Річний звіт єпархіального юридичного відділу Бориспільської єпархії

                                                                                     27  грудня 2017 р.

Керівник – ієрей Олексій  Носенко

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

Визначенням Високопреосвященнішого Антонія, митрополита Бориспільського і Броварського від 12 жовтня 2016 року було створено юридичний відділ Бориспільської єпархії Української Православної Церкви, головою відділу призначено ієрея Олексія Носенка.

Основними завданнями та функціями юридичного відділу є:

- організація правової роботи, спрямованої на правильне застосування, додержання і виконання законодавства України та канонів Православної Церкви, Постанов Собору Української Православної Церкви, Собору єпископів Української Православної Церкви і Священного Синоду УПЦ, Єпархіальних зборів та Єпархіальної ради Бориспільської єпархії УПЦ, а також рішень, указів, розпоряджень Висопреосвященнішого Антонія, митрополита Бориспільського і Броварського, керуючого Бориспільською єпархією УПЦ;

- юридичне супроводження реєстрації Статутів нових парафій Бориспільської єпархії УПЦ;

- юридичне супроводження внесення змін і доповнень до Статутів парафій Бориспільської єпархії УПЦ;

- представництво інтересів Бориспільської єпархії УПЦ як юридичної особи в органах державної влади, фіскальній (податковій), реєстраційній службі та інших установах (реєстрація змін у реєстрі, отримання виписок, участь у судових справах);

- моніторинг та аналіз законопроектів та законодавства України, що стосується життя Церкви;

- надання юридичної консультації для священиків Бориспільської єпархії УПЦ, в тому числі і у вирішенні конфліктних ситуацій на парафіях.

Юридичний відділ виконує й інші завдання покладені на нього Єпархіальними зборами та Єпархіальною радою Бориспільської єпархії УПЦ, Високопреосвященнішим Антонієм, митрополитом Бориспільським і Броварським, керуючим Бориспільською єпархією УПЦ.

За час роботи відділу в 2017 році надавались  юридичні  консультації священикам єпархії з питань діючого законодавства України, порядку внесення змін і доповнень  до Статутів парафій, оформлення  права  власності  і  права   користування земельними  ділянками для  будівництва  та обслуговування  храмових  споруд  тощо.

Крім того, юридичним відділом було проведено наступну роботу:

1. За участі юридичного відділу Бориспільської єпархії УПЦ було підготовлено позовну заяву та подано документи до Бориспільського міськрайсуду Київської області щодо визнання недійсним рішення Бориспільської міськради Київської області від 22.07.2016 року,  про заборону проходження через місто Бориспіль Хресної ходи миру УПЦ. Постановою Бориспільського міськрайсуду Київської області від 22.02.2017 року, зазначене рішення Бориспільської міськради було визнано протиправним та скасовано. Постанова суду набрала законної сили.

2. Юридичним відділом підготовлено пакет документів та подано їх до Київського квартирно-експлуатаційного управління Міністерства оборони України (28.04.2017 року подано документи), щодо передачі в оренду приміщень храму та дзвіниці парафії Великомученика Георгія Победоносця м. Бровари. Наразі триває оформлення документів в структурах Міністерства оборони України.

3. Здійснено юридичний супровід договору – купівлі продажу земельної ділянки парафією на честь Чуда Архістратига Михаїла Бориспільської єпархії Української Православної Церкви м. Бориспіль  Київської  області.

4. Проведено підготовку документів для укладення договору дарування  земельної  ділянки  для  парафії на честь Святого пророка  Єлисея  с. Щасливе  Бориспільського району Київської області.

5. За участі юридичного відділу єпархії проводились громадські обговорення та збір підписів віруючих громадян щодо підтримки народними депутатами України законопроектів № 6696 та 6642, та за  зняття  з  розгляду  законопроектів  № 4128 та 5309. З цією метою надавалась допомога в оформленні документів громадських обговорень для направлення їх  до  Верховної  Ради  України.

6. Проведено погодження положень нової редакції Статуту парафій Бориспільської єпархії в Київській обласній державній адміністрації, матеріали погодження передані до Синодального юридичного відділу УПЦ.

7. Проведено підготовку та погодження Статуту новоствореної громадської організації «Наша громада». Документи подано для проведення державної реєстрації.

8. Проведено роботу  щодо  попередження  захоплення храмів єпархії в смт. Калита  та с. Семиполки Броварського району Київської області. З цією метою підготовлені та подані звернення до органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів та державної реєстраційної служби Броварського району Київської області.

9. Опрацьовано статутні документи, близько 90% парафій Бориспільської єпархії УПЦ. Документи по 108 парафіям подавались для проведення перереєстрації до Київської обласної державної адміністрації.  07.12.2017 року Верховною Радою України прийнято зміни до Податкового кодексу України (законопроект № 6776-д), щодо скасування обов’язкової перереєстрації Статутів релігійних організацій для збереження неприбуткового статусу.