ВИШГОРОД-ГРУЗІЯ. Молитва на місцях духовних подвигів апостола Андрія Первозванного та святої рівноапостольної Ніни

ВИШГОРОД-ГРУЗІЯ. Молитва на місцях духовних подвигів апостола Андрія Первозванного та святої рівноапостольної НіниПо благословенню Високопреосвященішого Антонія митрополита Бориспільського і Броварського керуючого справами УПЦ, з 27 квітня по 5 травня учні Недільної школи та парафіяни храму свв. Бориса і Гліба на чолі з настоятелем протоієреєм Димитрієм звершили паломництво по святих місцях православної Грузії.

Подорож юних мандрівників з батьками та вихователями недільної школи розпочалася 27 квітня – тоді паломницький автобус вирушив з Вишгорода у напрямку сонячної Грузії.

Дорога тривала 2 доби – в цей час діти в дорозі читали книги, дивилися фільми та грали в ігри один з одним.

Першим, що побачили у Грузії юні паломники була військово-грузинська дорога між Кавказькими горами із засніженими вершинами. Перша зупинка – фото-стоп біля Арки дружби народів. Арка Дружби в Казбегі - пам'ятник, споруджений на честь дружби народів Росії і Грузії. Вона була зведена в 1983 році, до двохсотої річниці Георгіївського трактату про приєднання Грузії до Росії. Поряд з аркою розташована широка оглядовий майданчик, з якого відкривається чудовий вид на околиці. Майданчик огороджено» гігантським мозаїчним панно, на якому зображені значні події з історії Грузії. Кожен зміг зробити пам’ятні фотографії біля монументу з видом на гори та озеро і усі вирушили далі – до Тбілісі.

Після прибуття до столиці Грузії група вирушила на оглядову екскурсію містом. Гід Серго розповідав паломникам про історію кожного собору Тбілісі, православ’я в Грузії та Патріарха Ілію. Католикос-Патріарх Ілія ІІ є найвпливовішою людиною в Грузії протягом багатьох років та є хрещеним батьком кожної третьої і всіх наступних дітей у грузинських сім’ях. Таким чином він закликає до покращення демографічної ситуації в країні.

Цього ж дня, 29 квітня, паломницька група на чолі з о. Димитрієм відвідала Сіонський кафедральний собор та помолилася перед хрестом святої рівноапостольної Ніни, просвітительки Грузії.

Наступного дня усі паломники вирушили на ранню Божественну літургію до собору святого Олександра Невського, де помолились та причастились Святих Христових Таїн.

Після сніданку діти вирушили до старовинного міста Мцхета, де захоронений неподільний хітон Господній, відвідали монастир Джварі (монастир Хреста), та собор Светицховелі (собор животворчого хреста) та Шіо-Мгвімський монастир та жіночий монастир Самтавро (Преображення Господнього). У кожному соборі хор та вихованці недільної школи на чолі з о. Димитрієм прославляли Господа та святих угодників пасхальними піснеспівами, тропарями та величаннями. Цього дня, 30 травня, група відвідала місце першого православного храму Грузії, поклонилася мощам апостола Андрія Первозванного, який проповідував тут Євангелію у І столітті та поклонилися мощам преподобних Шіо та Габріеля – подвижників грузинської землі.

Наступного дня, 1 травня, вихованці недільної школи мали змогу помолитися на місці поховання святої рівноапостольної Ніно та зануритися в її цілюще джерело. Ці святині знаходяться у жіночому монастирі Бодбе на честь святої рівноапостольної Ніно. Після молитви у святому місці група з гідом вирушила на пізнавальну екскурсію до міста закохавних – Сигнахі та помилувалася широко відомої Алазанською Долиною.

2 травня стало днем активного відпочинку для учні неільної школи парафії на честь святих Бориса та Гліба – діти відвідали стародавнє печерне місто Уплісцихі, яке несе свгою історію ще з ІV століття до нашої ери та відвідали храм на честь святого Георгія Побідоносця – покровителя всієї Грузії.

Наступного дня паломництво вже добігало кінця та автобус з паломницькою групою вирушив у зворотню путь – до рідної України та Вишгорода.

Усі паломники, діти, батьки та вчителі недільної школи, висловлюють подяку своєму наставнику протоієрею Димитрію та організаторам паломництва велику вдячність та бажають многая літа! Та по милості Божій сподіваються на нові цікаві подорожі, у яких кожен зможе долучитися до молитви на святій землі.

Останні новини