Річний звіт інформаційно-просвітницького відділу Бориспільської єпархії

27 грудня 2017 р.

Керівник – протоієрей Анатолій Слинько

  Ваше Високопреосвященство, всечесні отці!

Основна робота відділу зосереджена на щоденному висвітленні  на офіційному сайті (www.boryspil-eparchy.org) діяльності єпархії: правлячого архієрея, парафій, єпархіальних відділів.

За чотири роки існування сайту, відслідковуючи самі популярні матеріали ми можемо судити про інтереси самих відвідувачів сайту, а відповідно говорити про запроси сучасного християнина. Наприклад, найпопулярнішою сторінкою за всю історію сайту стала сторінка про єпархіальні катехізаторські курси, яка набрала 99692 відвідувачів; на другому і третьомі місці стоять сторінки “Перше Броварське благочиння” - 23324 відвідувачів; “Наталія (Богодєєва), ігуменя” - 23186 відвідувачів; На третьому місці сторінки: “Особливі прохання” - 23021 відвідувачів та “Тексти молитв за Україну” - 22317 відвідувачів; потім “Карта храмів та монастирів єпархії” - 19168 відвідувачів; “Перше Вишгородське благочиння” - 18157 відвідувачів; О ПОРЯДКЕ КЕЛЕЙНОГО (ДОМАШНЕГО) ЧТЕНИЯ ПСАЛТИРИ 17639 відвідувачів; ЗВЕРНЕННЯ Святішого Патріарха Кирила до повноти Руської Православної Церкви у зв'язку з подіями в Україні 15814 відвідувачів;  Єпархіальний архієрей 15349 відвідувачів.

За рік популярними сторінками стали: Клірики 6748 користувачів, Новини 5152 користувачів, Протоієрей Олександр Клименко 4414 користувачів, Березанське благочиння і Недра. Вік відвідувачів: 45-54 років 35,8%, 25-34 років 33,7%, 35-44 років 15,5%. Тип приладу: ПК 61,4%, Смартфоны 32,4%, Планшеты 6,19%, ТВ 0,018%.

Загальна кількість матеріалів сайту сьогодні складає 3814 публікацій. Відвідуваність за 2017 рік склала близько 50705: з пошуковиків 42,6% (21618), прямі заходи 28,7% (14537), переходів з інших сайтів 13,2% (6679), із соціальних мереж 10,1% (5100).

У порівнянні з попередніми роками спостергається збільшення заходів із соціальних мереж і пошукових систем. Збільшилось кількість користувачів сайту, які заходять із мобільних приладів.

Щоденна відвідуваність ресурсу в середньому 150 унікальних заходів. Географія відвідувачів за рік: Україна 44508 (87,8%%), Росія 3841 (7,58%), США 428 (0,84%) і інші. Найбільше запросів у пошуковиках: “бориспольская епархия”, “бориспільська єпархія”,  "олександр клименко", а також на перших позиціях у пошуковиках знаходиться назва населеного пункту + слово “церква” або “храм” прізвища і імена священиків.

Існує мережа парафіяльних сайтів у доменній зоні church.ua. Пошуковики в інтернеті досить добре їх знаходять. Деякі парафії вже самостійно займатися адмініструванням цих сайтів абсолютно безкоштовно.

Активно працюють сайти парафій:

1. Парафія святих Бориса і Гліба м.Вишгород http://boris-i-gleb-vyshegrad.kiev.ua,

2. Парафія ап.Іоанна Богослова м.Бровари http://ioann-bogoslov.kiev.ua,

3. Яготинське благочиння http://yagotin.hrest.info,

4. Парафія святих апостолів Петра і Павла міста Броварів http://petra-pavla.church.ua,

5. Воскресенський храм с. Зазим'є http://zazimye.info,

6. Свято-Троїцький парафія с.Пасічна http://pasichna.church.ua,

7. Баришівське благочиння http://blagobar.blogspot.com,

8. Березанське благочиння http://berezan.church.ua,

9. Свято-Георгіївська парафія села Заворичі http://zavorychi.church.ua,

10. Парафія Святителя Спиридона села Осещина http://spyridon.church.ua,

11. Спасо-Преображенський монастир села Княжичі http://knyazhichi-mon.church.ua,

12. Парафія на честь свят.Софронія Іркутського місто Березань http://berezan-sofron.church.ua,

13. Парафія на честь священномученика Власія с.Коржі http://korzhi.church.ua,

14. Парафія на честь Покрови Божої Матері с. Кийлів http://kiliv.church.ua,

15. Свято-Димитріївска парафія міста Броварів http://dimitrsolun.church.ua.

Єпархія представлена в соціальних мережах: facebook, вконтакте, twitter, google+, youtube. Також у названих соціальних мережах стрімко збільшується кількість аккаунтів священиків і храмів Бориспільської єпархії.

Нещодавно у вайбері була створена група "Бориспільська єпархія" для спілкування священнослужителів.

Періодичні друковані парафіяльні видання, що видаються з благословення керуючого єпархією на сьогоднішній день три: «Березанський церковний вісник» видання Березанського благочиння, «Борисоглібський Вістник» видання Борисоглібської парафії міста Вишгорода та «Зазимський Благовісник» видання Воскресенської парафії села Зазим’є.

Розвиток інформаційних технологій надає значний поштовх для нас, священиків і, разом із тим, значно розширює можливості і методи проповіді.

Цього року відділ приділив багато часу просвітницькій роботі.

Спільно із Літургічною комісією інформаційно-просвітницький відділ розділив роботу в підготовці до друку посібника з вивчення богослужіння "Всенічне бдіння з українським перекладом". Робота була проведена колосайльна. Над посібником зважено працюють дві комісії Видавничого відділу УПЦ та Бориспільської єпархії. Нажаль ми його ще не видали, проте роботи вже йдуть до завершення.

Значна частина часу роботи відділу пішла на підготовку і видання Православного календаря на 2018 рік. Вперше з’явилося презентабельне друковане видання Бориспільської єпархії - багаторічний проект, в якому поступово будуть представлятися фотографії типічних храмів єпархії, духовні поради єпархіального архієрея, пости, дні шанування наших святих.

Парафії звершують свою спасительну місію – моляться, проповідують, ведуть соціальну і благодійну роботи. Задача нашого відділу - поширювати інформацію про це і допомагати нести слово істини..

Інформаційно-просвітницький відділ відкритий до пропозицій і зауважень та надіємось на подальшу Господню допомогу та Вашу підтримку!