.

Гідно пройшовши всі минулорічні випробування під час Всеукраїнського Хресного ходу та достойно засвідчивши істинне лице нашої Церкви — любов у відповідь на ненависть, прощення у відповідь на зло, терпимість у відповідь на образи, цього року наша Церква стикнулась з іншими ще складнішими випробуваннями.  

18 травня ми усі разом на чолі з Предстоятелем нашої Церкви Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм вимушені були прийти до Верховної Ради України, щоб засвідчити свої прохання до народних депутатів України не приймати антицерковні законопроекти. Цього дня біля Верховної Ради України понад десять тисяч віруючих Української Православної Церкви з різних регіонів України звершили молитовне стояння, щоб Господь дав мудрість народним обранцям не розпалювати релігійну війну через прийняття законопроектів №4128 та № 4511. Українська Православна Церква неодноразово наголошувала на небезпеці цих законопроектів, які мають не тільки антицерковний, але й антидержавний та антинародний характер, і їхнє прийняття призведе до релігійної ворожнечі. Реалізація цих законопроектів відкриє двері для релігійної війни та покладе негативний відбиток на Україну на міжнародній арені. Зокрема, законопроект №4128 передбачає узаконення так званого церковного рейдерства, за подібним принципом уже відібрані десятки наших храмів на західній Україні, а інший законопроект - №4511 - передбачає пряме втручання держави у внутрішні справи Церкви. Вся православна Україна піднялася на захист своїх прав, на захист найсвятішого для кожного християнина — своєї віри та Церкви. До Верховної Ради було направлено понад 300 тис. підписів вірян, у тому числі із Бориспільської єпархії, якими вони просили своїх народних обранців дослухатися до голосу їхніх виборців. Того дня законопроекти не розглядались у Верховній Раді, і на сьогодні є велика ймовірність, що будь-якого сесійного тижня знову будуть поставлені на розгляд та голосування.  

Два роки тому була запроваджена перереєстрація релігійних організацій. За звітний період в єпархіальний юридичний відділ подано 108 пакетів документів, що становить 90% парафій Бориспільської єпархії. Процедура реєстрації змін до Статутів обернулася невтішними результатом не стільки для самих релігійних організацій, як для державного апарату, завантаженого тисячами статутів. Мало того, що процес перереєстрації відбувається повільно, та ще й упереджено стосовно громад Української Православної Церкви. Київська обласна державна адміністрація в особі відділу з питань релігій висунула неприйнятні для нас положення, що суперечать Статуту про управління УПЦ та внутрішнім настановам Церкви. Наше неприйняття цих необґрунтованих нововведень стало   підставою для відмови КОДА у проведенні реєстрації Статутів наших парафій.

Як відомо, 7 грудня поточного року Верховною Радою України прийнято зміни до Податкового кодексу України, якими зокрема скасовується необхідність обов’язкової перереєстрації Статутів релігійних організацій для збереження неприбуткового статусу. Проте, незважаючи на такі похвальні зміни, все ж наголошую на необхідності оновлення Статутів у новій редакції, відповідно до чинного законодавства, та звертаюсь до настоятелів парафій уважно ставитись до церковної документації. Наявність правильно оформлених документів є не лише вагомим чинником у позитивному розв’язанні конфліктних ситуацій, які, на жаль, часто виникають на парафіях, а й допомагають у боротьбі зі свавіллям та беззаконням.

Прикро констатувати, що 12 серпня 2017 року, в день пам'яті прп. Іоанна Воїна, громада Свято-Миколаївського храму в селі Дівички Переяслав-Хмельницького району відслужила останню Літургію в побудованій власними зусиллями 15 років тому церкві. Ключі від неї парафіяни змушені були віддати командиру військової частини № А3085, на території котрої знаходиться будівля. Проблеми почалися в липні місяці, коли в частину був призначений так званий капелан від «Київського патріархату». І вже на початок серпня громада змушена була шукати інше приміщення для звершення богослужінь. Селищна рада надала інше місце у військовому містечку для будівництва храму. Сьогодні громада молиться у тимчасовому приватному приміщенні. Проблема залишається відкритою, сподіваємось на перемогу істини та відновлення справедливості.

 

Утім, не зважаючи на такі досить невтішні тенденції сьогодення, наша єпархія продовжує розвиватись та реалізовувати нові проекти.

  

В управлінні єпархією керуючому допомагає секретар єпархії, благочинні та голови Єпархіальних відділів, які неодноразово забезпечували представництво єпархіального архієрея на різних заходах.

Керуючий єпархією 2 лютого, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, зустрівся з членами робочої групи Міністерства освіти і науки України з визнання державою дипломів і наукових ступенів випускників вищих духовних навчальних закладів. На сьогодні така можливість передбачена для осіб, які отримали дипломи про духовну освіту до 1 вересня 2014 року, але в проекті розробляється можливість визнання дипломів випускників 2018 року включно. Консультацію щодо необхідних документів для подання в Міністерство освіти можна отримати в канцелярії Київської духовної академії і семінарії та Учбовому комітеті, а також на сайтах зазначених установ.   

22 березня офіційна делегація Української Православної Церкви на чолі з Блаженнішим Митрополитом Онуфрієм, взяла участь в урочистій церемонії освячення Кувуклії – каплиці над Гробом Господнім, що в Єрусалимі. Поїздка відбулася на запрошення Єрусалимського Патріарха і всієї Палестини Феофіла III.

17 грудня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, керуючий єпархією перебував з візитом у Стамбулі, де зустрівся з Патріархом Константинопольським Варфоломієм в його резиденції на Фанарі. Його Святості, Патріарху Варфоломію було передане вітання від Блаженнішого Митрополита Онуфрія. Під час зустрічі йшлося про стан міжконфесійних відносин в Україні та ситуацію в українському Православ’ї.

 

Звітного року у нашій єпархії було реорганізовано єпархіальний Відділ у справах сім’ї та молоді, шляхом розділення на два самостійні відділи — єпархіальний Відділ у справах молоді, головою якого призначено ієрея Максима Молоткова та єпархіальний Відділ у справах сім’ї, головою якого призначено протоієрея Іоанна Омельчука.

За сприяння молодіжного відділу, 17 лютого вперше відбувся з'їзд православної молоді Бориспільської єпархії. У рамках форуму активісти разом зі священнослужителями єпархії відвідали Києво-Печерську Лавру, а також зустрілися з єпархіальним архієреєм. Голова молодіжного відділу розповів про діяльність організації, після чого молоді люди презентували свою творчість. Решта зустрічі була присвячена діалогу, під час якого керуючий єпархією відповідав на питання, що турбують сучасну молодь.

 

Також цього року, вперше у нашій єпархії проходив молодіжний табір «Віфлеєм» поблизу села Власівка Баришівського району, організований молодіжним відділом. Приємно зауважити, що основною метою був не відпочинок чи спілкування, а пізнання християнської віри та спільна молитва, що завжди об’єднує людей. В останній день табору, 25 липня, керуючий єпархією, у співслужінні духовенства, звершив Божественну літургію під відкритим небом на території табору.

Ще однією вагомою подією у житті нашої єпархії стало створення 30 листопада 2017 року Комісії з канонізації святих Бориспільської єпархії. Головою комісії призначено архімандрита Спиридона (Ходанича), членами комісії: архімандрита Назарія (Омеляненка), ієромонаха Феодосія (Вишаровського), протоієрея Павла Рафальського та диякона Олександра Коротуна. Основне завдання комісії полягає в організації роботи та пошуку відомостей про подвижників, які жили чи трудилися на території, що входить нині у межі Бориспільської єпархії, для подальшого подання матеріалів на розгляд Синодальної комісії з канонізації святих щодо можливого причислення цих подвижників до лику святих. На сьогодні вже є відомості про 19 осіб – священнослужителів, які постраждали за православну віру в період репресій 1937-1939 років.  Якщо хтось володіє подібною інформацією чи є можливість отримати будь-які відомості від ще живих очевидців тих жахливих років, просимо не залишатися осторонь і долучитися до роботи новоствореної Комісії.

Зазвичай, про справи милосердя голосно не звітують — їх творять у тиші. Проте, зважаючи на реалії сьогодення, ми змушені хоча б частково висвітлювати справи милосердя, соціальну та благодійну діяльність нашої Церкви. Переконаний, що багато з Вас допомагають нужденним потаємно, і це схвально.     

6 серпня, у день пам’яті святих мучеників Бориса і Гліба, покровителів нашої єпархії, у м. Борисполі відбувся великий благодійний концерт, під час якого проводився збір коштів на операцію учасника бойових дій в Широкине полковника Віктора Тихого, який отримав поранення обох ніг. Єпархія продовжує піклування про його одужання.

Також матеріальна допомога була надана настоятелю храму на честь Різдва Богородиці в селі Тарасівка протоієрею Володимиру Прищепі духовенством Другого Броварського благочиння.  Регулярно єпархією надається допомога сім’ї померлого протоієрея Володимира Бойчури, котра проживає у с. Дівички, та сім’ї померлого протоієрея Георгія Лазебника Переяслав-Хмельницького благочиння.

Звітного року не припинялась надаватись допомога для воїнів та для постраждалих мешканців Сходу, які перебувають у дуже складних умовах. Крім того, у жовтні звітного року духовенство Бориспільської єпархії взяло участь у миротворчо-духовній місії до зони проведення АТО.

17 жовтня звітного року, у Свято-Воскресенському храмі пам’яті загиблим та ветеранам Афганістану відбулося урочисте нагородження священнослужителів та волонтерів, серед яких були і клірики Бориспільської єпархії, які відзначилися своїми заслугами у духовному та соціальному служінні на передовій.

 

Детальніше про події та заходи, які були проведені Вашими силами у Бориспільській єпархії впродовж року, нас проінформують голови єпархіальних відділів.

  

За минулий рік, з допомогою Божою, та за безпосередньої особистої участі кожного з вас у Бориспільській єпархії було зроблено багато. І мені як керуючому єпархією приємно усвідомлювати, що ми усі разом працюємо на ниві Христовій і що ці труди не даремні. Проте не слід зупинятися на досягнутому, бо перед нами безліч роботи, яку ми уже запланували на наступний рік, і ми повинні бути завжди готовими до нових викликів сьогодення.   

Іти, навчати, хрестити, — основний зміст пастирського покликання, динаміка церковного розвитку, запорука успіху християнської місії. Диявол робить людей ворогами, що призводить до озлоблення та війни. На сході України тривають жахіття. Якими б словами не називали ці події, сенс залишається незмінний – страждають люди, ллється невинна кров, не вщухають материнські сльози. Церква не може виправдовувати чи заохочувати до такого насильства, тим більше давати політичну оцінку таким подіям. Наша справа – молитись і допомагати усім без винятку постраждалим. Я закликаю вас пам’ятати про це.

Церковний амвон призначений для проповіді євангельських істин. Дорогі пастирі, вкотре звертаюсь до вас з проханням: чи то у проповідях, чи під час побутових розмов особливо з незнайомими людьми не обговорювати злободенні теми сьогодення, не піддаватись на компрометуючі питання. Слова проповіді можуть лунати лише задля повчання, настанов, тлумачення Святого Письма, захисту чистоти православної віри і Церкви. Давайте краще думати і молитися про те, як знайти шляхи виконання християнської любові, як реалізувати справи милосердя, які слова утіхи знайти для тих, хто страждає від невиліковних хвороб, від сімейного насилля, від скрути та нужди. Доречно було б, що кожна парафія обрала для себе пріоритетні напрямки роботи – взяти під опіку будинок для літніх людей, хтось дитячий будинок чи сім’ю, яка опинилась у важкій ситуації.  

Успіх кожної справи – знати міру, триматись середини. Священик своє  служіння повинен вміло поділяти між сім’єю та парафією. Якщо вся увага зосереджена лише на парафіяльних справах – страждають діти і сім’я, за яку ви несете таку саму відповідальність перед Богом, як і за парафіян, якщо ж навпаки – занедбаним стає храм та вручена вам паства. Тому закликаю вас бути мудрими та розважливими, вміло суміщати Ваші обов’язки.

Священик не може привести кожного до храму чи зобов’язати до таїнств, але може пробудити бажання прийти до церкви, щоб людина відчула по-справжньому радість благодаті від Святих Таїнств, радість очищення та легкості після покаяння та Святого Причастя. Якщо хоча б раз у храмі людина переживе такі відчуття – вона назавжди залишиться у ньому. А для цього від нас вимагається не формальної молитви, не сухого звершення таїнств – а живого спілкування з Богом, ми самі повинні переживати ці всі моменти, щоразу стоячи перед Престолом як вперше. І найголовніше, щоб наше життя не суперечило нашим словам, сказаним з церковного амвону. Храм Божий має бути центром населеного пункту, навколо якого гуртуються мешканці, центром життя кожної людини.        

Будемо ж усі разом, не шкодуючи ні сил, ні часу, зі старанністю трудитися на славу Святої Церкви, щоб, сповіщаючи і близьким, і далеким слова вічного життя, подаючи приклад відповідального та старанного виконання покладених на нас послухів, з допомогою Божою успішно звершувати справи віри та любові, з терпінням долаючи всі перешкоди. І йти вузькою, але єдино вірною дорогою до Царства Божого.

Завершуючи свою доповідь, складаю щиру подяку секретарю єпархії, отцям благочинним, настоятелям та клірикам храмів, головам і співробітникам єпархіальних відділів, чернецтву, церковному притчу, та усім вірянам, − за сукупність ваших трудів, які ви звершуєте на честь і славу Господа нашого Іісуса Христа, і які, зокрема, звершили у звітному 2017 році.

Щиро бажаю усім вам, у Новому 2018 році, міцного здоров’я, бадьорості духу, допомоги Божої у щоденних трудах, терпіння у скорботах та побільше радісних і приємних новин.

 Митрополит Бориспільський і Броварський Антоній